Közös tulajdon lesz a lakásom?!

Készült egy törvénymódosítás (eredetileg 2023 júliusi hatálybalépéssel), ami a cégeljárásról és a jogi személyek nyilvántartásáról szóló jogszabályokat érinti. A jogszabályok és a módosítás felszínes ismeretének köszönhetően futótűzként terjedt a hír a facebookon arról, hogy hamarosan 4,5 millió társasházi lakástulajdonos lakása válik közös tulajdonná. Mi okozta a félreértést és mi a valós változás? 

mistake-3019036_1920.jpg

Szakszerűnek látszó butaság

Sok ezren osztották meg azt a posztot, ami szerint a hatálybalépést követően a társasházak kötelezően jogi személyekké alakulnak, „ami azzal fog járni, hogy a lakók (ebbe mindenki beletartozik, aki saját tulajdonú lakásban él) alapításkor beadják a lakásukat a társasházi vagyonba (éppen úgy, mint kft.-alapításkor beteszed a törzstőkét a saját megtakarított vagyonodból). Ennek az a következménye, hogy onnantól kezdve a lakás nem a te tulajdonod lesz, hanem a társasházé, így te csak használati joggal fogsz rendelkezni!” 

A posztot rengetegen megosztották, különböző csoportokban is felbukkant, akik pedig nem néztek utána a valóságtartalmának, rendesen pánikba estek. Pedig a valóság természetesen nem ez, egy félreértett megfogalmazás következménye lett a meggondolatlan és felelőtlen írás, ami megtévesztett sok ezer rettegő lakástulajdonost. 

pexels-andrea-piacquadio-764494.jpg

Kérdezzük a szakértőt!

A Világgazdaság tette elsőként tisztába a helyzetet és egy szakértő segítségével magyarázta el, mire jó ez a törvénymódosítás és mivel jár a hatályba lépése. A lap a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének alapító elnökéhez, a jogi végzettségű Bék Ágneshez fordult segítségért. És nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy belássuk: az általa elmondottaknak jóval több valóság alapja van, mint egy ki tudja honnan származó facebook posztnak. 

A szakértő szerint bár az írásban pontosan és szakszerűen hivatkoznak a vélt veszélyforrására (ez okozhatta hogy hitelesnek tűnt), a felvetés teljesen valószínűtlen. A 2021. évi XCII. törvény a 2. § (4) bekezdés 11. pont, a 101. § (2) bekezdésre, 102. § (1) bekezdése nem arról szólnak, hogy a társasházé lesz a lakásunk, de a poszt egyéb érvelései is helytelenek. 

pexels-tomasz-ganclerz-379940.jpg

A törvény valós tartalma

A törvény tehát létezik ugyan, de nem veszi el senki lakását. A módosítás júliustól összevonja a cégeljárásról és a jogi személyek nyilvántartásáról szóló jogszabályokat, és egységesen fogja kezelni a gazdasági társaságok, civil szervezetek, ügyvédi irodák és többek között a társasházak nyilvántartásba vételével kapcsolatos eljárást.   

Tehát az igaz, hogy a társasházak nyilvántartásba vétele változik, de a társasházi lakástulajdonosokra ez semmilyen negatív következményekkel nem jár majd. A gyakorlatban annyi történik, hogy a társasházak bekerülnek a jogi személyek nyilvántartási rendszerébe másokkal együtt. Ennek következtében pedig a társasház képviselete, a közös képviselő, vagy a társasház közös ügyeinek kezelőjének személye nyilvánossá válik. Ez egyébként már a lakásszövetkezetek esetében is így volt, és ott sem járt azzal, hogy elvették tőlünk a lakásunkat. 

dark-5060234_1920.jpg

Egyszerűbb lesz a közös döntés

Ez a törvény valójában jó hír. A közös tulajdont érintő döntések mindig különösen kényesek egy társasház esetében, főleg ha nagy értékű és nagy területet érint, vagy jelentősebb anyagi következményekkel jár. Ahol egy postaláda cserét is macerás megszavazni, ott mi vár a lakókra, ha például egy közös tetőteret szeretnénk értékesíteni? Ilyenkor egy idegörlő procedúra veszi kezdetét, ami hosszú és nyűgös, ezért sokan bele sem vágnak. Ez a módosítás viszont egyszerűsíti az ilyen és ehhez hasonló eljárásokat. A közgyűlések után nem kell hónapokat várni: a döntések végrehajtása egyszerűbb lesz, hiszen a jogi személyként működő társasháznak lesz felhatalmazott, a jogügyletekben is önállóan eljárni képes képviselője. 

pallo_szerkezet.jpg

Ami a tiéd, az a tiéd!

Tehát zárásként  a lényeg: minden tulajdonos megnyugodhat, a módosítás nem érinti a magántulajdont! A társasházakat, a társasházi lakásokat, az albetéteket és a közös tulajdonú részeket pedig továbbra is a földhivatalok tartják nyilván, mi pedig továbbra se higgyünk el mindent, amit a Facebookon olvasunk.

Update: a Világgazdaság friss információi szerint "Egyelőre nem válnak jogi személlyé a társasházak, miután a következő két évben várhatóan nem lép hatályba az erről rendelkező törvénymódosítás – jelezte a Világgazdaságnak a témában jártas jogi szakértő, aki egy salátatörvény-tervezetben szúrta ki a módosított időpontot."

 

süti beállítások módosítása