Itt a nagy kókler körkép!

Az építőipari szektor mindig is tele volt olyan szakemberekkel, akik hozzáértése, hát minimum megkérdőjelezhető. Ezeknek a szakiknak egy része valóban foglalkozott már az adott feladattal, de mondjuk sosem tanulta, papírja sincs róla. Velük főleg kisebb felújítások során találkozhatunk. Egy másik része tanulta ugyan, megszerezte a szükséges dokumentumot, de fogalma sincs, hogy a gyakorlatban hogyan kell jól összerakni például egy tetőszerkezetet. És ott van az a része, akit valójában nem is érdekel. Elvállalja a munkát, gyorsan összecsapja, zsebre vágja a pénzt és már nem is hallunk róla soha többet. De az építkezéseken felbukkannak azok a brigádok is, akik csak nyomokban tartalmaznak tanult, jól képzett szakembereket.  

Az ilyen szélhámos kóklerekből pedig egyre több van. A szakemberhiány, a kevés megrendelés és az árak emelkedése termelte ki őket, ezzel egyre nagyobb kárt okozva az építtetőknek és felújítani vágyóknak. 

pexels-life-of-pix-8092.jpg

Nem bízunk már senkiben

A Mapei Kft. friss kutatása szerint 820 ezer forint felett alakult az átlagos kár, amit kontármunka okoz. Ebből már kijön egy kis lakás elektromos hálózatának korszerűsítése, vagy egy kisebb fürdőszoba felújítása. Így pedig nem csoda, hogy visszaesett az építőiparba vetett bizalom is. 

Az építőipari cég évente megismételt felméréséből kiderült, hogy a helyzet ráadásul egyre rosszabb. A tavalyihoz képest 10 százalékkal emelkedett a kontár munkák okozta kár, ami átlagosan 820 236 forintot jelent. Megnőtt a károsultak száma is, idén már a megrendelők 23 százaléka tartozik ebbe a csoportba, két régióban pedig minden negyedik megrendelő ide került, ráadásul Budapesten még siralmasabb a helyzet. Itt a megrendelők 26 %-a esik pofára az elvégzett munka után. A környezetünk tele van történetekkel, ahol az építkezésekre olyan vendégmunkásokat szedett össze a vállalkozó, akik még nem is láttak téglát, hát csoda, hogy lassan már nem merünk építkezésbe, felújításba belevágni? 

pexels-rodolfo-quiros-2219024.jpg

Kevés a munka, meg kell fogni a pénzt

A kevesebb megrendelés bevétel kiesést jelent, így az építtetők egy része igyekszik mindenhol a lehető legtöbbet kihozni abból, ami van. A kontár munkák növekedése főleg az áremelkedések miatt alakult ki, de a beruházások számának drasztikus visszaesése és a jó szakemberek külföldi munkavállalása is közrejátszott ebben. 

Az építési költségek növekedése és az általános gazdasági nehézségek arra késztetik a tisztességtelen vállalkozókat, hogy olcsóbb, rosszabb minőségű anyagokkal, és filléres szakemberekkel dolgoztassanak. Ez pedig magában hordozza a szakszerűtlen, csapnivaló végeredményt. 

pexels-steffen-coonan-2098624.jpg

Kiben bízunk legkevésbé?

A neten keringő rémtörténetek és hihetetlen fotók közül félelmetesen sikerült tetőkkel találkoztunk a legtöbbet, így nem csoda, hogy az ácsok megítélése a legrosszabb. A felmérés szerint ebben a faanyagok árának növekedése a ludas. Az olcsóbb, rossz minőségű alapanyagból ritkán születik jó munka. 

A szakmák megítélése összességében csökkent, hármat kivéve rosszabb a tavalyhoz képest. A gépészekben bízunk leginkább, de a villany- és a gázszerelők sem állnak rosszul. 

A felmérést végző cég ügyvezetője szerint 

“Nem a szakemberek lettek rosszabbak, hanem az árak emelkedése, a szakemberhiány, az infláció, a magas hitelkamatok miatt büntették a korábbinál több negatív értékeléssel a szakembereket” 

pexels-nicholas-lim-3792575.jpg

A helyzet egyre csak romlik majd?

Bár a megkérdezettek majdnem fele, 49 százalék úgy érzi, hogy az építőipar rossz irányba halad, és ez már jobb nem lesz, mi reméljük, hogy fellendülés vár a szektorra és a szektorban dolgozókra egyaránt. A szigorúbb szabályozások és a tisztességesebb munkaadók mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jövőben kevesebb kontár munka szülessen. Addig is legyünk résen, és csak megbízható, referenciákat adó, szakemberekből álló gárdát bízzunk meg az otthonunk felújításával vagy építésével.

süti beállítások módosítása