Megtorpant építőipartól a facebook-os rémhírig: ezekről írtunk tavasszal

A blog életében minden évben kétszer jön el ez a pillanat: számot vetünk az elmúlt hónapokban született írásokról, megnézzük melyik téma volt a legnépszerűbb és mi az, amiről a legtöbb szó esett. A témákat mindig az aktuális körülmények alakítják. Az elmúlt években a koronavírus, a gazdasági gondok, a háború kitörése, majd a rezsicsökkentés eltörlése határozták meg az életünket. 2023 tavaszán is volt bőven miről írnunk, foglaljuk össze, mik voltak ezek. 

lake-balaton-g5cb225130_1280.jpg

A szezont egy nagyon aktuális, új szabályozással kezdtük, ami erősen befolyásolja az építtetők életét. A beépíthetőségi szabályok szigorodása fontos téma, hiszen előfordulhat, hogy kinézünk, neadjisten megveszünk egy telket, aztán nem jön ki a matek: nem tudjuk, hogy építsünk egy nagyobb, két-három gyerekkel is megfelelő házat. Erre megoldás a rendelkezésre álló terület lehető legoptimálisabb kihasználása, amihez nagy segítséget nyújthat egy felkészült, tapasztalt építész iroda. 

A Ytong tégla, azaz a pórusbeton már rég nem új termék a piacon. Immár 100 éve hódít, írásunkban elmeséltük a történetét, ami egy sietős építéstechnikai adjunktussal kezdődött, egy gyárral folytatódott és jelenleg egy világhírű felelősségteljes konszernben csúcsosodott ki. 

Az Ytong falazati megoldásait nem lehet elégszer körbejárni, így ezzel folytattuk tavaszi turnénkat az építőiparban. A szigorú szabályozások, az egyre nagyobb szigetelési elvárások, a növekvő költséges és a szakemberhiány mind egy irányba mutatnak: építkezzünk gyorsan, lehetőleg kevés élő munkával és hulladékkal.

Ebben a posztban ezt részletesen le is írtuk.

pexels-sora-shimazaki-5673488.jpg

Nem járt jól, aki most akar lakást eladni

A technikai részletek után elérkeztünk a hazai lakáspiachoz, ami igen viharos volt ezekben a hónapokban. A támogatások megszűnése és a hitelek drágulása miatt szinte eltűntek a vásárlók. A visszaesés előre látható volt, bár a mértéke nem várt mélységekbe rántotta az eladások számát. Az új helyett a használtat keresték a vevők, a nagy helyett a kicsit, de leginkább mindenki kivárt. 

Ezután egy nagyon népszerű facebook rémhírnek jártunk utána: közös tulajdonú lesz a társasházi lakásom? Ez a kérdés egy félreértelmezett jogszabály módosítás miatt hangzott el a neten, több ezer bepánikolt komment követte és egy gyors helyreigazítás. A társasházi törvény módosítása valódi értelmét is megírtuk, majd frissítettük a posztot, hiszen a módosítás végül nem is lépett hatályba. 

Mire jó a fenntarthatósági jelentés és miért jó nekünk?

A fenntarthatóságról írni óriási kihívás. Mind tudjuk, milyen fontos, az is, aki írja, az is, aki olvassa. Sajnos nem a legnépszerűbb téma, magunk között azt szoktuk mondani, hogy a fenntarthatóság kifejezés a legjobb olvasóriasztó. Pedig hatalmas dolgok történnek ám ezen a területen is, aminek az egyik fő alappillére pont a környezetvédelem.  A Xella Magyarország most elkészült riportja alapján magyarázzuk el, hogy mit takar az ESG és miért fontos, hogy egy vállalat rendelkezzen fenntarthatósági jelentéssel. 

construction-worker-g4359c61e7_640.jpg

Arccal a nyár felé…

Az építőipar keményen behúzta a féket ebben a szezonban, ezt jártuk körül a következő posztban. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) minden évben felmérést végez a tagszervezetei, illetve és az építőipar fontosabb szereplői között. Összegyűjtöttük az aktuális válaszokat a 2022-es változásokról és arról, hogy a cégek szerint mi várható 2023-ban.  

A sok nyomasztó téma után felfrissültünk a legmenőbb lakberendezési irányzatokkal. Érdemes mindenből egy kicsit becsempészni az otthonunkba, de főleg a sok szobanövényt ajánljuk, mert amellett, hogy bármilyen stílust nagyon megdob, rengeteg sikerélmény is vár ránk a nevelgetésük közben. 

A nyár közeledtével idén is, ahogy minden évben, megnéztük a nyaralók aktuális árait. Ez volt eddig a legnépszerűbb posztunk, nem csoda, sokan voltak kíváncsiak arra, mennyire brutális a helyzet a Balatonnál. Röviden: nagyon! Megfizethetőbb a helyzet a Tisza tó körül, szóval aki nem a Siófoki plázs életérzésre vágyik és közelebb szeretné érezni magát a természethez, az felejtse el a Balatont és nézzen körül inkább azon a környéken. 

cranes-g55ee6fcbc_640.jpg

Külön szabályozást javasolnak a vendégmunkásokra az építőiparban

Az Országgyűlés elfogadta a vendégmunkások alkalmazását érintő új jogszabályt, így törvénybe foglalták a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásának szabályait. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) most külön ágazati szabályozást javasolt a helyzet megoldása érdekében, ezt jártuk körbe és megnéztük azt is, mit nyernének a vendégmunkások, az építkezők és az építtetők egy ilyen szabályozással. 

Utolsó posztunk az aktuális felújítási helyzetről szólt. Vágjunk bele vagy sem? Tény, hogy a nyári időszak a legjobb kisebb vagy nagyobb munkák elvégzésére. Az első megemelkedett rezsivel járó tél után biztos sokan tervezik az utólagos szigetelést (erről itt írtunk bővebben), amit okos a következő fűtésszezon előtt elvégezni, akár saját kezűleg is. 

Sok témát érintettünk idén tavasszal belecsúszva a nyárba, reméljük tudtunk segíteni az érdeklődőknek, építkezőknek, felújítóknak egyaránt. Most elmegyünk egy kis pihenőre, ősszel reméljük jó hírekkel kezdhetjük az új szezont, mi már alig izgatottan várjuk, hogy újra tudósíthassunk nektek! 

A Xella Magyarország nevében jó pihenést kívánunk minden kedves olvasónknak.

süti beállítások módosítása