Most készülj fel a következő nyári hőségre! 6 lépés a kényelmesebb és hűvösebb otthonért

A heteken, hónapok óta tartó kánikulában izzadva, azokon a bizonyos álmatlan 30 fokos éjszakákon forgolódva sokan gondolkodtunk azon, hogy is lehet túlélni ezeket a megváltozott felforrósodott nyarakat. Az északra, vagy a pincébe költözés nem feltétlenül járható út, de vannak módszerek, amikkel az otthonunkat kellemesebbé tehetjük. És nem kell azonnal a klíma beszerelésére gondolni, akadnak más lehetőségek is. Ráadásul ezek ügyes kombinációjával komfortosabb beltéri hőmérsékletet érhetjük el fenntartható módon. 

pexels-pixabay-68768.jpg

Itt vannak a módszerek, amikkel nem csak kényelmesebbé tehetjük otthonunkat, de csökkenthetjük energia fogyasztásunkat és óvjuk a környezetünket is. 

1. Profi szigetelés

A megfelelő anyagú hőszigetelő rendszer használata kulcsfontosságú ahhoz, hogy otthonunk télen meleg, nyáron pedig hűvös legyen. A jól szigetelt falak és tető jelentősen csökkentik a hőveszteséget télen és a hőnyerést nyáron. A hőszigetelésnek köszönhetően kevesebb energiát kell majd fordítanunk a fűtésre és hűtésre, ami nemcsak a pénztárcánkat kíméli, de a környezetet is védi.

A Multipor egy stabil, ásványi kristályszerkezetű hőszigetelő anyag, mely nem tartalmaz éghető komponenseket (A1 tűzvédelmi besorolás), így új alternatívát nyújt a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekkel szemben. Lúgos kémhatása és egyedi páratechnikai tulajdonsága révén általános célú hőszigetelések mellett megoldást nyújt belső oldali hőszigetelések párazáró réteg nélküli kialakításához, kizárva a gombák és penészspórák elszaporodását. A Multipor hőszigetelés környezettudatos megoldás is egyben.

multipor_raklap.jpg

 Az Otthontámogatási program keretében a Multipor hőszigetelő lapok különösen alkalmasak alulról hűlő födém szigetelésére, mint például fűtetlen pince és garázs, nyitott átjárók födémszerkezeteinek hőszigetelésére. Ahol a határoló szerkezet szigetelése a külső oldalon nem valósíthatók meg, például tulajdonjogi problémák miatt, a belső oldali hőszigetelés megoldást nyújt a szerkezet hőszigetelő képességének javítására. Az épületek hőveszteségének csökkentése érdekében a meglévő épületek homlokzati falainak utólagos külső oldali hőszigetelése jelentős mértékben javítja az épületenergetikai teljesítményét, amire a Multipor lapok alkalmazás szintén garanciát nyújt. 

A hőszigetelő anyagokról és megoldásokról itt írtunk bővebben.  

2. Nyílászáró csere

A régi, rossz szigetelésű nyílászárók jelentős hőveszteséget okozhatnak. A korszerű, hőszigetelt ablakok és ajtók nemcsak a hőveszteséget csökkentik, de a kinti hőséget sem engedik be és a zajszigetelésben is sokat segítenek. Válasszunk olyan nyílászárókat, amelyek megfelelnek a legújabb energetikai előírásoknak. 

Azt pedig mondanunk sem kell, bármilyen ablakunk van, a nagy hőségben ne nyissuk ki! A hajnali és a késő esti szellőztetésen kívül igyekezzünk mindent csukva tartani, illetve húzzuk be a sötétítő függönyt, így védekezve a hőség ellen. 

shutterstock_1477690271.jpg

3. Redőnyök és árnyékolók

A redőnyök és árnyékolók hatékonyan védik otthonunkat a napsugárzástól, télen pedig segítenek bent tartani a meleget. A megfelelően kiválasztott és felszerelt redőnyök és árnyékolók jelentősen csökkenthetik a belső terek felmelegedését, hiszen már az ablaküveget védik a napsütéstől, így az nem melegszik át, nem fűti a szobát.  

Ha nyílászáró cserére kerül a sor, érdemes a kivitelezővel az árnyékolást is megtervezni és így egyben, kisebb felfordulással megúszva beszereltetni a külső redőnyt. Ha viszont kisebb keret áll rendelkezésünkre, a belső reluxák és hőszigetelő függönyök is segíthetnek. 

4. Házat körülvevő dús növényzet

A természetes árnyék a legjobb: fák és más növények természetes árnyékot biztosítanak otthonunknak, és segítenek csökkenteni a környezet hőmérsékletét. Az udvaron vagy erkélyen elhelyezett növények nemcsak esztétikusak, de a levegő minőségét is javítják. Törekedjünk a minél kevesebb betonra és térkőre, lehetőleg kerüljük a műfüvet. Ezek a jobb levegőjű, hűvösebb estén is kályhaként ontják magukból a napközben elraktározott forróságot. 

shutterstock_507015844.jpg

5. Klíma beszerelése

A klímaberendezés a leghatékonyabb módja annak, hogy gyorsan lehűtsük otthonunkat, ráadásul a hideg téli időben fűteni is lehet vele. Válasszunk olyan készüléket, ami inverteres technológiával rendelkezik, és lehetőség szerint A++ energiaosztályba tartozik. Bár az inverteres klíma alacsony áramfogyasztással üzemel, de ezt tovább lehet fokozni úgy, hogy összehangoljuk egy napelemes rendszerrel. Egy optimális rendszer kiépítésével függetlenebb, költséghatékonyabb módon tartható fenn az ingatlan. 

6. Fenntartható építészet

Kezdjük az alapoknál a felkészülést. Amikor házat építünk, általában hosszú távra tervezünk. Egy nagyobb családi ház esetén a jövőbeli elképzelés az, hogy több generációnak készül, így a tervezés során nem árt az olyan épületfizikai sajátosságokra összpontosítani, melyek nem csak az értékállóságot és a tartósságot biztosítják, de a fenntarthatóságot is.  Ez egyrészt fontos a környezet védelme érdekében, másrészt gazdasági és társadalmi aspektus is egyben, hiszen az ilyen jellegű kivitelezések hozzájárulnak az erőforrások hatékonyabb felhasználásához, illetve megnövelik az épületek élettartamát. Tehát az ingatlan megvalósításához érdemes olyan építőanyagot választani, ami bizonyítottan minőségi és környezetbarát. 

A fenti lépések megtételével otthonunkat nemcsak kényelmesebbé, de energiahatékonyabbá és fenntarthatóbbá is tehetjük. Alkalmazzuk együttesen a felsorolt 6 módszert, hogy felkészültek legyünk a kánikulával szemben.

süti beállítások módosítása