Szigetelj saját kezűleg, hogy ne szökjön el a meleg!

A rezsitámogatás végével sok család került nehéz helyzetbe. A hazai épületállomány nagy részét jelentő régi családi házakban és társasházi lakásokban elavult a fűtési rendszer, régiek a nyílászárók és szigeteletlenek a falak. Ezeknél az építkezéseknél még nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy a fűtéshez szükséges energiaigény alacsony legyen, a nagy hőveszteség pedig indokolatlanul magas fűtési költséget eredményez.

Ha bent akarjuk tartani a meleget és ezzel csökkenteni a rezsinket, akkor a fűtésrendszer korszerűsítése és a nyílászárók cseréje mellett a falak utólagos hőszigetelésére lesz szükség. De mit tehetünk, ha a külső hőszigetelés nem megoldható?  

multipor_belso.jpg

Ha kívülről nem lehet, álljunk neki belülről!

Pozitív tendencia, hogy egyre több lakástulajdonos energetikai szempontból is felújítja otthonát. Bár energetikai szempontból a külső oldali hőszigetelés az ideális, sajnos nem mindig megoldható. Családi házak esetében gyakran szerkezeti okokból nem végezhető el a külső hőszigetelés, társasházaknál pedig a költségek elosztása, vagy a tulajdoni helyzet jelent problémát. Ha a felújítási alap nem elég, a lakók nem tudnak megegyezni a költségekben, akkor bármennyire is szükség lenne rá, nem valósulhat meg az utólagos külső hőszigetelés. Ilyenkor sem kell elkeseredni: ezekben az esetekben remek megoldást jelent a belső oldali hőszigetelés, amit lakásonként, sőt szobánkként, akár falanként is elvégezhetünk. A költségektől, vagy a felfordulástól sem kell félnünk: a Multipor hőszigetelő lapok használatához nincs szükség állványozásra, sőt még szakemberre sem!

referencia_multipor1.jpg

Mit tud egy belső oldali hőszigetelés? 

Sokan félnek ettől a módszertől, de a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés egy élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet nyújt. Gyakori félelem a minimális hatékonyság mellett a penész megjelenése. 

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, melynek során a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára. Lúgos kémhatása alapvetően megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. 

bahnhof_schwetzingen_umbau_10.jpg

Lépésről lépésre 

Ráadásul szép fokozatosan is nekiállhatunk a munkának. Már egy-egy szoba, vagy fal utólagos hőszigetelése is nagyban javítja a fűtésünk hatékonyságát, ezzel csökkentve a költségeinket. A Multipor lapok kézi fűrésszel egyszerűen méretre vághatók és könnyen alakíthatók, így a szigetelés bármilyen sima falra, kevés hulladékkal felrakható. 

A belső oldali hőszigetelés elkészítése után, a falszerkezet felületi hőmérséklete is megnő. Például, ha a fűtés nélküli szoba hőmérséklete 20 C fok, akkor a hőszigetelt fal felületi hőmérséklete mindössze 19-19,5 C-ra csökken, amely változás szinte elhanyagolható, a komfortérzet egyáltalán nem romlik.

Tűzbiztos megoldás

A hőszigetelő anyagokkal kapcsolatos másik nagy félelem a tűzbiztonság. A Multipor használatával nyugodtak lehetünk: nem tartalmaz éghető komponenseket, így az A1 tűzvédelmi besorolásba tartozik. Azaz egy váratlan lakástűz esetén nem táplálja a tüzet, nem fejlesztenek füstöt vagy mérgező gázokat, sőt megvédik a mögöttes szerkezetet. A lap struktúráját tekintve egy stabil, ásványi kristályszerkezetű termék, mely nem tartalmaz szálas anyagot, így új alternatívát nyújt a hagyományos, szálas vagy műanyaghab szigetelésekkel szemben. A Multipor ásványi hőszigetelő lap bizonyítottan környezetbarát, melyet a hazai független tanúsító szervezet Környezetbarát Védjegy jogos használatával igazol. 

süti beállítások módosítása