Hasznos lakberendezési tippek

Megvettük az új otthonunk, azt gondoljuk, a nehezén túl vagyunk, már csak be kell rendezni. Ami sokszor bonyolultabb feladatnak bizonyulhat, mint amilyennek elsőre tűnik, még akkor is, ha a legtöbb ember ilyenkor viszi magával a bútorai jelentős részét. Talán érdemes kicsit elgondolkodni azon, hogyan lehet még szebb és stílusosabb az új hely – ehhez ajánlok ma pár trükköt.

haloszoba.jpg

Alapvetően több olyan szabály van, amiket betartva sokat tehetünk azért, hogy stílusos otthonunk legyen és ehhez jó esetben még régi bútorainktól sem kell megválnunk. 

A 60-30-10-es szabály 

Ez egy viszonylag egyszerű (és meglehetősen régóta használt) rendszer, ami tulajdonképpen a színek harmonizálását segíti elő. 

Lényege, hogy egy adott helyiséget három szín határoz meg. 

Meghatározó szín 

Ez uralja a szoba 60 százalékát, ami praktikusan a falakat és a plafont jelenti, vagy ha úgy hozza, akár a padlót is. Mivel ennyire dominálja a teret, célszerű viszonylag semleges színt (fehér, bézs) választani, hogy ne nyomja el teljesen a többit. 

Kiegészítő szín 

Ez a tér 30 százalékát tölti ki, általában a bútorok és a függöny, a szőnyeg kapja ezt a színt. Itt is lehet vagánykodni vagy biztosra menni, előbbi esetben lehet valamilyen vibráló színt választani, utóbbiban érdemes kicsit visszafogottabb, kevésbé élénk mellett dönteni. 

Feltűnő szín 

A maradék 10 százalékot (legyen az lámpa, kép vagy akár párna) érdemes valamilyen feltűnő színnel feldobni, ha lehet, legyen a kiegészítő szín komplementere a színskála másik végéről. Ezzel egyben a helyiségbe lépők figyelmét is ügyesen terelhetjük a szoba adott pontjára, így kiemelve azt. 

A 3-3-as szabály 

Ez még mindig lakberendezés és nem matekóra, de érdemes megemlíteni az úgynevezett 3-3-as vertikális szabályt, melynek kidolgozója Mark McCauley dizájner és lényege, hogy a természet mintáit kövessük az otthonunkban. 

A szabály nagyon egyszerű: ahogyan a természetben a talaj a legsötétebb és fokozatosan világosodik ki minden, így érdemes ezt a lakásban is megteremteni, elegáns színátmenetet létrehozva az egészen világos felé. 

Magyarul ha ezt a trükköt követjük, akkor a padlónk lesz a legsötétebb, a falak és a plafon a leginkább világos és a bútorok valahol a kettő közötti átmenetben helyezkednek el. 

Ez a módszer óhatatlanul felfelé vonzza a tekintetet, ami kifejezetten hasznos lehet alacsony belmagasságnál. 

Öt tanács vásárlás elé 

A színekről tehát beszéltünk, ám emellett is akad még pár dolog, amit érdemes megfontolni, mielőtt elkezdenénk vásárolni. 

Tervezés 

Az első lépés természetesen a tervezés. Érdemes lehetőleg minél pontosabban tisztában lenni azzal, mit hova szeretnénk tenni, melyik bútor hova kerül, van-e elég hely, mit kell még esetleg vásárolnunk… 

Egyetlen bútor, ami mindent megváltoztathat 

Sok lakásban van olyan bútor, ami meghatározza a helyiség hangulatát. Érdemes ezt a kedvenc darabot központi helyre tenni és hozzá igazítani a szoba további elemeit és stílusát. 

A szőnyeg 

Noha a legtöbb ember alighanem a végére hagyja a szőnyegvásárlást, egyáltalán nem biztos, hogy jól teszi. Főleg egy nagyobb darab meg tudja határozni egy szoba hangulatát, a színeket, a formákat, még az anyagokat is – akármilyen furcsán hangzik, érdemes minél hamarabb eldönteni, milyen szőnyegünk lesz és utána ahhoz válogatni akár a bútorok egy részét (furcsa mód fordítva nehezebb dolgunk lehet). 

Textilek 

Hasonló a helyzet, mint a szőnyeg esetében, hiszen például a függönyök ugyanúgy meghatározhatják egy szoba hangulatát és színvilágát, mint a szőnyeg. Komoly döntést hozunk akkor, amikor a függönyök, kárpitok, huzatok színét eldöntjük, nem érdemes sokáig húzni a dolgot. 

Műalkotás 

Szeretnénk a szoba vagy lakás központi helyére egy festményt vagy szobrot állítani? Van kedvenc műalkotásunk? Ha igen, akkor érdemes mielőbb megtalálni a helyét és köré álmodni a helyiség többi részét, a tárgyakat. 

A végére maradt a legfontosabb: egy lakás vagy ház akkor válik igazán otthonná, ha magunkénak érezzük, visszaadja, kik vagyunk valójában. Amit semmilyen tanács és ötlet nem pótolhat.

süti beállítások módosítása