A mesterséges intelligencia segít, hogy otthon érezd magad

Lassan egy éve már, hogy a mesterséges intelligencia, azaz az MI (angolul AI - artificial intelligence) berobbant az életünkbe. Az AI már nem csak valami megfoghatatlan, futurisztikus fogalom a jövőből: látható, érezhető változásokat hozott a világunkba. A OpenAI által fejlesztett ingyenes ChatGPT-t már rengetegen használják, hiszen segít a tanulásban, a szövegírásban, megírja helyettünk a leckét, tanácsot, szakszerű választ ad bármilyen kérdésre. De itt nem állt meg a tudomány: a fejlesztések ma már ott tartanak, hogy a hatalmas mennyiségű adat feldolgozása és a tanulási folyamat után egyéb kreatív feladatokat is ellátnak. A szintén az OpenAI-nak köszönhető DALL-E 2 képeket generál, a Jukebox zenét szerez, a Codex programot ír, a Deepl fordít és még sorolhatnánk az mesterséges intelligenciát használó programokat. 

kitchen-design-generator--1-.png

Ma már építészek, tervezők, belsőépítészek, lakberendezők is napi szinten használják MI-t a munkájukban, ezzel nem csak megkönnyítve, de pontosabbá és hatékonyabbá téve a megrendelők igényeinek kiszolgálását. A tervezőprogramokba integrálható MI még eredményesebben végzi el a feladatokat, de nekünk is segíthet az otthonunk kialakításában. Most körülnéztünk, milyen segítséget nyújthat a mesterséges intelligencia, ha a lakberendezés területén kérünk tőle segítséget. 

Személyre szabott ajánlatok

Sok mindentől függ, hogy milyen házat szeretnénk építeni. A funkcionális igények mellett (hányan, hány féle képpen használjuk majd a helyiségeket) az ízlésünk is nagyban befolyásolja, hogy érdemes kialakítani a minket körülvevő teret.  

A Xella élen jár a digitális építési megoldásokban, mint például a blue.sprint szolgáltatás, melynek segítségével számos sikeres projekt született kevesebb hibával, minimális anyag pazarlással, rövidebb munkaidő alatt, fokozott tervezési biztonság mellett.  

1683889748-anaclui-d27b067bda175bb74829b494ca4bc376-2.jpg

Virtuális tervezők

Amennyiben lakberendezőhöz fordulunk, akkor a számukra készült MI rendszerelemző algoritmusok alkalmazásával képesek megfigyelni és értékelni a lakberendezési preferenciáinkat. Ennek alapján a szakemberek személyre szabott ajánlatokat és tervezési javaslatokat készíthetnek számunkra, jóval gyorsabban és alaposabban, mint korábban. 

Már eddig is rendelkezésre álltak a 3D-s tervezők, de az MI ebben is szintet lépett. A technológia lehetővé tette olyan virtuális programok létrehozását, amelyek pontosabban segítenek a felhasználóknak elképzeléseik megvalósításában. Ezek a rendszerek megkönnyítik a választást a színek, bútorok, kiegészítők és más tervezési megoldások között. A MI képes olyan feladatok elvégzésére, hogy térben elhelyezi a bútorokat figyelve az összhangra és a funkcióra egyaránt. Ez segíthet a helykihasználás tökéletesítésében, a lakberendezés hatékonyságának növelésében. 

Néhány belsőépítészeti szoftver kezdők számára: Planner5DInterior AIHomestylerHeavenlyRoomGPT.

1657734251258_84258b0.jpeg

Stílus- és trendelemzés

Az MI naprakész, mindig friss és trendi. Elemzi az aktuális lakberendezési trendeket és a megfelel ügyfeleknek ajánlja is azokat. Pillanatok alatt képes stílusokhoz és hangulatokhoz passzoló dekorációs ötletek adni. Mindezt a lehető legpontosabban személyre szabva. 

Költségtervezés és beszerzés

Az MI segítségével a lakberendezési költségeinket optimalizálhatjuk, és gyorsan megtalálhatjuk a legkedvezőbb árú terméket. Egy otthon kialakításához számtalan üzlet és webshop kínál bútorokat, textileket és kiegészítőt. Ezek között nem könnyű eligazodni. A mesterséges intelligencia a költségvetés megtervezésében és a kiválasztott darabok beszerzésében egyszerre segít.

Virtuális valóságon alapuló tervezés

A virtuális valóság kilépett a filmek és a játékok világából és hozzájárul ahhoz, hogy a lehető legjobban átlássuk, milyen is lesz a még csak terveken szereplő otthonunk. Egy VR szemüveg és a megfelelő szoftver segítségével az MI és a virtuális valóság kombinációjával lehetőség nyílik arra, hogy virtuális térben járjuk be a tervezett teret.

Így a megvalósítás előtt kiderül, ha valamit máshogy képzeltünk el. Ez egyszerűbbé és költséghatékonyabbá teszi a teljes folyamatot. 

Energiahatékonyság és fenntarthatóság

Az MI akkor is velünk marad, ha elkészült az otthonunk, berendeztük és beköltöztünk: ugyanis segédkezet nyújt az energiatakarékosságban és az megfelelő üzemeltetésben egyaránt. Az intelligens otthoni rendszerek támogatást nyújtanak a különböző fűtés-hűtés megoldások, vagy a világítás, illetve a kert öntözésének megszervezésében.  

A mesterséges intelligencia már nem a jövőt jelenti, hanem a mindennapi jelenünk része, ami kiterjeszti és kiegészíti életünket és kiadásainkat.

süti beállítások módosítása