Hol tart a hazai napelem ügy?

Amilyen tempóban jöttek mostanában a frissítések, talán mire befejezzük ezt az anyagot, már változik a hazai napelem helyzet. Pedig nagyon nem mindegy, hogy zárul ez az ügy, súlyos árat fizethetnek azok, akiknél már duruzsolnak a napelemek. Vagy nem. De lássuk, hol is kezdődött? 

solar-panels-943999_1280.jpg

A napelemek aranykora

A rezsitámogatás megszűnésével a napelemek is felértékelődtek. Aki tudott, beruházott egy rendszerbe remélve, hogy idővel megtérül a befektetés a barátságosabb villanyszámlák érkeznek majd. Hatalmasat ugrott a felhasználók száma: egy nyári adat szerint július 1-jével átlépte az 5000 MW-ot a hazai ipari és háztartási méretű napelemes rendszerek összes beépített kapacitása. Ez óriási ugrás volt az előző évekhez képest, de elég csak körülnézni: a pár éve még csodaszámba menő panelek egyre több ház tetején csillognak a napfényben. 

Aztán a napelem stop kicsit megrengette a bizalmat. Tavaly novembertől megszűnt a lehetősége annak, hogy a többletenergiát visszatáplálják a hálózatba, amiért cserébe a felhasználók ingyen áramot kaphattak. Ez a rendelet jelenleg is érvényben van, de az Európai Uniónak tett vállalás miatt legkésőbb 2024. december 31-ig meg kell szüntetni a napelem moratóriumot. A jelenleg ismert legfrissebb információk szerint egyes trafó körzetekben már október 1-jétől feloldják ezt a tiltást.

pexels-pixabay-236089.jpg

Jön a havi szaldós elszámolás?

Aztán augusztus végén érkezett a hír az új villanyszámla rendszerről. Egy rövid videóval érkezett a bejelentés: az eddigi éves elszámolásról havi szaldós elszámolásra állnak át a napelem rendszerben, ráadásul már 2024 elejétől. Lantos Csaba energiaügyi minisztertől megtudtuk, hogy az új csatlakozók számára bruttó elszámolás lesz érvényben. Tehát az a bő 200 ezer háztartási napelemes, aki már telepítette a rendszerét, jövő januártól átkerül az éves helyett a havi szaldó elszámolási rendszerbe. Ezzel együtt jött az ígéret arra is, hogy hamarosan kiderül, hol lehet majd újra Magyarországon napelemet csatlakoztatni a hálózatra.  

A hírre már másnap reagált a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. Az alelnök szerint “inkorrekt és etikátlan, hogy a kormány 2024-től havi szaldó elszámolás tenné át a korábban telepített lakossági napelem rendszereket”. A szervezet szerint ezzel a kormány egy dolgot biztosan elérne: visszamenőlegesen ellehetetlenítené a családok napelemes beruházásainak megtérülését. 

light-bulb-6065189_1280.jpg

De mi a különbség az elszámolási formák között és mit jelent ez forintban?

Az eddigi éves elszámolás alapján a nyáron betáplált, felesleges energiát télen visszakaphatta a felhasználó ingyen. Ez egy nagyon kedvező megoldás, leginkább a fűtés miatt. Persze ezzel csak azok nyertek, akik tavaly október 31-ig megkapták a szükséges engedélyt, hiszen azóta csatlakozási stop van érvényben. 

Az új rendszerben viszont a nyári betáplált kilowattokért 5 forintot fizet a szolgáltató, amit aztán télen a fogyasztó a rezsicsökkentés határáig (2500 kilowattig) 38, afölött 70 forintos áron vehet meg.  

Ez azt jelentené, hogy több mint százszoros lesz az áramszámlája annak a felhasználónak, aki újonnan csatlakozott be a napelemrendszerbe. Ezek a számok pedig azt mutatják, hogy a beruházás így, ebben a formában soha nem fog megtérülni a napelemeseknek. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség lehetőséget kért a minisztertől arra, hogy a szakmai szervezetek is részt vehessenek a szaldó elszámolás részleteinek kidolgozásában.

solar-panels-1477987_1280.jpg

Törekvés van

A minisztérium sem hagyta szó nélkül a felhördülést és egy facebook posztban reagáltak a felháborodott napelemesek panaszaira. A legfrissebb ígéret szerint törekszenek egy méltányos elszámolási rendszer kialakítására. 

Miután Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője a facebookon azt üzente Lantos Csaba energiaminiszternek, hogy ne vonjanak el szerzett jogokat a napelemes családoktól, viszontválasz is érkezett. Egy szeptember 5-ei bejegyzésben azt írják, hogy “az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket. A következő napokban a tárca közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet. Egy méltányos elszámolási rendszer kialakítására törekszünk, amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.” 

Hogy ez pontosan mit jelent, posztunk megjelenéséig nem derült ki. Figyeljük az ezzel kapcsolatos híreket és ígérjük, hogy amint konkrétumok érkeznek, frissítünk!

Frissítés:

Szeptember 14-ei hír, hogy 2026-ig kitolták a csatlakozási lehetőséget az éves szaldóelszámoláshoz. Január elsejétől helyreállítják a rácsatlakozás lehetőségét a napelemeknél, de az ország egész területén továbbra sem lesz erre lehetőség, hiszen nagyjából 7-8 százalékánál a további csatlakozást még nem képes elviselni a hálózat.

süti beállítások módosítása