Most érdemes nyaralót venni a Balatonnál? 

Egy nyaraló a Balatonnál mindig is nagy dolognak számított. Mindegy hogy a nyugodtabb, vadregényesebb északi, vagy a bulisabb, sekélyebb déli parton van házunk, vagy apartmanunk, biztosak lehetünk benne, hogy bárki szívesen cserélne velünk. Mert a Balaton nem csak nyáron vonzó, de egész évben csodálatos helyszín pihenésre, sportolásra, akár csak egy napra is. Ha pedig kiadási céllal vásárolnánk, jó eséllyel teltházas szezonokra számíthatunk évről évre. 

pexels-nikiemmert-13101097.jpg

Ha azok közé tartozunk, akik mindig csak tervezték egy kis ház vásárlását a tó partján, vagy szeretnénk a pénzünket egy jó helyen befektetni, a híreket olvasva lehet hogy most jött el a mi időnk? Lássuk, hogy alakultak az árak és a kínálat, miből válogathatunk idén a Balatonnál! 

A kínálat bővül, az árak stagnálnak

Az Ingatlan.com adatai szerint jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balatonnál. Ha most körülnézünk, 10-20 százalékkal több hirdetést találunk, mint tavaly ilyenkor. Az árak pedig az elmúlt egy évben nem nőttek nagy mértékben, sőt vannak szakaszok, ahol csökkentek is.  Ez kedvező hír a befektetőknek és a régóta álmodozóknak, akik most reálisabb áron juthatnak hozzá álmaik hétvégi házához. 

És hogy merre érdemes körülnézni? A kínálat mindkét parton nőtt, de ez a változás főleg Siófokon érezhető: itt  2500 feletti az eladó ingatlanok száma, de Keszthelyen és Balatonfüreden is bő a választék.  

pexels-zsofia-feher-685822-4936307.jpg

Befektetés és járvány

Mivel a Balaton térsége mindig értékesnek számított, egy balatoni nyaraló pedig állandóan keresett, az árak alakulása miatt sokaknak kiváló befektetést jelentett itt vásárolni, főleg 2015 és 2022 között. A 2018-ban kezdődött drágulást a Covid járvány még jobban megtolta, az árak pedig kilőttek. Ezekben az években sokan költöztek le a nyaralójukba, vagy vettek ingatlant, hogy ott vészeljék át a nehéz időszakot. Most pedig - ahogy az agglomerációnál láttuk - sokan szeretnének visszaköltözni, leginkább a fővárosba és annak közvetlen környékére. 

De nem csak az országon belüli költözésnek köszönhető az eladó ingatlanok számának növekedése: a tehetősebb rétegnél egyre gyakoribb, hogy mediterrán országokban vesznek inkább házat, mintegy második otthonként. A fő cél, hogy nyugdíjasként majd melegebb éghajlaton töltsék a telet, legalábbis a hazainál jobb klímában, így inkább megszabadulnak a Balaton parti ingatlantól.

pexels-bence-szemerey-337043-6782415.jpg

Vásárlási trendek

Ha a számokat nézzük, a kereslet a tavalyi óriási csökkenéshez képest idén végre nőtt: 2023 első felében 13%-kal emelkedett a 2022-eshez képest, de még nem érte el a 2021-es csúcsot. Helyszín tekintetében jelenleg a Kis-Balaton környéke a legnépszerűbb, de a déli part is igen kedvelt az ingatlant vásárlók körében. 

Az  északi parton, főleg a tóparttól távolabbi településeken viszont tovább csökkent a kereslet. A vízpart távolsága több utazást jelent, ami a jelenlegi benzinárak alapján már kevésbé vonzó a nyaralót keresők számára is. 

A népszerűségi listán nincs változás, a Balatonon mindig is Siófok, Balatonfüred, Keszthely, Zamárdi, Alsóörs és Balatonlelle voltak a slágerek, idén sincs ez másképp. A Tisza-tónál fontos szempont a jó infrastruktúra, így Tiszafüred, Abádszalók és Tiszaörs a legfelkapottabb.  

pexels-bence-szemerey-337043-6749988.jpg

Van olcsóbb a Balatonnál?

Tavaly is körbejártuk a négyzetméterárak kérdését és ugyanazt az arányt tapasztaltuk most is. A Balaton-parti településeken a régebbi építésű ingatlanok fajlagos értéke elérte a 789 ezer forintos négyzetméter árat, a Velencei-tavon pedig az ezzel közel azonos árak jellemzőek. Ott jelenleg a CSOK Plusz generálja a keresletet: jellemző, hogy állandó lakhatásra keresnek ingatlant a költözni vágyók. 

Az látszik, hogy ha 30 millió környékén vásárolnánk vízparti házat, sajnos nem valószínű, hogy érdemes a Balaton partján keresgélni. Itt ugyanis 30 millió forintból a part 500 méteres körzetében nem találunk nyaralót.  

Ez az összeg viszont elég arra, hogy a Tisza-tó környékén töltsük a nyarat, ami még mindig titkos favoritnak számít. Itt még mindig elérhetőbb  áron lehet nyaralót venni: az átlag négyzetméter ár 250 ezer forint, de a jobb vízparti ingatlanokért akár ennek dupláját is elkérhetik.

süti beállítások módosítása