Az építőipar hullámzó vizén - Mi történik ma a magyar piacon?

Már a múlt heti posztunkkal belekezdtünk az őszi szezonba, megindítottuk a blog újabb aktív időszakát. Így a 9. nyarat hagytuk magunk mögött, és büszkék vagyunk arra, hogy még mindig érdeklődtök az aktuális építőipari témáink iránt.  

Nézzünk is körül a piacon: mi történt a nyáron, hol tart most ez a szektor? 

pexels-pixabay-159358.jpg

Az utóbbi időben sok hír terjed az építőipar nehéz helyzetéről, több anyagot olvashattak nálunk is a témában. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai alapján most egy kicsit közelebbről megvizsgáljuk, hogy mi áll a számok mögött. 

Bezuhant az építőipar

A nyári adatokat megvizsgálva látszik, hogy az építőipari termelés júniusban visszaesett az előző hónaphoz képest, és éves szinten is kisebb volt, mint egy évvel korábban. Ez azt jelenti, hogy kevesebb az építkezés, mint az ezt megelőző időszakban. 

De mi lehet a visszaesés oka? Erre több választ is adhatunk, például, hogy nincs kereslet, csökken a megrendelések száma, mert a családok és a kormány is kevesebbet költ, csekély a befektetési kedv. Összességébe 9 éve nem indult ennyire alacsony számú beruházás, mint az idén. 

pexels-tima-miroshnichenko-6473981.jpg

Ráadásul az építkezések költségei szintén emelkedtek, 5%-kal drágább az első félévhez képest, ami az anyagok és a munkaerő árának növekedéséből adódik össze. A kereskedők és a kivitelezők a termelői árakra teszik rá a saját hasznukat, így a sor végén a vevő még magasabb értékekkel találkozik. Az sem segíti a szektort, hogy idén közel 20 ezer embert bocsátottak el az építőiparból.  

Fontos még megjegyezni a gazdasági bizonytalanságot és a magas kamatszintet: ezek sajnos mind visszatarthatják a beruházókat. A tavaly ősszel indult negatív trend tovább folytatódott és a magáncégek által megkezdett kereskedelmi ingatlanfejlesztések szinte teljesen leálltak. Az új projektek kezdései tolódnak, az irodaház átadásból is kevés valósul meg és bevásárlóközpont sem épül. A logisztikai piac szintén befékeződött, ami a kihasználatlanságra vezethető vissza. Viszont a turisztikai szempontból frekventált területeken a hotelek építése viszont töretlen.

shutterstock_458236126.jpg

Mi a helyzet a családi, otthonteremtési támogatásokkal?

Az idén induló új állami támogatások, a támogatott hitelek, a csökkentett kamatok mind bizakodásra adhatnak okot.  Az Otthonfelújítási Program kisebb mentőövnek bizonyult a szektor résztvevőinek.  A 108 milliárd forintos keretösszeg családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja, a program keretében kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kapható 2,5-6 millió forint erejéig. Ebből a kivitelezők és a kereskedők, építőanyag gyártók is profitálhatnak. 

Egy friss kormányrendelet módosítás értelmében egyszerűbbé válhat a CSOK plusz, a falusi CSOK és a Babaváró támogatás igénylése a speciálisan adózóknak és az őstermelők részére. Ez annyit tesz, hogy a bankok eddig a hitelbírálat során a bevételek 10-20%-át vették figyelembe, viszont az új változat szerint ez az arány 50%-ra emelkedik, továbbá elég lesz 1 éves társadalombiztosítási jogviszonyt igazolni. 

ytong_sisak.jpg

Mit jelent ez a jövőre nézve?

Rendben, itt tartunk most, de mire számíthatunk a következő hónapokban? Azt még a szakértőknek is nehéz megjósolni, hogy a helyzet mikor javulhat. Az építőipar érzékenyen reagál a gazdasági változásokra, ezért a jövőbeli kilátások nagymértékben függnek attól, hogy milyen irányba halad a gazdaság. Ha az infláció csökken, a kamatok pedig még alacsonyabbak lesznek, akkor az építőipar is új erőre kaphat. Bár a helyzet nem könnyű, fontos megjegyezni, hogy az építőipar ciklikus tevékenység, és előbb-utóbb minden visszaesést remélhetően egy fellendülés követ.  

Csak remélni tudjuk, hogy ez a pozitív fordulat 2025-ben be is következik.

süti beállítások módosítása