Nagyot téved, aki a penész miatt nem szigeteli a lakását

A minap elém került egy cikk “Rezsicsökkentés: Többet árt, mint használ, ha belülről szigetelünk” címmel és elgondolkodtam, vajon miért tartunk még mindig ott, hogy az információhiány miatt egy újságíró félrevezetheti az olvasót. Nem mellesleg elriasztja egy olyan technológiától és megoldástól, amivel valóban csökkenthetné a rezsijét az, akinek nincs más megoldása. 

silka_2.jpg

Kivel teszünk jót, ha nem járunk utána, csak egy hangzatos címmel keltjük a pánikot? Mert a gázszámla miatt rettegő olvasóval biztosan nem. Na de menjünk csak szép sorjában.

A szigetelés fejlődése

Már az ősember is igyekezte megvédeni magát a hidegtől és biztos, hogy a barlang falára is felpakolt mindent, amit ért, csak hogy melegebb maradjon bent a levegő. Amióta építkezünk, a szigetelés is része volt a folyamatnak, bár kezdetben kevésbé hangsúlyosan, mint manapság. Az építőipar mindig is egy folyamatosan fejlődő ágazat volt, az újabb és újabb technológiáknak és anyagoknak köszönhetően egyre hatékonyabb megoldásokat kínált az építtetőknek. 

Ahogy a sárkunyhóból eljutottunk a tégláig, a készházakig és az Ytong pórusbetonig, úgy fejlődtek a szigetelési megoldások is. A növényi rostok, állati bőrök és mindenféle természetben fellelhető anyag után az ipari forradalomnak köszönhetően megjelentek a speciális hőszigetelő anyagok is. Bár hosszú évtizedeken át az energiatakarékosság nem volt kiemelt szempont, idővel a hőszigetelés is hangsúlyosabbá vált. 

szigeteles.jpg

Megjelentek a műanyagok

Az igazi változások a 20. századdal együtt köszöntöttek be. Ekkor jelentek meg a mesterséges hőszigetelő anyagok is, mint pl. a kőzetgyapot, a salakgyapot, az üveggyapot és a habüveg. Ezeket követték a műanyaghabok, amik kiszorították a természetes anyagokat és nagyon népszerűek lettek. Ezekben az években nem volt háztartás, ahol ne került volna fel a falra a polisztirol hungarocell lap, mint a legelérhetőbb szigetelés fajta. 

Ezeket az anyagokat népszerűvé tette a széleskörű felhasználhatóság és a hatékonyság. Külső hőszigetelésnek, szakemberrel megfelelően felhelyezve ezekkel elérhető lett az elvárt hatékonyság is, de a belső hőszigetelés kihívásainak még mindig nem igazán feleltek meg:  gyakori volt a szigetelés után a penész megjelenése. 

penesz.jpg

Új szempontok, új megoldások

A 20. század végén azonban egy újabb korszakváltást éltünk át: a környezetszennyezés és klímaváltozás következtében az építőiparban is előtérbe került az energiatudatosság és a környezetvédelem. 

A külső hőszigetelés fejlődésével párhuzamosan az utólag, belülre rögzíthető hőszigetelések minősége is a sokat fejlődött. A már megépült, az elmúlt évtizedek alatt elöregedett, nem jó minőségben felhúzott épületek miatt keresetté vált anyagok sokáig nem váltották be a hozzá fűzött reményt. A hagyományos műanyag, rossz módszerrel rögzített, házilag felragasztott szigetelő lapok nem hozták meg a várt eredmény, sőt. A helytelen kivitelezés, a párazárás lespórolása miatt gyakori volt a penészedés, ami egy nagyon egészségtelen környezetet eredményezett.  

Jó hír azonban, hogy már több mint 10 éve létezik olyan innovatív megoldás, ami bizonyítottan megfelel a belső oldali hőszigetelés elkészítésére. A Multipor ásványi hőszigetelő anyagát a BME külső független szakértői csoportja megvizsgálta és igazolta a termék működését belső oldalon. 

kapillaraktivit_t.jpg

Forradalmi újítások

A Multiport gyártó Xella Csoport célja az volt, hogy egy olyan termék dobjon a piacra, amivel hatékonyan és megbízhatóan, akár saját kezűleg is szigetelhetőek a belső falfelületek. Ennek fontos része a páralecsapódás és ezáltal a penész megjelenésének elkerülése. Míg a régi anyagoknál figyelni kellett a párazáró réteg rögzítésére, a Multiporral erre nincs szükség.  

A Multipor hőszigetelő lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, melynek során a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a pára. Lúgos kémhatása alapvetően megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik. 

A szilárd ásványi Multipor szigetelőlapok nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat, fenntartható, és ökológiai alternatívát jelentenek a hagyományos termékekhez képest. Ha a belső oldali hőszigeteléssel kacérkodunk, ne féljünk belevágni: a Multipor hőszigetelés környezetbarát és tartós megoldás, aminek használatával nem kell tartanunk a penész megjelenésétől sem.

süti beállítások módosítása