Átalakul a támogatási rendszer, jön a CSOK Plusz!

Mintha éreztük volna, hogy várnunk kell a támogatási rendszerről szóló anyaggal, szerdán kiderült, hogy CSOK Plusz néven minden eddiginél nagyobb összegű kamattámogatott lakáshitelt és hozzá tartozó hitel elengedést vezet be a kormány 2024. január 1-jétől.  A bejelentés szerint november közepére derülnek ki a pontos részletek, de az már most látszik, hogy az új konstrukció más lesz, mint a most kifutó "városi" CSOK és kizárja az eddigi jogosultak mintegy kétharmadát: az új gyermeket már nem vállalókat, az egyedülállókat és az élettársi viszonyban élőket egyaránt.  

pexels-gustavo-fring-4148842.jpg

Azt eddig is tudni lehetett, hogy jelenlegi formájában megszűnik a családi otthonteremtési támogatás és jön az úgynevezett Falusi CSOK. Ez a támogatás csak bizonyos településeken lesz elérhető, és 2024-től már csak az újonnan megszületett gyermekek után járhat, így tehát ez a rendszer kizárólag fiatal házaspárok számára kedvez. 

Az támogatási rendszer nagyban befolyásolja az építőipart és az ingatlanpiacot, így az új CSOK Plusz nemcsak a fiatal házasokat, de a szektorban dolgozókat is boldoggá teheti. A szigorítások nagyban befolyásolják a felvehető hitel mennyiségét és a jogosultság körét.  

Szigorodnak a feltételek

Ami már biztosan látszik, hogy meglévő gyermekek után nem igényelhető ez a támogatási forma. A statisztikák szerint a CSOK-ot igénylők 23%-a, más elemzés szerint 35 %-a vette igénybe a kedvezményt vállalt gyermekre. Tehát ők már biztosan nem tudnak mit kezdeni ezzel az új kedvezménnyel. 

Akik csak együtt élnek, de nem tartják fontosnak a házasságot, vagy akik egyedülállóak szintén nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Valószínű, hogy csak házastársak vehetik fel, éppen úgy, mint az eddigi CSOK-ot, a 3%-os CSOK-hitelt és a kamatmentes babaváró hitelt. Ennek egyszerű gazdasági oka van: a kormány szerint a  házasság az, ami hosszú távon biztosítja a jogi elköteleződést. 

pexels-pixabay-50601.jpg

A támogatás formája kamattámogatott hitel. Ez egyrészt azt jelenti, hogy vissza kell fizetni a tőke jelentős részét, másrészt  az igényléshez szükség van hitelezhető jövedelemre.  

Telket nem vehet belőle az igénylő, kizárólag lakásra fordítható. Eddig nem volt érték megkötés a CSOK-nál, most viszont van: 80 millió (első lakás), illetve 150 milliós (nem első lakás) ingatlan értékig igényelhető.

Van, aminek örülni is lehet!

Ugyanis nem csak szigorításokkal találkozhatunk, hanem kedvező változásokat is tapasztalhatunk: 

A bejelentés szerint a banki elbírálásnál és az összeg mértékénél figyelembe veszik majd a  meglévő gyermekek számát: a "második" gyermektől felfelé jár gyermekenként 10-10 millió hitelösszeg elengedés. Aki pedig a babaváró hitellel kombinálva venné fel, még magasabb tartozás elengedésére számíthat. 

Az életkor meghatározás sem annyira szigorú, mint az eddigi támogatás esetében. Előre vállalt gyermekre eddig olyan házaspárok vehették igénybe a CSOK-ot, ahol az anyuka 40 év alatti volt. A legújabb információk szerint a várandósság 12. hetét már elérő, idősebb női taggal rendelkező házaspár is igénybe veheti  2024-ben és 2025-ben a támogatást. 

 

Az elsőlakás-vásárlók esetében akár 10%-os önerővel felvehető lesz a CSOK Plusz, az első évben pedig mentesül a tőke megfizetése alól, csak a kamatot kell törleszteni. Ez akár negyedével alacsonyabb elsőéves törlesztőrészletet eredményez. Ha pedig megérkezik a gólya, kérhető a moratórium: így egy évig tehát egyáltalán nem kell majd törleszteni a hitelt. 

Kíváncsian várjuk még a részleteket

November közepéig azonban még sok kérdés felmerül, így, ha megérkeznek a végleges feltételek, mi is frissítjük ezt a cikket. Hiszen még nem tisztázott, hogy milyen és mekkora ingatlanokra lesz igénybe vehető, hogy a 10 milliós elengedésnél beszámíthatók-e a majd a meglévő gyermekek is, hogy mennyi idő alatt kell teljesíteni majd a gyermekvállalást és mi lesz, ha valamilyen oknál fogva ez nem sikerül?  

Az egyik legfontosabb kérdés pedig az, hogy mekkora lesz a kamattámogatás? A falusi CSOK esetében (pl. meglévő gyermekek után) továbbra is élő CSOK-hitelnél nyáron életbe lépett egy változás, mely szerint az eddigi kamattámogatást (5 éves állampapírhozam * 1,3 + 3 százalék) jövőre csökkenti (5 éves állampapírhozam * 1,15 + 1 százalék) a kormány. Könnyen elképzelhető, hogy ez a kamattámogatási szint lesz érvényes a CSOK Plusz esetében is. Ez elsősorban a bankok számára érdekes, illetve azoknak, akiknél nem teljesül a gyermekvállalás, mert ebben az esetben, nagy valószínűséggel egy idő után vissza kell fizetni az igénybe vett kamattámogatást is.

süti beállítások módosítása