Mit tud majd az új otthonfelújítási program?

Az otthonfelújítási programoknak mindig nagy sikere van, hiszen olyan munkák elvégzésére nyílik így lehetőség, amire egyébként nem biztos, hogy a családok nagy részének költségvetésébe beleférne. Ráadásul az energiaárak növekedésével egy ingatlan esetében olyan szempontokat is figyelembe kell venni, amikre eddig a többség legyintett. Ennek köszönhetően a rémes állapotban lévő hazai lakásállományon bőven van mit javítani. Ezért érthető, hogy a kormány egy újabb, a CSOK plusz rendszerét kísérő felújítási programon dolgozik.

construction-1710526_1280.jpg

Lenne helye a támogatásnak

Az új támogatási programról szóló információt az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének köszönhetjük. Az Indexnek elmondták, hogy talán már jövő év első negyedévében elrajtol egy új otthonfelújítási program a CSOK kísérőjeként. 

Erre pedig nagy szükség lenne, hiszen felmérésük szerint tízből nyolc magyar tervezne olyan felújítást, ami megérdemelne egy jó támogatási rendszert: az energiahatékonysági felújításra nagy szükség van, hiszen a lakások és házak nagy része továbbra is szigetelés nélküli, régi nyílászárókkal és elavult fűtési rendszerrel. Bár az elmúlt években egyre tudatosabban álltunk hozzá ehhez a témához, a statisztika mégis azt mutatja, hogy sokkal kevesebb korszerűsítési felújítás zajlott, mint amire a szektorban számítani lehetett. Az előző tél ugyan enyhe volt, az energiakrízis közepette a legfontosabb feladat a megfelelő szigetelés, illetve az energiahatékonyságot javító fejlesztések lennének. Ezzel szemben több tanulmány is bemutatta, hogy a magyar ingatlanok többsége botrányos állapotban van, így a rossz minőség miatt a lakóépületek felelnek a hazai energiafelhasználás több mint egyharmadáért. 

shutterstock_502873555.jpg

Miért nem hőszigetelünk?

Pedig a hőszigetelés nem egy bonyolult és hosszadalmas folyamat. Megfelelő alapanyagokkal, egy jól felépített rendszerrel, jó szakemberekkel gyorsan elvégezhető. Az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatják, hogy ha rezsibarát, tehát alacsony üzemeltetési költségű ingatlant szeretnénk, akkor a szigetelésre muszáj időt és pénzt fordítanunk. Persze az is látszik, hogy a nyersanyag ár növekedése és a munkaerőhiány az egekbe emelte az építőipari költségeket, de egy ilyen támogatási program sokat könnyítene a felújítás anyagi terhein. 

Mindegy, hogy családi ház, vagy társasházi lakás: a falak megfelelő szigetelése elengedhetetlen. A jó nyílásszárók mellett a megfelelő falazattal érhetjük el az ideális, komfortos klímát, a hőveszteség minimalizálása pedig a fűtésszámlánkat is optimalizálja. De nem csak télen fontos a jó minőségű szigetelés: nyári kánikulában véd a túlmelegedés ellen, segít megelőzni a vizesedést és a hangszigetelő funkciót is betölti.  

Ha pedig valamilyen okból a külső szigetelés nem elvégezhető, lehetőség van a belső, utólagos hőszigetelésre is. Erre kínál megoldást a Xella: jelenleg hazánkban a Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés a legjobb elérhető megoldás. Ezekkel a lapokkal a belső oldali hőszigetelés rossz időben, ősszel vagy télen, akár a támogatás megérkezésével egyidőben azonnal elvégezhető. 

Az belső hőszigetelés egyszerű, gyors folyamatáról itt írtunk bővebben.  

megkent_lap.jpg

Zajlik az egyeztetés

Bár sokat még nem tudunk az új programról, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) elismerte az Indexnek, hogy egyeztetések zajlanak. Hogy mekkora támogatási vagy hitelösszegről van szó, mekkora a keret és egyáltalán vissza nem térítendő támogatás vagy kamattámogatott hitelkonstrukció útján indul a projekt, arról még nem született döntés, de az biztos, hogy a program kidolgozása elkezdődött. 

Reméljük hamarosan minden kérdésre választ kapuk, hiszen ennek a támogatási formának a visszatérése az építőipar, valamint ingatlanpiac számára is mentőövet jelentene.

süti beállítások módosítása