Kinek jár rezsitámogatás?

A rezsicsökkentés 2022-es megszűnésével nagy hangsúlyt kaptak a havi költségeket segítő támogatások. Az infláció azóta csak nőtt, a háztartások jelentős részében ezzel párhuzamosan emelkedtek a kiadások, ami különösen a fűtésszezonban jelent nagy terhet a családoknak. 

Nehéz helyzetbe kerültek azok, akik gázzal fűtöttek és ezen nem segített a hazai épületállomány rossz állapota sem. Az elavult fűtésrendszerek, a szigeteletlen épületek, a rossz nyílászárók miatt aki tehette, korszerűsítésbe kezdett, hogy így csökkentse a havi számlák terhét

pexels-dilyar-sultan-668374.jpg

De mit tehet az, akinek nincs módja más fűtésre váltani, szigetelni, napelemet telepíteni, vagy ablakot cserélni? Számukra is van segítség, bár több szempontnak kell megfelelni ahhoz, hogy rezsitámogatásra jogosulttá váljunk.

Mire való és kinek érhető el?

Az ilyen jellegű támogatások célja hogy segítse azokat, akiknek nehézséget jelent az energiaszámlák kifizetése. Mivel ezek a támogatások és a feltételek évről évre változnak, érdemes figyelni az erről szóló híreket, illetve a helyi önkormányzatok honlapját. 

A rezsitámogatás igénylésének és jogosultságának részleteit az adott időben érvényes törvények és rendeletek határozzák meg. Általában az alábbi szempontokra figyelnek: 

  • Jövedelem - A támogatásra való jogosultság gyakran a háztartásban élők összjövedelmétől függ. A kereset, illetve a nyugdíj összegét igazolással kell bizonyítani.
  • Családi állapot - A családi állapot is szerepet játszhat a jogosultságban. Általában a több gyermeket nevelő nagycsaládosok, illetve az egyedülálló szülők esetében érhető el támogatás.
  • Lakás mérete és fűtési mód - Vannak támogatások, ahol a négyzetméter, illetve a fűtési mód befolyásolhatja a támogatás összegét.
  • Egyéb tényezők - Egyes specifikus helyzetek, például a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő személyek, idősek, vagy kisgyerekek jelenléte a háztartásban további támogatásra ad lehetőséget.

pexels-markus-spiske-218445.jpg

Nem csak a háztartásoknak lehet szüksége segítségre

A rezsiköltségek megnövekedése az önkormányzatoknak, vállalkozásoknak és az intézményeknek szintén nagy terhet jelentenek. Érdemes követni az ezzel kapcsolatos híreket, hiszen a pályázatok gyakran határidőhöz kötöttek és ha nem adjuk be időben a kérvényt, lecsúszunk a támogatási lehetőségről. 

A kis- és középvállalatoknak tavasszal hirdettek támogatási lehetőséget, de egyszeri támogatást kapnak az egyházi iskolák is, hogy ki tudják fizetni az energiaszámláikat. Továbbá támogatást kapnak a megemelkedett energiaköltségekhez a települések, ezekről a helyi önkormányzatnál tájékozódhatunk. 

pexels-sindre-fs-818760.jpg

Ki nyújt támogatást?

A kormányzati támogatási rendszereken kívül gyakran a helyi önkormányzatok is igyekeznek segíteni a rászoruló családokon. A polgármesteri hivatalok is készülnek a télre, nyár végével kihirdetik a pályázati lehetőségeket, amiket érdemes igénybe venni. 

A Pénzcentrum két részes cikksorozatában szedte össze a lehetőségeket, ezeket jó, ha átnézzük, hiszen a határidők mellett a pályázati feltételekről is tájékozódhatunk. Budapesten a kerületi önkormányzatok honlapját kövessük, illetve érdeklődjünk telefonon az aktuális lehetőségekről. Ezeknek az önkormányzati támogatásoknak köszönhetően akár több tízezer forinttal is csökkenhet a család havi terhe, ami az előttünk álló hideg időszakban nagy segítséget jelenthet.

süti beállítások módosítása