Nem kell félni a kötelező komposztálástól!

Amikor elindult a szelektív hulladékgyűjtés Magyarországon, még sokan nem tudták, mire jó és miért van rá szükség. Aztán ahogy évről évre egyre többet hallottunk a tudatos hulladékkezelésről, láttuk a szemétégetőkről és telepekről szóló borzasztó képeket, olvastuk az egyre növekvő környezetszennyezésről, az óceánok és a föld szennyezettségéről szóló híreket, a szelektív hulladékgyűjtés is egyre érthetőbb és hétköznapivá vált. 2013-ban elindult a családi házaknál történő gyűjtés, mára pedig az tekinthető különcnek, aki a kommunális vegyes szemétbe dobja a fém, műanyag vagy a papír szemetét. Ám hamarosan még egy lépéssel közelebb kerülünk a tudatos hulladékfeldolgozáshoz. 2024-től egy uniós szabályozásnak köszönhetően hazánkban is kötelező lesz a komposztálás.

pexels-sippakorn-yamkasikorn-3696170.jpg

Az értékes biohulladék nem a szeméttelepre való

A szerves hulladék nagyon értékes, felhasználása többféleképpen is lehetséges. A biohulladékból keletkező tápanyag visszajuttatása a talajba a legjobb, ami történhet vele, ez maga a komposztálás lényege. A biohulladék természetes bomlása révén a konyhai és kertészeti hulladék értékes trágyává alakul, így elkerülhető a műtrágyázás, vegyszerezés.

A szerves hulladék a komposztálás mellett biogáz üzemekben szintén alkalmazható. Ebben az esetben hő- és villamosenergiát állítanak elő, a fermentációs maradékot pedig ugyanúgy talajjavítónak használják. 

pexels-greta-hoffman-7728736.jpg

A szerves hulladék gyűjtése több szempontból fontos. Segít csökkenteni a szemét mennyiségét, így kevesebb hulladék kerül a szeméttelepekre, ami hosszú távon csökkenti a lerakók terhelését és környezeti hatásait egyaránt. Sőt, kevesebb metángáz képződik, így a komposztálás ezen keresztül is hozzájárul a klímaváltozás elleni küzdelemhez. 

Egyre fontosabb szempont, hogy a komposztált talaj jobban tartja a vizet, így kevésbé szükséges az öntözés. Ez különösen fontos szárazság idején, és hosszú távon az értékes víz megtakarítását eredményezi. 

Ráadásnak a komposztálással pénzt takarítunk: csökkenthető a hulladékszállítás költsége, illetve értékes, ingyen tápanyaghoz juttathatjuk, amivel a kertben és a lakásban nevelt növények földjét táplálhatjuk.

pexels-shvets-production-7513225.jpg

De hogy gyűjtsük?

A komposztálás régóta létező gyakorlat, aki családi házban él és kertet gondoz, biztosan találkozott már vele. A társasházakban, városokban azonban a szerves szemét a kommunális, hagyományos hulladék közé kerül, pedig ott is van megoldás az értékes szemét újra hasznosítására.  

Gyűjthetjük otthon beltéri speciális komposztálóban, amiben megfelelően tárolhatjuk, zavaró szagok és egyéb kellemetlenségek nélkül. A végeredmény csodálatos minőségű, értékes virágföld lesz.  Egy kertes társasházban egyszerűen elhelyezhető egy kerti komposztáló edény, ahová aztán minden lakó beszórhatja a helyesen gyűjtött biohulladékot. Mindezek mellett városi komposztáló pontokra is elvihetjük a szerves szemetünket. 

pexels-sebastien-vincon-10143821.jpg

Budapesten- és országszerte találunk közösségi kültéri komposzt helyeket, ezekről itt olvashatunk bővebben. Az adatbázisból a hozzánk eső legközelebbi pontot kikeresve elvihetjük az összegyűjtött háztartási szemetet a komposztálók egyikébe.  

A városi komposztálás működhet a szelektív hulladékgyűjtés mintájára is. Jó példa erre Milánó, ahol házhoz mennek a biohulladékért. A lakók komposztálható zsákkal kibélelt háztartási kukába gyűjtik a szerves szemetet, amit aztán a házak elé kihelyezett nagyobb edénybe lehet üríteni. A városban nem csak a házaknál, de a közösségi tereken, piacokon, éttermekben is így zajlik a gyűjtés. Ennek köszönhető, hogy Milánó szerves hulladékának 86 százalékát komposztálják.

pexels-denise-nys-14824327.jpg

Mit lehet, és mit nem lehet komposztálni?

Bár elég egyértelműnek tűnik, hogy mi számít biohulladéknak és mi nem, mielőtt belevágunk érdemes átnézni, hogy mi kerülhet a komposztba. 

Zöld hulladék, például a fűnyírás utáni gyep nyesedék, növényi maradékok, gyümölcs- és zöldség hulladékok. Ezek a források nitrogénben gazdagok és gyorsan lebomlanak. 

Barna anyagok, mint száraz levelek, forgácsolt fa, papír, karton. Ezek szénben gazdagok és segítenek a komposztban az egyensúly fenntartásában. 

Konyhai hulladék, például kávézacc, tojáshéj, zöldség- és gyümölcsdarabok. Fontos, hogy ezeket a konyhai hulladékokat apróra vágjuk, így könnyebben végbe megy a bomlás folyamata. 

green-stuff-7276322_1280.jpg

Néhány dolgot viszont tilos a komposztba tenni, mert nem csak a bomlást akadályozhatják, de tönkre is tehetik az értékes tápanyagokat. Ilyenek a vegyszeres, festékes, oldószeres zöldhulladékok vagy egyéb anyagok. Tilos minden állati maradvány, hús, tejtermék, zsíros étel is. Beteg növényeket és gyökereket se komposztáljunk, illetve a gyors lebomlást gátló anyagokat, mint a gyantás vagy kezelt faanyagot sem. 

A komposztálás egy egyszerű, de hatékony módszer a környezettudatosság és fenntarthatóság elősegítésére. Segít a hulladékcsökkentésben, a tápanyagban gazdagabb talaj elérésében, és az egészséges kerti növények fejlődésében. Amennyiben a jövőben mind odafigyelünk arra, hogy ne dobjuk ki a szerves hulladékot, hanem külön gyűjtsük és komposztáljuk, akkor a közvetlen környezetünk, a kertünk és a Föld is meghálálja ezt nekünk.

süti beállítások módosítása