Nem járt jól, aki most akar lakást eladni

Aki szorosan követi az ingatlanpiaci változásokat, talán nem lepődött meg azon, ami most történt. A visszaesés előre látható volt, bár a mértéke nem várt mélységekbe rántotta az eladások számát. De miért alakult így, mi keres az a kevés maradék vevő és mitől lesz újra szárnyalás? 

apartments-gbeffc8b3c_1920.jpg

Hitelt? Manapság?!

Vásárolni csak az tud, akinek van miből, akinek meg nincs elég, az kölcsönből áll neki. Márpedig kevesen tudják megoldani az ingatlan vásárlást banki hitel nélkül, ami manapság nem kényezteti a vásárlókat. Ahhoz, hogy újra fellendüljön a lakáspiac, elsősorban a hitellel vásárlóknak kéne visszatérnie, ehhez viszont a hitelkamatok érdemi csökkenésére lenne szükség. A felmérések szerint ezek a vásárlók tűntek el a piacról, tehát a magasabb kereslethez elsősorban jobb feltételű lakáshitelekre lenne szükség. 

finance-g2c13fc4a9_1920.jpg

Határ a csillagos ég

A négyzetméter árak emelkedése olyan helyre vitte a tarifákat, hogy az ember néha nem tudta eldönteni: elírta a hirdető az összeget, vagy valóban ennyit kér a lakásáért? A kereslet ilyen mértékű bezuhanására viszont az eladói oldal is reagál és úgy tűnik, lassan az árak is csökkeni kezdtek. Sokan viszont még mindig magasabb összegen kezdik az értékesítést és nehezen engednek. Ők kevés hívásra számíthatnak. Aki most akar eladni, annak szembe kell nézni azzal, hogy árcsökkentés nélkül nem fog menni.

Bár az eladások száma még a jobb lokációkban is a felére esett vissza, a kisebb értékű garzonok, kis lakások továbbra is jól futnak. Ez milliókra vetítve még mindig elég magas árat jelent: a fővárosban és a környékén egy kisebb értékű ingatlan is 30 millió forint körül mozog.  

wood-texture-g03c4c8541_1920.jpg

Mindenki kivár, az albérletpiac jól van

Aki vásárolna, de nem tud, nem is tehet mást, mint vár. Jobb hitelekre, a gazdasági helyzet javulására, az infláció csökkenésére. Az eladók nagyobb része pedig nem érzi szükségét annak, hogy hirtelen áron alul értékesítse az ingatlanját, patt helyzet alakult ki. A kínálati piac várakozást jelent, a vevők pedig átmenetileg az albérletek felé fordulnak. Ennek köszönhetően viszont az albérletpiac szárnyal, bár itt is érezhető volt a kis mértékű drágulás, az árak nem szálltak el annyira, mint más területen. 

building-g1826dfda4_1920.jpg

Új helyett használt

A hitelek visszaesése miatt az új építésű ingatlanok értékesítésében történt a legnagyobb visszaesés. Ráadásul az építési költségek egyre csak nőnek, ami a négyzetméterárak mértékében is jól látszik. Az az építtető, aki el is akar adni, idővel kénytelen lenne árat csökkenteni, de egyelőre nagy változás nincs a négyzetméter árakban, bár a készpénzes vevők nagyobb kedvezményekre számíthatnak. 

A magas építőipari költségek ismeretében nem valószínű, hogy ezen a területen nagy áresésre nem számíthatnak az érdeklődők, de a drágulás az előrejelzések szerint mérséklődik. 

architect-g2f610b009_1920.jpg

Tudatosan vásárolunk

A magas energiaárak miatt továbbra is a jó energetikai tulajdonságokkal rendelkező, korszerű lakásokat keresik a vevők. A sláger a felújított, jó állapotú lakás, jó közlekedéssel, hiszen a fűtés mellett sokat autózni sem akarunk. Aki viszont mégis házba költözne, a kisebbet jobbat keresi. Az agglomerációban is van érdeklődés, de itt is a jó állapotú, vagy könnyen korszerűsíthető, 100 nm körüli házak mennek leginkább. A nagyobb, korszerűtlen, rosszabb energetikai besorolású ingatlanok iránt minimálisra csökkent a kereslet, és ez a közeljövőben sem fog változni: ezeket az ingatlanokat csak nyomott áron lehet eladni. 

Infláció és háború

Az a nagy növekedési ív, amiről mi is megírtunk már itt a blogon, egyértelműen nincs többé. A kereslet csökkent, a fejlesztések száma mérséklődött, az árak a csúcson. Összességében az látszik, hogy az elmúlt hónapok nagy megtorpanása után a változást a jó feltételekkel felvehető lakáshitelek mellett a gazdasági bizonytalanságok és az orosz-ukrán háború vége hozná el. Reméljük, erre belátható időn belül sor kerül. 

süti beállítások módosítása