Hogyan NE küzdjünk a rezsidémon ellen?

Az utóbbi hónapok legkeresettebb és legolvasottabb témái a spórolással kapcsolatosak. Az elszabadult élelmiszer- és üzemanyag árak emelkedése mellett ott lebeg felettünk a egyaránt a rezsiköltség réme. A hűvös őszi napok miatt a fűtésszezon jó korán érkezett, így a legnagyobb hangsúlyt most a fűtés hatékonyságának növelése és az utólagos hőszigetelés kapja. Az év utolsó pár hónapjában behúzható támogatások meghozták a kedvet a szigeteléshez, ami alapanyag és a szakemberhiányt egyaránt eredményezett. Ezek együtt pedig a rossz döntések melegágyai: helytelenül elvégzett kivitelezési munkák, nem megfelelő építőanyagok használata, és lehúzós kóklerek történeteivel tele vannak a fórumok. Összeszedtük a leggyakoribb hibákat.

shutterstock_2166433699.jpg

Nem érdemes sietni

Szorít az idő, hiszen a gázóra pörög, a támogatás határideje pedig az év végével lejár. A kapkodással viszont súlyos károkat okozhatunk magunknak. Új építésű ingatlan esetében gyakori hiba, hogy a külső szigetelés a falak teljes kiszáradása előtt kerül fel. A meglévő falak utólagos hőszigetelése esetén a több hetes esőzés az, ami nem tesz jót a folyamatnak. A szigetelés után a nedves falban maradt víz valahová mindenképp távozni szeretne. Nagy eséllyel befelé, a vakolaton keresztül párolog majd, ami penészedést is okozhat. De előfordulhat az is, hogy a szigetelő anyag veszi fel a falban ragadt nedvességet, ezzel pedig nagyban rontja a hőszigetelő képességet. Mi a megoldás: meg kell várni, amíg teljesen kiszárad a fal, és csak utána érdemes hozzákezdeni a szigeteléshez. Sajnos a helyzetet csak nehezítik a túlterhelt, túlvállalt szakemberek, akik azért siettetik a megrendelőt, hogy tovább mehessenek a következő helyszínre. A gyorsabb haladás érdekében pedig túl hamar teszik fel a lapokat, ezzel sok gondot és kárt okozva. 

shutterstock_1130152358.jpg

Olcsó anyag, rossz kivitelezés

Ahogy az időn, úgy az anyagon sem érdemes spórolni. A nem megfelelő minőségű, a falszerkezetnek és a célnak nem megfelelő hőszigetelőanyag használata nem éri el a kívánt hatékonyságot, amit szeretnénk. Számtalan hőszigetelő termék közül választhatunk, bár ezek egy jó része most hiánycikk. A prémium rendszerektől, úgy mint a Multipor ásványi hőszigetelő lap, a darabokban árult, újrahasznosított lapokig sok lehetséges alternatíva közül dönthetünk (EPS, XPS, kőzetgyapot, üveggyapot stb.). A legfontosabb, hogy ne keverjük a módszereket és az anyagokat. Nézzünk utána, hogy mi a számunkra legideálisabb rendszer, hiszen mindegyiknek más hőszigetelő értéke van, egymással nem kompatibilisek, a gyengébb minőség, a nem megfelelő illesztés páralecsapódást, ez pedig penészt okozhat. Ebben az esetben pedig futhatunk a pénzünk után, hiszen ez garanciavesztéssel jár: a gyártók kizárólag rendszerre vállalják a kötelezettséget. 

multipor_raklap.jpg

A belső oldali hőszigetelés buktatói

Ha kívülről nem megoldható, belülről is nekiállhatunk a szigetelésnek, ám itt még több hibába futhatunk bele. Amennyiben a nem beltérre szánt, esetleg nem is hőszigetelésnek árult lapokat a nem megfelelő módszerrel és nem a laphoz árult  ragasztóval rögzítjük, annak könnyen nagyobb baj lehet a vége, mint a haszna. Sokan éppen ezért félnek ettől a módszertől, pedig a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés egy élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet nyújthat.  

A Multipor hőszigetelő lapok választásával elkerüljük a penészedés okozta bosszúságot. A lapok alacsony páradiffúziós ellenállása és kapilláris szerkezete biztosítja, hogy a belső oldali hőszigetelés párazáró réteg nélkül kerüljön kialakításra. A hőszigetelés egyben páraszabályozó szerepet is betölt, melynek során a fal belső oldalán a páratartalom alacsony marad, így a korábbi hideg felületen nem csapódik le a nedvesség. Lúgos kémhatása alapvetően megakadályozza a gombák és penészspórák elszaporodását. Ráadásul gyártásuk környezettudatos technológiával, természetes szervetlen alapanyagok (homok, cement, víz) felhasználásával történik, tehát duplán teszünk a jövőnkért.

süti beállítások módosítása