Mire jó a fenntarthatósági jelentés és miért jó nekünk?

Bár fontos témákat érint és a jövő szempontjából különösen kiemelt figyelmet érdemel, a fenntarthatóság kifejezést olvasva még ma is sokan úgy érezzük, na ez az írás biztosan nem nekünk szól. Hát még ha szerepel a címben az ESG betűszó, amiről nem is tudjuk pontosan hogy micsoda! Tehát nyilván semmi közünk hozzá. 

shutterstock_2002684835.jpg

Pedig a jövőnk, főleg a következő generációk és a Föld jövője nem csak azon múlik, hogy mi egyénileg szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem veszünk PET palackos vizet vagy elektromos autóra váltunk dízel helyett. Ha tájékozottak szeretnénk lenni és tudatosan vigyázni arra, ami a környezetünkből megmaradt, tisztában kell lennünk a nagyobb volumenű törekvésekkel is. Ilyen a klímavédelem érdekében létrejött európai klímatörvény, aminek egyik célja a vállalatok fenntarthatóbb működése. Ennek érdekében a cégeknek fenntarthatósági jelentést kell készíteni, amiben közzéteszik célkitűzéseiket a következő időszakra.De mit is jelent ez konkrétan? Jó példa erre a Xella Magyarország most elkészült riportja, amin keresztül könnyebb lesz megérteni, mit takar az ESG és miért fontos a fenntarthatósági jelentés.

shutterstock_2035527743.jpg

Egy új, de fontos betűszó

Az ESG-ről már írtunk egyszer részletesebben, de érdemes átismételni. “Az ESG egy új betűszó, amit még biztos sokan nem is hallottak, pedig fontos változások rejtőznek mögötte. A ESG az Environmental (környezeti), Social (társadalmi) és Governance (irányítási) angol szavak rövidítése. Ezek az úgynevezett pillérek, vagyis az a 3 tématerület, amiben a vállalatoktól elvárják a jelentéseket.” Mit jelent ez most a gyakorlatban? 

A fenntartható, hatékony és megfizethető falazati megoldások vezető európai építőanyag-gyártója, a Xella Csoport fenntarthatósági riportjában közzétette, hogy a vállalat egy tudományosan megalapozott szén-dioxid kibocsátás csökkentési cél mellett döntött. Ez a vállalás azt jelenti, hogy a gyártás és az értékesítés során a károsanyag-kibocsátás mértékét a klímakutatók törekvéseivel összhangba hozva lecsökkentik. Ez a csökkentés pedig mindenkit érint, hiszen a tervek szerint a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5° C-ra korlátozza. 

Egy ekkora vállaláshoz komoly tervre van szükség, de a Xella ezzel is készült. A cég ESG stratégiája három alappilléren nyugszik:

  1. CO2 -kibocsátás csökkentése a gyártás és a teljes értékesítési lánc során
  2. körforgásos gazdasági modell megvalósítása, gyártási maradék újbóli felhasználása
  3. biztonságos munkakörülmények megteremtése (fejlődési lehetőség és kölcsönös elfogadás)

Ahhoz, hogy megértsük az ESG-t, érdemes ezeket a pontokat közelebbről is megnézni. 

graphic_three_topics_oldal_1.jpg

Károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentése

Ezek a törekvések nem most kezdődtek: a Xella Csoport már 2022-ben 8%-kal csökkentette a piaci alapú CO2 -kibocsátás mértékét a 2021-es értékekhez képest. A beszállítókkal együttműködve pedig a jövőben a további csökkentés a cél. A vállalat a fent említett klímakutatók által tudományosan megállapított éghajlatváltozáshoz vezető károsanyag-kibocsátás mérséklésének éllovasa. 

xella_values-gallery_oldal_1.jpg

A körforgásos gazdasági modell megvalósítása

A legjobb hulladék az, amit meg sem termelünk, ez tény. Ennek egyik módja, ha a hulladék nem a szeméttelepen végzi, hanem újrahasznosítva valami új készül belőle. A Xella már 2022-ben csökkentette az alapanyagok felhasználását azzal, hogy a gyártás során keletkezett maradék zúzott anyagot visszaforgatta. Ennek köszönhetően 4%-kal kevesebb nyersanyagot használt fel falazóelemeinek előállításához, mint az azt megelőző évben. 

És ez még nem minden, ennél jóval nagyobb dologra készülnek: a jelentés szerint 2025-ig megszünteti a termelés során megmaradt anyagok hulladéklerakóba helyezését. A Xella folyamatosan új módszereket fejleszt ki annak érdekében, hogy minél hatékonyabban visszaforgasson minden maradékot, legyen szó gyártás során keletkezett selejtről vagy törmelék anyagról, illetve bontásból származó feldolgozott hulladékról (válogatás és tisztítás után), így csökkentve a alapanyag felhasználás mértékét. 

A Xella Csoport digitális szolgáltatásai, mint a blue.sprint is azt a célt szolgálja, hogy optimalizálja a termékek beépítését már a projektek tervezési szakaszában, hozzájárulva az utólagosan felmerülő hibák csökkentéséhez és a többletrendelés elkerüléséhez.

business_model_graphic_oldal_1.jpg

Biztonságos és sokoldalú munkahely

A harmadik pillér társadalmilag fontos pont: hisz a Xella tavaly 4,1 millió eurót költött az egészség és a biztonság javítására. A biztonságosabb munkagépek és munkavédelmi eszközök beszerzése mellett a munkavállalók képzése szintén fontos része a stratégiának. A cég többek között elindította a „Total Safety Leadership” programot, mely egy Xella-szintű projekt. Célja, hogy felhatalmazza az alkalmazottakat arra, hogy személyes felelősséget vállaljanak a biztonságért. 

A vállalat fellép a diszkrimináció ellen is: 2022-ben megemelte a női vezetők számát 20%-ra, és ezt 2025-ig különféle edukációs programokkal tovább kívánja növelni 25%-ra. 

Bővebben a fenntarthatósági jelentésről itt.

 

 

süti beállítások módosítása