Így érdemes takarítani felújítás után

Egy építkezés, felújítás, vagy a tetőtér beépítése nagy kaland. Sok tervezést és előkészítést igényel és bizony nagy rumlival jár. De a zűrös hónapok, hetek után egyszer végre eljön a pillanat, amikor levonulnak a brigádok és elcsendesedik a ház. 

A költözés előtt még egy nagy feladat vár ránk: a takarítás. Ilyen munka után azonban nem elég a szokványos portörlés és porszívózás, ennél sokkal többre lesz szükség. Van néhány tippünk, hogy mivel gyorsíthatjuk és egyszerűsíthetjük a ránk váró munkát. 

shutterstock_1910611300.jpg

Mindegy, hogy csak egy festés, egy ablakcsere, vagy akár egyetlen fal belső szigetelése volt a feladat, kosz biztosan lesz. Ha szerencsénk van, a felhasznált anyagok kevés zűrrel és hulladékkal járnak. Érdemes ezt is előzetesen figyelembe venni, amikor afelől döntünk, hogy miből építkezünk vagy felújítunk. Törekedjünk a hulladékmentes megoldások megtalálására, mert a sitt eltakarításán túl, a konténer bérlésének a költsége szintén egy elég markáns tétel. 

Bízzuk szakemberre a takarítást

A legegyszerűbb, de egyben a legköltségesebb persze az, ha szakemberre bízzuk a munkát. Az interneten számtalan céget találunk, akik a napi takarítás mellett felújítás utáni feladatokat is vállalnak. Igyekezzünk körültekintően választani, és olyan céget megbízni, ahol több pozitív, lehetőleg friss véleményt is olvashatunk. Kérjünk konkrét árajánlatot, amihez a lehető legpontosabban határozzunk meg az elvégzendő feladatot és az elvárásainkat. Így kisebb eséllyel lesz félreértés köztünk és a takarítást elvállaló cég munkatársai között. 

shutterstock_777698248.jpg

Nem mehet minden a szemétbe

Ha jól felkészülünk, saját kezűleg sem lehetetlen elvégezni egy ilyen munkát. Jó esetben a sittre már nem lesz gondunk, mert egyáltalán nem is keletkezett, vagy azt az építést, felújítást végző szakemberek kérésünkre elszállítják. Ha mégis marad törmelék, azt ne dobjuk a háztartási szemétbe! A sitt elhordására kérhetünk a helyi szervektől speciális zsákokat, amit a hulladékudvarokba mi magunk is elszállíthatunk. 

Legyünk környezettudatosak!

Ha elővigyázatosak voltunk, mindent letakartunk és maszkoltunk, akkor először ezek eltávolítása a feladat. A takarásra használt, festékkel és egyéb anyagokkal szennyezett fólia is építési hulladék. Ha viszont tiszta maradt, szorosan összetekerve kidobhatjuk a műanyag szelektív szemét közé. A takarásra szánt papírt szintén válogassuk külön. És ha tehetjük, környezetbarát tisztítószerekkel és eszközökkel végezzük a takarítást. A legjobb megoldás egy flakon ecet. 

shutterstock_513937816.jpg

Lépésről lépésre

Ha több szintes lakás, illetve ház takarítása a feladat, kezdjük a munkákat az emeleten. Igyekezzünk a már rendbehozott helyekre nem visszahordani a port. Tegyünk lábtörlőket és rongyokat az ajtókba, hogy a cipőnkkel se koszoljuk össze a tisztább felületeket. 

A takarító eszközök beszerzése során gondoljunk a saját egészségünkre is. Vegyünk gumikesztyűt, maszkot, esetleg védőszemüveget, hogy a finom por, a szigetelés utáni szálak ne kerüljenek a szemünkbe és a szánkba. A kőzetgyapot és az üveggyapot szálai irritálhatják a bőrünket, így ha ezzel dolgoztak az otthonunkban, különösen vigyázzunk a takarítással (Multipor belső oldali hőszigetelő lap esetén ez a probléma nem áll fent, mert nem tartalmaz szálas összetevőket).

shutterstock_1735930472.jpg

Először érdemes a legrondább teendővel kezdeni: a rossz helyre csöpögött festék, malter és mindenféle anyag felvakarásával. Ehhez használjunk spaklit, vagy sniccert, de vigyázzunk, hogy ne karcoljuk meg a takarítani kívánt felületet. 

 Ha ez megvan, még eszünkbe sem jusson a porszívót elővenni! Ha csak nem ipari gépről van szó, a háztartási porszívók tönkre mehetnek a felújítás után portól. Különösen a HEPA szűrős eszközök érzékenyek rá, ezeket mindenképp hagyjuk ki és inkább béreljünk egy erre a célra szánt porszívót. De először inkább ragadjunk seprűt és lapátot, ezekkel szedjük össze a kosz nagy részét. Mivel a csiszolás utáni finom port újra és újra felkavarjuk, erre a fázisra, ahogy a por letörlésére is többször szükség lehet. 

shutterstock_564874057.jpg

Fontos részletek

Ne felejtsük ki a kevésbé szem előtt lévő, magasabban található dolgokat sem. A lámpabúrák, a mennyezeti világítás kábelei, a villanykörték mind porosak, kezdjük ezekkel. A WC tartály, a kazán, a bojler teteje is tartogathat meglepetést. 

Az ajtókat, ablakokat nedves ronggyal érdemes áttörölni, de ne hagyjuk ki a falat sem. Az anyagától, festéktől függően nedves vagy száraz textillel töröljük át a függőleges felületeket.

A réz kilincseket, küszöböket portalanítás után speciális fémtisztítóval kezeljük, ezzel az élettartamukat is meghosszabbítjuk. 

shutterstock_1571020054.jpg

A konnektorokat, kapcsolókat soha ne töröljük le vizes ronggyal és ne folyassunk rájuk közvetlenül tisztítószert sem!  

A felmosáshoz gyakran cseréljük a vizet és mossuk ki a felmosó fejét, különben csak újra és újra széthordjuk a felmosott finom port. 

És bár ez akkor egy végeláthatatlan melónak tűnik, de ha elkészülünk, akkor a tiszta otthonunk látványa és kényelme utólag minden fáradozást megér.

 

 

 

süti beállítások módosítása