Mindent a hőszigetelésről: anyagok, módszerek és árak

Az előttünk álló fűtésszezon ismét aktuálissá tette a szigetelés kérdését, bár nem csak a hideg, a meleg időben is kiemelten fontos lenne a homlokzati hőszigetelés. Az utóbbi idők tapasztalatai azt mutatják, hogy ha rezsibarát, tehát alacsony üzemeltetési költségű és nem mellesleg a piacon keresett ingatlant szeretnénk, akkor a szigetelésre muszáj időt és pénzt fordítanunk. 

shutterstock_502873555.jpg

A nyersanyagok árának növekedése és a munkaerőhiány az egekbe emelte az építőipari költségeket. Az elmúlt években az anyag és a munkadíj is hónapról hónapra nőtt. De vajon holt tart most egy ilyen munka költsége és hoz-e annyit, hogy érdemes legyen belevágni? És mit válasszunk a piacon kínált anyagok és megoldások közül? 

Ezt nyerjük a külső oldali hőszigeteléssel

Akár családi házban, akár társasházban élünk, a falak megfelelő szigetelése elengedhetetlen. A jó nyílásszárók mellett a megfelelő falazattal érhetjük el az ideális, komfortos klímát, a hőveszteség minimalizálása pedig a fűtésszámlánkat is optimalizálja. De nem csak télen fontos a jó minőségű szigetelés: nyári kánikulában véd a túlmelegedés ellen, segít megelőzni a vizesedést és a hangszigetelő funkciót is betölti.  

shutterstock_221723158.jpg

Belülről is van megoldás

Ha nincs mód külső hőszigetelésre (a homlokzat jellege miatt, vagy mert a társasházban tulajdonjogi problémák gátolják a munkálatokat, esetleg az épület műemlékvédelem alatt áll), belső hőszigeteléssel is nagyon jó eredményt érhetünk el. Jelenleg hazánkban a Multipor hőszigetelő lapokkal történő belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására ott, ahol a határoló szerkezet hőszigetelése a külső oldalon nem valósíthatók meg. Ezekkel a lapokkal a belső oldali hőszigetelés rossz időben, ősszel vagy télen is elvégezhető. 

multipor_raklap.jpg

Az utólagos, belső szigetelés esetében sokan a penész megjelenésétől tartanak, de ezzel a megoldással már ettől sem kell félnünk. Az ásványi hőszigetelő lapokkal készített belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül alkalmazható. Ennek oka, hogy az anyag magas pórustartalmából adódóan felveszi a levegő páratartalmából a nedvességet. A hidegebb zónában a kondenzálódott párát a kapilláris szerkezet azonnal visszavezeti a melegebb, belső tér felé, ahol az ismét párává alakul át. Ez egy ismétlődő folyamat, amely lezajlik a belső tér páratartalmi változásainak hatására is, de főként a nyári időszakban csökken a hőszigetelés nedvességtartalma. 

Az belső hőszigetelés egyszerű, gyors folyamatáról itt írtunk bővebben.  

Milyen vastag szigetelésre van szükség?

Azt, hogy milyen lapokkal és milyen anyaggal érdemes szigetelni egy épületet, azt az ingatlan műszaki adatai határozzák meg. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen anyagból épült a falszerkezet: panel, tégla, mészhomok, kerámia, esetleg gázbeton falról van szó? A vastagságot előírás szabályozza, az értékét pedig a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról, ún. „U érték” alapján tudják a szakemberek kiszámítani. Minél alacsonyabb a számított U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. 

shutterstock_248949208.jpg

A piacon elérhető anyagok és azok előnyeik

Amennyiben energetikai korszerűsítésben gondolkodunk, érdemes alaposan körülnézi a hőszigetelő anyagok piacán, mert számtalan gyártó termékéből választhatunk. Fontos jó döntést hozni, hiszen a hőszigetelés anyaga és minősége nagyban befolyásolja az épület hőháztartását. A szakszerű kivitelezés is elengedhetetlen ahhoz, hogy a szigetelés az ígért eredményt hozza. A szakszerűtlen, rossz minőségű, vagy nem a falazathoz megfelelő anyaggal történő hőszigetelés pénzkidobás, ne a legolcsóbb, hanem a számunkra legideálisabb, leghatékonyabb megoldást válasszuk.  

A leggyakrabban használt anyagok: 

  • Fehér hungarocell, azaz expandált/extrudált polisztirol homlokzati hőszigetelés: jelenleg ez a legnépszerűbb és legolcsóbb anyag a hazai piacon. Jó hőszigetelő képességű, könnyen alakítható termék, de ugyanahhoz az eredmény eléréséhez jóval vastagabb réteget kell alkalmazni, mint például egy kőzetgyapotból.
  • Szürke hungarocell, azaz grafitos homlokzati hőszigetelés: drágább, de  jobb hőszigetelő képességű, mint a sima fehér hungarocell, így ezt a típust is gyakran használják az építkezéseken. 
  • Kőzetgyapot: népszerű - hisz bármilyen falazatra felhelyezhető -, nem éghető, magasabb minőségű anyag, mely az eddig felsorolt megoldásokhoz képest magasabb árfekvésű. Jó, és környezetbarát választás szinte minden falszerkezethez.
  • Multipor: a Multipor egy stabil, ásványi kristályszerkezetű hőszigetelő lap, mely új alternatívát nyújt a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekkel szemben. A Multipor egy környezettudatosan gyártott nem éghető anyag, mely optimális megoldás alulról hűlő födémek és belső oldali hőszigetelés megvalósításához. A különböző felhasználási területeken való alkalmazásából és magas minőségéből adódóan a termék ára messze meghaladja a többiét. 

 multipor_5855.jpg

 

Felújítás, mennyibe fog ez nekem kerülni?

A jó hír, hogy valamivel kedvezőbbek az árak, mint az elmúlt években. A több éves drágulás után a csökkenő kereslet kissé normalizálta a helyzetet. Egyes építőipari anyagok árai, a vasanyagok, vagy a fa ára is jelentős mértékben csökkentek, ahogy bizonyos szigetelőanyagok ára is kedvezőbbé vált. A munkadíj is barátibb: ugyanis a támogatások hiánya a kivitelezések csökkenését eredményezte, így a szakmunka iránti igény is megcsappant. A kereslet-visszaesés pedig előidézheti, hogy idővel a szakmunkák ára, a kivitelezési díjak szintén csökkenhetnek. 

Ezzel együtt azt, hogy egy homlokzati hőszigetelés mennyibe kerül majd, nehéz általánosságban kiszámolni, hiszen a hőszigetelő lapok mennyiségét és a legjobb anyagot az egyedi igények és a műszaki paraméterek befolyásolják. A munkadíjak is eltérőek, a szigetelés után pedig jön a vakolás, festés, ahol szintén nagy árkülönbségek lehetnek. 

Ha mégis körülbelüli összegre vagyunk kíváncsiak, kalkuláljunk a Pénzcentrum cikkében megadott árakkal: “A homlokzati hőszigetelés ár színre vakolással együtt előreláthatólag 7.500-10.000 Ft/m2 körül fog kijönni a homlokzati hőszigetelés kalkulátor szerint.” 

Akár a külső, akár a belső hőszigetelés mellett döntünk, biztosak lehetünk benne, hogy ez a korszerűsítés hosszú távon egy értékálló befektetés lesz. Ráadásul a megfelelő anyagválasztás és a minőségi szakmunka egy komfortosabb, rezsibarátabb ingatlant eredményez, amiben télen-nyáron otthonosan érezzük magunkat.

süti beállítások módosítása