A legnépszerűbb fűtési módszerek és hatékonyságuk

Bár téltábornok visszavonulót fújt és eljött a vénasszonyok nyara, hajnalban már bejelezhet a termosztát és durroghatnak a konvektorok is. A hőérzet mindenkinél más, van ahol a szeptemberi fűtésszámla még alacsony lesz, de már bőven találkozni ennek ellenkezőjével is. Az rezsicsökkentés végét hamarosan a saját bőrünkön érezzük, ha pedig rossz szigetelésű az otthonunk, régiek a nyílászárók és nem korszerű a gázüzemű fűtésrendszer, joggal tarthatunk a hóvégi fűtésszámlától. De hogy és mivel ésszerűsíthet az, aki a fűtésrendszer átalakításában gondolkodik? 

shutterstock_522032230.jpg

Ha marad a gáz

Amennyiben nem szeretnénk, vagy nem tudunk váltani a gázról, de elavult a rendszer, akkor is több fűtési lehetőség között választhatunk. Vannak drágább és kevésbé költséges megoldások, ráadásul így az ősz derekán nehéz szakembert találni, de még mindig nem késő jobb fűtésre váltani. 

A legrosszabb hatékonyságú és fogyasztású gázfűtés a gázkonvektor. Ezzel lesz a legmagasabb egy kWh ára. Sokkal jobb a helyzet, ha turbós kazánunk van, de a legjobb helyzetben akkor vagyunk, ha kondenzációs kazánnal vágunk neki a fűtésszezonnak.

 Egy korszerű kondenzációs kazánnal és új, jobb teljesítményű radiátorokkal biztosan növelhetjük a fűtés hatékonyságát, de ennek kiépítése időigényes és borsos az ára. Gáztervre van szükség, nagy felfordulással jár, nem könnyű beszerezni a szükséges alkatrészeket és készülékeket sem.

 A meglévő radiátorok cseréje egy fokkal takarékosabb megoldás, főleg, ha körülnézünk az online piactereken. Számtalan használt radiátort találunk, jó áron és minőségben. De a csere előtt mindenképp érdemes egy szakemberrel egyeztetni, hogy milyen típusú és méretű radiátor lenne a megfelelő.

shutterstock_2072226203.jpg

 Az elektromos megoldások

Mivel a villany ára nem emelkedett olyan mértékben, sokan váltanak a gázról elektromos fűtésre. Először is fontos tudni, hogy a konnektorba dugható kis hősugárzó elemek a reklámokkal ellentétben NEM képesek befűteni egy egész szobát. Ne higgyünk ezeknek a kétségbeesett gázfogyasztókra szakosodott kereskedőknek és inkább szaküzletben, szakember segítségével vásároljunk hősugárzót is! 

Ha elektromos a fűtésünk, nem mindegy, hogy milyen tarifával használjuk ezeket az eszközöket. 

 A1 tarifa

Ez az általános díjszabás, amihez éjjel és nappal is ugyanolyan áron jutunk hozzá. A villanyórák jelentős része ezzel a tarifával működik.  

A2 tarifa

Ez a tarifa a két zónaidős árat jelenti: csúcsidőszakban, azaz 7:00 és 23:00 között magasabb, míg 23:00 és 7:00 óra között alacsonyabb áron fogyasztjuk az áramot. Akkor érdemes az A2 tarifát igénybe venni, ha legalább a fogyasztásunk fele éjszakára vagy hétvégére esik: ilyenkor sokat spórolhatunk a kedvezményes díjszabással. 

shutterstock_507015844.jpg

B tarifa

Ez a jól ismert éjszakai áram tarifája, amit ma már vezérelt áramnak hívnak. Ez csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. Ilyenek például a hőtárolós készülékek, mint például a bojlerek.  

Geo tarifa

Ez egy speciális díjszabás, amit hőszivattyús berendezések üzemeltetéséhez hoztak létre. Kizárólag vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező készülék működtető róla és egész évben igénybe vehetjük.  

H tarifa

Hőszivattyúkhoz és a megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez használható a H tarifa. Nem érhető el egész évben, csak október 15-től április 15-ig vehető igénybe.  

A költségeket nézve az látszik, hogy a legjobban akkor járunk, ha klímával vagy hőszivattyúval fűtünk, vagy ezzel egészítjük ki a meglévő rendszerünket. Ebben az esetben a H tarifát használva biztosak lehetünk benne, hogy a rendszerünknek kevesebbe kerül 1 kWh-nyi hőt előállítani a rezsihatár felett. 

Az egyéb elektromos megoldásokkal, mint az olajradiátor, a ventilátoros kis hősugárzók, a korszerű infrapanelek mind jobb fogyasztást érthetünk el, mintha ugyanazt a hőt kizárólag gázfűtéssel állítanánk elő. 

shutterstock_1835752441.jpg

A szilárd tüzelés

Ahol nincs kiépítve a gázhálózat, a leggyakrabban fával vagy szénnel fűtenek. A különálló kályhák mellett rendszereket egyaránt fűthetünk szilárd tüzelőanyaggal. 

Egy szilárd tüzelésű kazán bármilyen tüzelőanyaggal használható, ezért népszerű megoldásnak számítanak. Különösen most, a magas gáz árak és a hatósági áras fa mellett. Ennél modernebb és hatékonyabb megoldás a faelgázosító kazán. Ezekkel környezetbarátabb módon, jobb áron fűthetünk, viszont macerás. A fűtőanyagot be kell szerezni, a kazánt rakni kell, az égésterméket pedig el kell távolítani.  

Ha magas a gázfogyasztásunk, de nem tudunk korszerűsíteni, mindenképp keressünk valami kiegészítő megoldást. Az ésszerűbb, takarékosabb fűtés mellett pedig figyeljünk oda a megfelelő hőszigetelésre is. A belső oldali hőszigetelés hatékonyságáról itt írtunk bővebben, az egyéb rezsicsökkentő trükkökről pedig itt olvashat.

süti beállítások módosítása