Közeledő támogatások, komposztálás és hőszigetelés: ezekről írtunk idén ősszel

A decemberrel együtt eljött a blog életében már megszokott összefoglalás ideje is. Az elmúlt 3 hónapban igyekeztünk körüljárni az építőipar és a lakáspiac aktuális híreit, segíteni a felújítást és szigetelést tervezőknek, illetve azoknak is, akik árgus szemmel figyelik a támogatási rendszerek újjászületését.

pexels-kostas-dimopoulos-14952436.jpg

Új és még újabb támogatások

A lakáspiacot és az építőipart érintő negatív hatások közül talán az egyik legfontosabb az állami támogatások megszűnése volt. A kamattámogatás, a kedvező törlesztési feltételekkel meghirdetett hitelek, a vissza nem térítendő támogatások mind a fellendülést jelentették a szektor számára. Jobban pörgött a lakáspiac, több volt a korszerűsítés és a felújítás. Ezek kifutásával azonban érthető módon csökkentek az eladások, leálltak a munkák. 

Ezen látszik segíteni az októberben kihirdetett CSOK plusz, aminek részleteiről ugyan még nem tudni sokat, de a szektor számára fellendülést hozhat a 2024-es évre. Annyi már biztos, hogy az új konstrukció más lesz, mint a most kifutó "városi" CSOK és kizárja az eddigi jogosultak mintegy kétharmadát: az új gyermeket már nem vállalókat, az egyedülállókat és az élettársi viszonyban élőket egyaránt.  

De a felújítást tervezőknek is kijutott egy jó hírt: a kormány egy újabb, a CSOK plusz rendszerét kísérő felújítási programon dolgozik. Hogy mekkora támogatási vagy hitelösszegről van szó, mekkora a keret, és egyáltalán vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatott hitelkonstrukció útján indul a projekt, arról még nem született döntés, de az biztos, hogy a program kidolgozása elkezdődött.

shutterstock_522032230.jpg

Ha túl magas a számla

A másik támogatási forma, amit szintén körbejártunk, az a rezsitámogatás. A rezsicsökkentés 2022-es megszűnésével nagy hangsúlyt kaptak a havi költségeket segítő hozzájárulások. Az infláció azóta csak nőtt, a háztartások jelentős részében ezzel párhuzamosan emelkedtek a kiadások, ami különösen a fűtési szezonban jelent nagy terhet a családoknak.  

Nehéz helyzetbe kerültek azok, akik gázzal fűtöttek, és ezen nem segített a hazai épületállomány rossz állapota sem. Az elavult fűtési rendszerek, a szigeteletlen épületek, a rossz nyílászárók miatt aki tehette, korszerűsítésbe kezdett, hogy így csökkentse a havi számlákat. Akinek erre nem volt lehetősége, és nehézséget okoz a havi fűtésszámla kifizetése, az különféle támogatásokat igényelhet. Ezek érdemes alaposabban megismerni, itt írtunk róluk bővebben.

xella.jpg

A lakáspiac helyzete nem rózsás, de van remény

Bár 2023-ban csökkent a tranzakciók száma, mint mindig, mi most is bízunk a fellendülésben. A támogatások megszüntetése, az inflációs helyzet minden területen éreztette hatását, így az adásvételek száma a használt és az új lakások piacán egyaránt mélyrepülésben van. 2023 első negyedévében 36, a második negyedévben 20 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző év azonos időszakában. Megnéztük, kik reménykedhetnek leginkább abban, hogy értékesítés esetén hamar elkel a lakásuk. A legkeresettebb ingatlanokról itt írtunk. 

Fontosnak tartottuk beszámolni a szakemberek okozta károkról is. Mert, aki mégis felújításba és korszerűsítésbe kezdett, könnyen pórul járhatott. A tavalyihoz képest 10 százalékkal emelkedett a kontár munkák okozta kár, ami átlagosan 820 236 forintot jelentett. Megnőtt a károsultak száma, idén már a megrendelők 23 százaléka tartozik ebbe a csoportba, két régióban pedig minden negyedik megrendelő ide került, ráadásul az ország fővárosában még siralmasabb a helyzet. 

shutterstock_1514179253_1.jpg

A jövő és az építőipar

A szezont a napelemekkel kezdtük, hiszen szeptemberben ez a téma foglalkoztatott mindenkit. A rezsitámogatás megszűnésével a napelemek felértékelődtek. Aki tudott, beruházott egy rendszerbe remélve, hogy idővel megtérül a befektetés, és barátságosabb villanyszámlák érkeznek majd. Hatalmasat ugrott a felhasználók köre, de ekkor robbant a hír az elszámolás megváltoztatásáról, majd megérkezett a pontosítás, erről itt írtunk bővebben. 

A modern technológiák egy egészen izgalmas részéről is beszámoltunk, ez a mesterséges intelligencia szerepe az otthonteremtésben. Ma már építészek, tervezők, belsőépítészek, lakberendezők napi szinten használják MI-t a munkájukban, ezzel nem csak megkönnyítve, de pontosabbá és hatékonyabbá téve a megrendelők igényeinek kiszolgálását. A konkrét programokról és lehetőségekről itt írtunk bővebben. 

De nem csak a mai, új dolgok lehetnek izgalmasak: az Ytong már 100 éve bizonyítja, hogy dolgozni csak minőségi anyagokkal érdemes.  Az ásványi alapanyagokból összeállított pórusbeton alkotóelemei a 100 év alatt mit sem változott, ugyanúgy kvarchomok + mész + víz a tégla fő összetevője. A pórusbeton hazai gyártásáról itt írtunk részletesebben. 

penesz.jpg

Mit tehetünk a ház körül?

Nagy sikere volt a kötelező komposztálást körbejáró anyagunknak. Hamarosan ugyanis még egy lépéssel közelebb kerülünk a tudatos hulladékfeldolgozáshoz. 2024-től egy Uniós szabályozásnak köszönhetően hazánkban is kötelező lesz a komposztálás. Megírtuk, hogy miért jó ez, és pontosan mi a teendő, ha eljön az ideje. 

De igyekeztünk segíteni, eligazodni a szigetelési módszer között is. Az elmúlt években az ilyen jellegű munkáknál az anyag és a munkadíj egyaránt drasztikusan megnőtt, de a hőszigetelés okos, ügyes tervezéssel nagyon sokat javít a lakásunk minőségén és értékén. Vajon hol tart most egy ilyen munka költsége, és hoz-e annyit, hogy érdemes legyen belevágni? Mit válasszunk a piacon kínált anyagok és megoldások közül? Erre adtunk válaszokat ebben a posztban. 

Egy másik népszerű anyagunk, szintén kapcsolódik a hőszigeteléshez, és ez a lakás megfelelő páratartalmáról szólt. A pára nagyban befolyásolja a levegő minőségét és a hőérzetet egyaránt. Nem is beszélve a penészről, ami minden lakástulajdonos rémálma. A megelőzésről és a penészt kiirtó módszerekről itt írtunk bővebben. 

kivitelezes_2.jpg

Zárásként, reméljük, hogy 2024-ben sokkal több jó hírrel várjuk majd olvasóinkat.

Egy biztos, jelenleg nincs olyan kivitelezési kihívás, melyre a Xella termékpalettája ne kínálna optimális műszaki alternatívát. Ugyanis a vállalat küldetésének érzi, hogy hatékony, megfizethető, és hosszú távon fenntartható építési megoldásokat kínáljon mindenki számára.  

Kívánunk minden kedves olvasónknak, nagyon kellemes adventi időszakot, meghitt ünnepeket, és találkozunk veletek jövőre ugyanitt, ránk számíthattok!

süti beállítások módosítása