Ezek a lakások lesznek a legnépszerűbbek 2024-ben

A lakáspiaci forgalom csökkenéséről már mi is többször írtunk, sajnos volt miről. Az elmúlt években olyan visszaesést tapasztaltunk, amit bőven lehetett elemezni. Most viszont érdemes a jövőbe tekinteni és az év vége közeledtével arról is beszélni, vajon mi várható 2024-ben. 

A Portfólió lakáspiaci szakértőket kérdezett arról, hogy az elmúlt évek tapasztalatai és a jelenlegi gazdasági változások alapján véleményük szerint milyen ingatlanok lesznek az átlagnál keresettebbek jövőre, illetve milyen feltételek és körülmények segítenék elő a piac fellendülését.

pexels-laurie-shaw-804392_1.jpg

Mélyről indulunk

Nézzük meg először, milyen ingatlanpiaci mozgások voltak az elmúlt években.  A KSH adatai szerint 2022-ben már az előző évinél 14 százalékkal kevesebb, összesen 138 ezer lakás cserélt gazdát. De a  forgalom csökkenése itt nem állt meg, 2023 I. és II. negyedévében is folytatódott. A jelenlegi számok szerint még az is elképzelhető, hogy idén a 100 ezret sem fogja elérni az országos tranzakciószám. A statisztikák alapján erre utoljára 10 éve, 2013-ban láttunk példát. 

Ez a csökkenés ugyanúgy jellemző volt az újépítésű, mint a használt lakásokra. A támogatások megszűnése, az inflációs helyzet minden területen éreztette hatását, így az adásvételek száma a használt és az új lakások piacán egyaránt csökkent. 2023 első negyedévében 36, a második negyedévben 20 százalékkal kevesebb lakás cserélt gazdát, mint az előző év azonos időszakában.

pexels-andrea-piacquadio-764494_1.jpg

Hol megy el nehezebben egy ingatlan?

Erre írhatnánk, hogy mindenhol, de van, ahol rossz, és van ahol még rosszabb volt a helyzet. Az elmúlt időszakban Budapesten 9-10 százalékkal esett vissza az adásvételek száma, de ez az arány figyelhető meg a községekben is. 

Ennél erősebb a visszaesés a megyeszékhelyeken és a kisebb városokban. A legnagyobb ingatlanpiaci mélyrepülés azonban az agglomerációs településeket sújtotta.

Mire lenne szükség a kereslet valós növekedéshez?

A visszatérő támogatások és a kedvezőbb általános gazdasági helyzet egyértelműen felpörgeti a piacot, de a szakértők szerint ennél egy kicsit többre lenne szükség. 

A CSOK Plusz-ról mi is írtunk, ez várhatóan kedvezően hat az ingatlanpiacra, de azt is tudjuk, hogy sokan kiszorulnak majd ebből a támogatásból. Ahhoz, hogy valódi fellendülés realizálódjon, számukra is elérhetővé kell tenni valamilyen kedvező vevőfinanszírozás. 

mernok_foto_pixabay_com_wokandapix.jpg

Az infláció mértéke szintén fontos összetevő. Ha tartósan 5 százalék alá kerülne, az hozzájárulna a lakáspiac élénküléséhez. De még ennél is fontosabb lenne a reálbérek növekedése és a kamatok csökkenése. A hitelkamatok 6 százalékos vagy annál alacsonyabb szintet elérő mértékének, a megfizethetőbb hiteleknek, és az állami kamattámogatott hitelprogramok szintén növekedést eredményeznének. 

Továbbá, ha a piac szereplői nagyobb üzleti lehetőséget látnak a vásárlásban, az szintén sokat segítene. Ehhez viszont a bérlakáspiac modern törvényi szabályozására lenne szükség. A professzionális szereplők által alakított piac igazi lendületet adhatna.  

Egyelőre gátat jelenleg a bizonytalanság okoz, hiszen nem tudunk eleget az új támogatásokról, így sokan egyelőre nem mernek lépni még akkor sem, ha tervezik az ingatlan vásárlását. Ha egyértelműen kiderült, hogy merre indul a gazdaság és a piac, úgy a kereslet is megnövekedik. Bár sokan várnak a CSOK Plusz részleteire, a szakértők szerint nem valószínű, hogy a bevezetése pár ezernél több tranzakciót eredményez jövőre. Ezzel szemben idén mintegy 30-50 000 hitellel finanszírozott tranzakció hiányzik, ami évtizedes mélypont.

budapest_dregely_y_s.JPG

Ezek lesznek a legkeresettebb ingatlanok

A fent részletezett feltételekből adódóan a szakértők szerint leginkább a városi használt lakások, ezen belül is a központi helyeken fekvő, jó állapotú ingatlanok adásvétele nő, hiszen ezek a lakások jelentik a legkisebb kockázattal járó befektetést.  

Budapesten a felújított, alacsony rezsijű, jól szigetelt, kis üzemeltetési költséggel járó kislakások mennek, ez várható jövőre is. Vidéki városok tekintetében Debrecen a favorit, a környékbeli állami beruházásoknak köszönhetően. 

Új építéseknél az ismert, megbízható beruházó által épített, kis lakásszámú, átadáshoz közeli projektek lesznek a népszerűbbek. Fénykorát élik az 1-1,5 szobás panelprogramos panelek is. A jó közlekedés pedig minden esetben meghatározó szempont. 

Előrejelzések szerint 2024 elején a kistelepülések lakáspiaci tranzakciói élénkülhetnek leginkább, a magasabb összegű falusi CSOK-os támogatások felhasználása miatt.  

Tehát összességében a szakértők 110-120 ezer közötti tranzakcióval számolnak jövőre, várhatóan a kedvezőbb körülmények, az új támogatási rendszerek és a jobb feltételeknek köszönhetően.

süti beállítások módosítása