Hogyan álmodd meg az otthonod?

Amikor tervezgetjük leendő otthonunk, elképzeljük, milyen is lesz, hogyan fog kinézni, akkor legalább akkora hangsúlyt érdemes fektetni a belsőre, mint a külsőre. Hiszen mégiscsak ott töltjük majd napjaink jelentős részét sok-sok éven át, nem mindegy hát, milyen a környezet. Mindez persze magától értetődő, arra viszont még mindig viszonylag kevesen szánnak pénzt, hogy ehhez szakembert fogadjanak fel. Pedig… A mai posztban tehát megpróbálom kicsit körbejárni a belsőépítész vagy lakberendező kérdést.

multipor.jpg

Azt vettem észre, sokan még mindig keverik a belsőépítészt és a lakberendezőt, úgyhogy arra gondoltam, nem ártana kicsit rendet vágni ebben a kérdésben, hiszen nem mindegy, melyik szakembert mivel keressük meg. (Már ha találunk, hiszen egyre nagyobb a munkaerőhiány - erről itt írtam részletesebben, olvasd el!)

A belsőépítész

Mint a neve is mutatja, a belsőépítész a belső terek kialakításával foglalkozik, kezdve a falak elhelyezésétől (nyilván bizonyos korlátok között) a funkciók meghatározásáig, illetve azok színekkel, anyagokkal való megtöltéséig.

A belsőépítészi munka nagyon összetett szakmai tudást igényel, mindenképpen szükséges hozzá építészeti alapismeret (egy falat nem feltétlenül lehet tetszés szerint ide-oda pakolni), de ha bútort is tervez, akkor ismerni kell mondjuk a fa természetét, és nyilván elvárás, hogy naprakész legyen a nemzetközi szakmai trendekből (éppenséggel ez utóbbi senkinek sem árt a saját szakmájában…).

A munka első lépése tehát az elvárások tisztázása, pontosan ki kell derülnie, mit vár el a megrendelő. Utána fel kell mérni a helyszínt, majd fel kell vázolni a különböző ötleteket, változatokat, végül amikor mindenben sikerült megállapodni a megrendelővel, jöhet a kiviteli terv és a szükséges dokumentációk.

A belsőépítész egyike a legfontosabb szakembereknek egy otthon kialakításánál, és mivel sokszor ő hoz meghatározó döntéseket, az sem árt, ha tisztában van azzal, mit kérhet a szakági tervezőktől, tehát valamennyit az ő munkájukhoz is konyítania kell.

Belsőépítészt akkor fogadjunk, ha bizonytalanok vagyunk a stílusok között; ha összehangot szeretnénk leendő otthonunk egészében; ha szükségünk van a szaktudásra; ha fontosnak tartjuk a részleteket; vagy ha különleges ötleteket szeretnénk.

Gyakran előfordul, hogy egy-egy magazinban, szakportálon az ember belefut egy jópofa ötletbe, aztán egy másikba, majd egy harmadikba, és ezeket próbálja összekalapálni, amivel az a legnagyobb gond, hogy ezek az innen-onnan összeszedett, önmagukban jó gondolatok ritkán állnak össze egységes egésszé.

Márpedig egy lakásnak egységes arculat kell, a terek közötti működőképes kapcsolatokat, a tárgyak funkcionalitását nem (vagy csak a legritkább, szerencsés esetben) tudjuk innen-onnan összeszedett ötletekkel elérni.

A belsőépítész tehát abban segít, hogy a statikai és gépészeti adatokat összehangolj a funkcióval, a látvánnyal, a berendezéssel. Egy jó szakember ráadásul arra is figyel, hogy beköltözés után is folyamatosan alakul a belső tér, kiderül, mi az, amire valóban szükségünk van, és mi az, ami csak egy jónak tűnő ötlet volt, de a valóságban nem működik, vagy nincs rá szükségünk – tehát a kialakított belső térnek rugalmasan változtathatónak kell lenni.

ytong_tetoter.jpg

A lakberendező

A belsőépítésszel szemben a lakberendező a már meglévő terekkel dolgozik, azokat tölti meg tartalommal, színnel, bútorokkal (ritkán, de előfordulhat, hogy ő maga is tervez bútorokat), dekorációs elemekkel – magyarul „berendezi” a lakást. (Apropó lakás: hogy miként is áll Magyarország európai összevetésben, arról itt olvashatsz érdekességeket.) 

Mindehhez a térlátáson, forma- és stílusérzéken túl ízlésre és az aktuális trendek állandó követésére is szükség van. Ez utóbbit azért ne becsüljük le, hiszen manapság rendkívül gyorsan változik a divat ezen a téren.

A lakberendező feladata messze túlmutat azon, hogy bútorokat, lakberendezési tárgyakat rendez el, hiszen az ügyfél elképzeléseit le kell fordítania a térrendezés nyelvre. Nyilván nem lehet egy 100 négyzetméteres nappaliban látottakat egy az egyben átültetni egy mondjuk 25 négyzetméteres szobába, bármennyire is szeretné esetleg a megrendelő.

A lakberendezőnek valamennyire közel kell kerülnie a megrendelőhöz, ki kell ismernie a szokásait, ízlését, egyéniségét, hiszen csak így tud számukra kellemes, élhető teret kialakítani. Mindezt úgy, hogy közben nem tévesztheti szem elől a szakmai szempontokat.

Mindemellett ki kell igazodnia a hatalmas választékban, tudnia kell, hol találja meg a megfelelő anyagot, kezdve a burkolattól egy-egy apró, ámde fontos kiegészítőig.

süti beállítások módosítása