Hogy védjük meg a házunkat, ha jön az ár? És mi a teendő levonulás után?

Az árvizek sajnos egyre gyakoribb jelenségek világszerte, így hazánkban is. A Duna jelenleg is árad, a part mentén mindenhol heroikus küzdelem zajlik a védelem érdekében. Az elmúlt években több súlyos árvíz sújtotta Magyarországot, emlékeztetve minket arra, hogy milyen fontos az előkészület és a megfelelő védekezés. 

De mi történik, ha hiába a homokzsák és a gát, a víz mégis eléri a házunkat? Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amikkel otthonunkat és ingóságainkat megóvhatjuk az árvíz káros hatásaitól, de legalábbis csökkenthetjük az árvíz okozta veszteségeinket.

pexels-helen1-28447775.jpg

Előkészületek

A megelőzéssel segíthetünk a legtöbbet magunkon: ismerjük meg időben a veszélyeket, tájékozódjunk arról, hogy milyen gyakran fordul elő árvíz a környékünkön, és milyen mértékű vízszint emelkedésre számíthatunk. Ha ártérre költözünk, számítsunk rá, hogy ilyen szituáció bizony sűrűn előfordulhat azon a környéken. 

Készítsünk vészhelyzeti tervet: beszéljük meg, hogy családtagjainkkal hova menekülünk, ha az árvíz eléri otthonunkat. Legyen kéznél egy vészhelyzeti csomag, ami tartalmaz élelmiszert, vizet, gyógyszereket, elsősegély-csomagot, zseblámpát, elemeket, fontos dokumentumokat és készpénzt. Az otthonunk és az ingóságaink is fontosak, de legfontosabb a mi és a családunk biztonsága. Kövessük a híreket és bízzunk a katasztrófavédelem szakértőiben. Ha ők azt mondják, hogy menni kell, menjünk. A mi biztonságunk mindennél fontosabb. 

pexels-pok-rie-33563-6471947.jpg

Védjük az ajtókat és ablakokat: Az alagsorban található szellőzőket és egyéb réseket zárjuk le és erősítsük meg az ajtókat és ablakokat homokzsákokkal vagy más vízzáró anyagokkal. 

Rendezzük át az otthonunkat: Mivel a lenti szintek veszélyeztetettebbek, az értékesebb tárgyakat költöztessük fel az alagsorból és a földszintről az emeletre. A bútorokat és egyéb tárgyakat tegyük magasabbra. 

Biztosítsuk az elektromos készülékeket: Bár árvíz helyzetben az elektromos áramot központilag is lekapcsolják, mi is tegyük meg a szükséges óvintézkedéseket és kapcsoljuk ki és húzzuk ki az elektromos készülékeket. 

pexels-helen1-28447802.jpg

Védjük az ingóságainkat is!

Ha a biztosításunk kiterjed az árvíz okozta károkra is, mindenképpen dokumentáljuk: Készítsünk fényképeket vagy videófelvételeket az ingóságainkról. Ez nagyban megkönnyíti a későbbi kárügyintézést. 

Csomagoljunk: A fontosabb dokumentumokat, iratainkat, ékszereinket és egyéb értékeinket vízálló dobozokba vagy zacskókba csomagoljuk. 

Amit nem tudunk elköltöztetni, pakoljuk minél magasabbra. A bútorokat és egyéb tárgyakat tegyük ágyra, asztalra, vagy oda ahol várhatóan nem éri el a víz. 

Ha levonult az ár

Az árvíz elmúltával haladéktalanul jelezzük a kárt a biztosítónknak. Gyűjtsünk össze minden olyan bizonyítékot, amely igazolja a kárt, például fényképeket, videófelvételeket, számlákat. 

A víz okozta kártól függően elképzelhető, hogy az ingatlan veszélyessé válik. Ebben az esetben csak akkor menjünk vissza a hátramaradt holmikért, ha az egyértelműen biztonságos.  

pexels-helen1-28447789.jpg

A vizes falak kiszárítása

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen munkába fognánk, gondoskodjunk a saját és családunk biztonságáról! Győződjünk meg róla, hogy a környezet stabil, nincsenek omladozó falak vagy veszélyes tárgyak. 

Nyissuk ki az összes ablakot és ajtót, ez segít a levegő keringésében és a nedvesség eltávolításában. A szárításhoz használjunk ventilátorokat és páraelszívót is. 

Minden felületről töröljük fel a vizet, amennyire csak lehetséges. Erre a munkára alkalmas porszívóval távolítsuk el a felesleges vizet a szőnyegekből és kárpitozott bútorokból. Helyezzünk nedvszívó anyagokat (pl. törölközők, rongyok) a nedves falakra és padlóra és rendszeresen cseréljük őket. 

Fontos, hogy megelőzzük a gombásodást és a penészedést. Fertőtlenítsük a gombásodásra hajlamos területeket gombásodásgátló szerekkel és szellőztessünk rendszeresen. 

Kiemelten fontos, hogy ellenőrizzük a szigetelést, mivel az árvíz károsíthatta az. Ezt fontos ellenőriztetni egy szakemberrel. Ha a szigetelés sérült, javítsuk meg, hogy megakadályozzuk a jövőbeni nedvesség problémákat.

süti beállítások módosítása