Jó ötlet most belevágni a lakásfelújításba?

Egy otthon felújítása mindig izgalmas és inspiráló kihívás és a nyár közeledtével sokan tervezik, hogy belevágnak. Akár csak egy tisztasági festésen, akár nagyobb munkákon gondolkodunk, először is érdemes költségvetést készíteni, aminek szintén része a támogatások, hitelek lehetőségének feltérképezése. A lakásfelújítási támogatások fontos segítséget jelentettek, de ezek megszüntetése miatt sem kell megijedni, hiszen számos opció áll rendelkezésre: akár hitelt is felvehetünk a céljaink eléréséhez. 

pexels-rene-asmussen-3990359.jpg

A nyár kényelmes időszak, ha felújítást tervezünk, hiszen a száraz és meleg időben a külső és belső munkák hatékonyabbak és gyorsabbak lehetnek. Sokan a nyári szabadságuk egy részét erre használják fel, de nem elég tudni, hogy mikor álljunk neki, a nagy kérdés az, hogy miből?

Támogatás nélkül sem lehetetlen

Az otthonfelújítási támogatás népszerűsége hatalmas volt, hiszen a költségek felezése - a kiadások felét, legfeljebb 3 millió forintot volt a támogatás összege - komoly pénzügyi előnyt jelentett. Ennek megszűnése nehezíti a dolgunkat, de számos pénzintézet kínál különböző kölcsön alternatívákat a lakásfelújítás finanszírozására. A személyi kölcsön, a jelzáloghitel vagy lakáscélú hitelek egyaránt elérhetőek, de érdemes tisztába lenni ezek feltételeivel. 

És ha eddig nem korszerűsítettük az otthonunkat, a következő fűtési szezonra már most jó döntés felkészülni. Az utólagos hőszigeteléssel, a fűtés korszerűsítésével és a nyílászárók cseréjével jelentősen csökkenthető a villany-, illetve gázfogyasztás költsége. Ebben a jó időben pedig - különösen a nyílászárók cseréje - könnyebben, gyorsabban, kényelmesebben elvégezhető.

pexels-maitree-rimthong-1602726.jpg

Ennyit drágult a felújítás

Kérdés, hogy érdemesebb inkább halasztani a munkákat és várni egy újabb támogatásra, esetleg a költségek csökkentésére? Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége javaslatot nyújtott be egy új finanszírozási formára, ami az energiahatékonyságot növelő beruházásokhoz vehetnénk igénybe. De a döntéshez érdemes azt is tudni, hogy hogyan alakultak az árak az elmúlt időszakban: az éves áremelkedés mértéke 2023. májusban 21,5 százalékra rúgott. A szolgáltatások 14,3 százalékkal, a lakásjavítási költségek pedig 19,8 százalékkal emelkedtek. 

Az elmúlt évek változásait figyelembe véve (a Bankmonitor szakértőinek számítása szerint) egy 2018 májusában zajló kétmilliós felújításért jelenleg 3,91 millió forintot kellene kifizetni, vagyis az árak azóta közel megduplázódtak. Persze a különböző gazdasági változások miatt a helyzet javulhat, jelenleg a drágulás mértéke a legfontosabb kérdés. 

pexels-laurie-shaw-804392.jpg

Megéri hitelt felvenni?

Bőven van lehetőség a hitelfelvételre. Ha továbbra is a statisztikát nézzük: 5 évvel ezelőtt 2 millió forint személyi hitelt 7,73 százalékos THM-mel lehetett felvenni 450 ezer forint igazolt nettó jövedelemmel, 5 éves futamidőre. Ez azt jelentette, hogy a havi törlesztőnk 40 207 forint volt, így az 5 év alatt 2 407 398 forintot kellett volna visszafizetni a bank részére. Ezzel szemben a munkálatok költsége 3,91 millió forintra hízott, vagyis a kivárás miatt 1,5 millió forint többletkiadás keletkezett még a hitel költségein felül is. 

A jelenlegi helyzet egész más: ha 5 éves futamidőre igényelnénk 4 millió forint személyi hitelt és rendelkezünk az 500 ezer forintos nettó jövedelemmel, akkor a havi törlesztőrészlet 92 112 forint. Mivel a THM 14,41 százalék, az 5 év alatt 5 526 753 forintot kellene visszafizetni, a hitel költsége körülbelül 1,5 millió forintra rúgna. 

Ha inkább mégis kivárnánk, érdemes hosszú távon figyelembe venni az áremelkedést. Hiszen ha a lakásfelújítások éves áremelkedése meghaladja az elkövetkező 5 évben a 6,6 százalékot, akkor már megérheti a munkálatok megfinanszírozása még személyi hitelből is. 

pexels-sora-shimazaki-5673488.jpg

A költségvetés lényeges!

Amikor hitelt veszünk fel lakásfelújításra, mindig gondosan tervezzük meg a költségvetést és a visszafizetési feltételeket. Fontos, hogy csak annyi kölcsönt igényeljünk, amennyit valóban ki tudunk termelni. A pontos költségek és a tervezett felújítási munkák alapos elemzése segíthet elkerülni a pénzügyi nehézségeket, és biztosítja, hogy a lakásfelújítás sikeres legyen. Ha pedig úgy döntünk, hogy belevágunk, akkor az utólagos szigeteléssel - amiről itt írtunk bővebben - biztosan csak nyerhetünk. Akár külső, akár belső szigetelést tervezünk, most jött el az ideje a munkáknak, hogy a hőszigetelés után már nyugodtan várjuk a következő fűtési szezont.

süti beállítások módosítása