Penészes faltól a repedő parkettáig: mindent a páratartalomról

Otthonunk hőmérséklete nagyban befolyásolja a komfortérzetünket. Este hazaérve, vagy reggel felkelve azonnal érzékeljük, ha túl hideg, vagy túl meleg van és jó esetben ezt azonnal orvosoljuk. Állítunk a termosztáton, feljebb tekerjük a konvektort, nyáron bekapcsoljuk a klímát. Ám az otthoni levegőnek van egy legalább ilyen, kevésbé érzékelt és kezelt fontos tulajdonsága: ez a levegő páratartalma. 

shutterstock_2166433699.jpg

A levegő nedvessége kulcsfontosságú az egészség és a kényelem szempontjából. A megfelelő páratartalom biztosítása és fenntartása nemcsak a lakásban élők jólétéhez, illetve egészségéhez járul hozzá, hanem a bútorok, elektromos eszközök, és minden egyéb holmi állapotát is befolyásolja. De mi az ideális és mit tehetünk, ha ettől eltér a levegő páratartalma? 

Az optimális páratartalom

Ahhoz, hogy megállapítsuk a levegő páratartalmát, speciális mérőeszközre van szükség. Vannak termosztátok, amik jelzik ezt az adatot is, de léteznek elemmel működő páraérzékelők, amelyek tökéletesen megfelelnek erre a célra. Szerezzünk be egyet, és rendszeresen figyeljük, milyen értéket mutat. Az ideális páratartalom egy lakásban 40-60% közötti tartományban található. Ezen az értéken belül a pára szintje nem befolyásolja egészségünket, kellemes a lakásban a komfort érzetünk. Viszont, ez a százalékos arány nem állandó, gyorsan megnőhet, illetve lecsökkenhet, és ezeket az eltéréseket nem érdemes félvállról venni. 

time-2353382_1280.jpg

Mi okozhatja a magas páratartalmat?

Amennyiben a páratartalom rendszeresen meghaladja az optimális értéket, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon mi idézi elő ezt. Mielőtt páramentesítésbe kezdünk, próbáljuk meg megszüntetni a túlzott páratartalom kiváltó okát. 

  • Rossz szellőzés - Ha a lakás nem megfelelően szellőzik, a pára felhalmozódik.
    Ez rendszeresen előfordul új, jól záródó nyílászárók beépítése után. A rossz régi ablakok réseinél ugyanis nem csak a meleg szökött el, de folyamatos szellőzést biztosított a falaknak egyaránt. Az új, rendesen záródó ablakok körül a levegő nem tud távozni, így ami eddig kijutott a réseken, az most bennreked.
  • Rossz szigetelés - A nem megfelelő hőszigetelés, vagy a szigetelés hiánya esetén a hideg falakra lecsapódhat a pára, ami magas páratartalmat generál. Erre megoldást jelent a szerkezet megfelelő anyaggal történő külső, vagy belső hőszigetelése. Amennyiben külső oldali hőszigetelésre nincs lehetőségünk, úgy belső oldali hőszigeteléssel is kiküszöbölhetjük a problémát. Erre kiváló megoldás a Multipor hőszigetelő rendszer, amiről itt írtunk bővebben.
  • Vízszivárgás - Egy láthatatlan probléma is okozhatja a rendszeres, túl magas páratartalmat. Ha valahol egy csőtörés következtében vízszivárgás alakul ki, esetleg ázik a tető, vagy a fal, könnyen megnő a páratartalom.
  • Szellőztetés nélküli főzés vagy zuhanyozás - Főzés és zuhanyozás közben rengeteg párát juttatunk a levegőbe. Ha ezt nem engedjük ki azonnal, akkor az hirtelen, nagy mértékben megemeli a lakás páratartalmát, úgyhogy ne feledkezzünk meg arról, hogy közvetlenül fürdés vagy főzés után szellőztessünk egy nagyot.

pexels-artem-mizyuk-1674114.jpg

A magas páratartalom következményei

Amennyiben a páratartalom nem ideális, akkor nem csak a lakókomfort csökken, de olyan folyamatok indulnak el, amik súlyosan károsíthatják az egészségünket.

Ezek lehetnek… 

  • Penész és atka megjelenése - Ami nekünk túl sok, az más élőlénynek ideális. Ilyen a penész és a poratka. Ez különösen allergiás vagy asztmás beteg mellett lehet veszélyes, mert a magas páratartalom kedvező környezetet teremt a penész és atka szaporodásához, ami allergiás reakciókat és légzési nehézségeket okozhat.
  • Károsíthatja a bútorokat, textileket - A magas páratartalom károsíthatja a fa szerkezeteket és más anyagokat.
  • Komfortérzet csökkenése - A túl magas páratartalom a lakásban kellemetlenné teheti a levegőt a lakók számára.

rain-5330679_1280.jpg

Hogyan lehet csökkenteni a magas páratartalmat?

Fontos, hogy a napi plusz pára termelődést szintén kezelni kell, illetve, ha valami állandó, rejtett oka van a magas értékeknek, azt derítsük fel és szüntessük meg. 

  • Szellőztetés - Bár ezt tűnik a legjobb megoldásnak, valójában nem mindig működik a szellőztetés, hiszen, ha kint is párás, nedves a levegő, akkor még ronthatunk is a helyzeten. Száraz melegben és csípős hidegben viszont fontos, hogy rendszeres kereszthuzattal szárítsuk a túl párás levegőt. Megoldás lehet egy szellőztető rendszer kiépítése, ám ez igen költséges módszer, valamint építhetünk az ablakokba szellőztető nyílásokat, amik folyamatosan biztosítják a levegő cserét.
  • Párátlanító használata - Léteznek olcsó páramentesítők, amik magukba szívják a levegő nedvességét, de ezek hatékonysága csak egy-egy kisebb szoba méretére terjed ki. Ha egy nagyobb méretű nappali, vagy egy egész lakás levegőjét szeretnénk kezelnénk, akkor minimum egy elektromos páramentesítővel érdemes számolni, ami érzékeli a túl magas értékek és automatikusan bekapcsol, így csökkentve a pára mennyiségét. 
  • Vízszivárgások javítása - Ne hanyagoljuk el a szivárgásokat, hiszen a falak vagy a padló átnedvesedése súlyos károkat okozhat az épületben és folyamatos, rejtett penészedéshez vezet.
  • Életmód változtatás - Rövidebb zuhanyozással és főzési idővel nagyban hozzájárulhatunk a pára csökkentéséhez, ahogy a kevesebb szobanövénnyel is sokat tehetünk a szárazabb levegő érdekében. Benti teregetés helyett pedig használjunk szárítógépet, vagy teregessünk a szabadban. 

pexels-mali-maeder-102303.jpg

Mitől lesz alacsony a páratartalom?

Akkor sem dőlhetünk hátra, ha megúsztuk a magas páratartalmat és ezért nem kell félnünk a penész megjelenésétől. Mert a túl alacsony értékek szintén kockázatot jelentenek, így ezeket is kezelni kell.

Mi okozza a száraz levegőt…. 

  • Fűtés - A fűtés szárítja a levegőt, ami alacsony páratartalmat eredményez.
  • Hideg időjárás - Hideg időjárás esetén a levegő kevesebb nedvességet tartalmaz.
  • Klímaberendezések - Klímaberendezések használata szintén a levegő szárazsághoz vezet.

Az alacsony páratartalom következményei

A száraz levegőt rövid és hosszú távon ugyanúgy megérezzük és megszenvedjük, mintha túl magas lenne. 

  • Irritáció - Az alacsony páratartalom kiszáríthatja a bőrt és az orrnyálkahártyát, ami főleg a téli felső légúti megbetegedések esetén kellemetlenebb tüneteket és lassabb gyógyulást okozhat.
  • Száraz bútorok és padlók - Az alacsony páratartalom főleg a fa bútorokban és padlókban tesz kárt, hisz kiszárad és berepedezik.

pexels-huy-phan-3076899.jpg

Hogyan lehet növelni az alacsony páratartalmat?

Talán itt egyszerűbb dolgunk van, mint a magas pára esetében.  

  • Párásító használata - Ma már sokféle párásító berendezés kapható. Ezek általában egyszerű eszközök: csak tiszta víz kell hozzájuk, amit aztán ultrahang segítségével szétporlasztanak a levegőben, ezzel növelve a páratartalmat.
  • Szellőztetés - A kinti nedvesebb levegővel emelhetünk az értékeken.
  • Párologtató edények - Egyszerű, bár a hatékonyságuk minimális, de ha a radiátorra, vagy bárhová tálakban vizet teszünk, azzal növelhetjük a páratartalmat. 
  • Benti teregetés - A száradó ruha biztosíthatja az otthonunk levegőjének nedvességét, ráadásul kellemes illat lesz tőle a lakásban.
  • Szobanövények - A sok locsolás, a nedves föld, a növények folyamatos párolgása szintén jó hatással van a túl száraz levegőre.

Az ideális páratartalom fenntartása a lakásban nemcsak jó közérzetet biztosít, de hozzájárul a lakás hosszabb élettartamához is. A páratartalom évszaktól, időjárástól és a lakás jellemzőitől függően változhat, ezért fontos rendszeresen figyelni, és szükség esetén intézkedni, hogy a páraszabályozás az otthonunk mindig egyenletes legyen.

süti beállítások módosítása