Ezt a néhány munkát kell elvégezni a fűtésszezon előtt

Amilyen gyorsan jött a vakáció és a hőség, olyan gyorsan véget is ért az egész nyár. Elkezdődött az iskola, újra indultak a dugók és jönnek azok a hetek, amikor napközben még jó idő van, de reggel és este már jól esne bekapcsolni a fűtést. Ez a jele annak, hogy ha eddig nem tettük meg, most valóban eljött a felkészülés ideje! 

Az áremelkedés utáni első fűtési szezontól mindenki tart. Nem tudjuk, milyen számlákra számíthatunk, de ha biztosra szeretnénk menni, gondoljuk át, mit kell tennünk a biztonságunk és a fogyasztásunk csökkentése érdekében. A legjobb megoldás persze az, ha korszerűsítjük a fűtésrendszert, szigeteljük a falakat és kicseréljük a nyílászárókat. De mit tehetünk, ha nincs megtakarításunk ilyen nagy beruházásokra? 

shutterstock_248949208.jpg

A fűtésrendszer átvizsgálása - kazán és radiátorok

Mindegy mivel fűtünk, ha a kazán, a konvektorok, a radiátorok vagy hősugárzók nem megfelelően működnek, az biztos nagyobb fogyasztást eredményez. Nem is beszélve arról, hogy ezeknek a berendezéseknek a meghibásodása életveszélyes is lehet. Éppen ezért fontos, hogy mielőtt beüzemelnénk a fűtésrendszert, ne sajnáljuk az időt és a pénzt a szakszerű karbantartásra. 

A radiátorok körül rakjunk rendet, az optimális teljesítményhez fontos, hogy ne legyenek körülvéve bútorokkal. A légtelenítést mi magunk is elvégezhetjük, ezzel is növelve a fűtés hatékonyságát. Jó hatása van a radiátorok mögé tett hőtükör fóliának is. Ezek a falra felragasztható lapok a fal felé áramló meleg levegőt áramoltatják vissza a szobába. Bár nem túl szépek, mégis sokkal jobban járunk, ha nem a hideg falat fűtjük, hanem a szobát.

shutterstock_2056894688_1.jpg

Ahol szökik a meleg - a nyílászárók

Ha nincs módunk új, többrétegű ablakok és szigetelt ajtók beépítésére, igyekezzünk a meglévő nyílászárókból kihozni azt, amit lehet. Az újabb műanyag ablakok és ajtók esetében egy jó beállítás aranyat ér, az interneten találunk hozzá videós útmutatást. De ha biztosra akarunk menni, kérjünk szakszerű segítséget. 

A régi ablakoknál és ajtóknál a ragasztható szigetelő csík sokat segíthet. Több féle profilú műanyag csík kapható, ezeket tekercsben árulják, de nagyobb barkácsáruházakban méterre is meg tudjuk őket vásárolni. Azt, hogy milyen típusú szalagra van szükség, a gyurmapróba mutatja meg: a szigetelni kívánt résbe nyomjunk egy kis gyurmát, a lenyomat pedig meghatározza a szigetelés formáját és méretét. 

A kilincseket és zárakat érdemes ellenőrizni és beolajozni, hogy biztosan zárjanak.

Feltehetünk vastag, a hőt megtartó függönyöket is. Ezek a speciális thermo függönyök segítenek abban, hogy ne az ablak felé távozzon a meleg. Figyeljünk arra, hogy ne lógjanak a radiátor elé, mert az csökkenti a fűtés hatékonyságát.  

shutterstock_1095907892.jpg

A hideg lentről támad

Családi házak alsó szintjén, vagy földszinti lakásoknál gyakori probléma a szigeteletlen padló. A jeges parketta vagy járólap rendesen csökkenti a komfortérzetet, a kihűlő láb pedig gyorsan megfázáshoz vezet, ezért fontos, hogy ne csak az oldalfalakkal foglalkozzunk, hanem a padlónkkal is. Padlófűtés híján a föld vagy a pince elszívja a meleget a legjobban fűtött szobákból egyaránt. De mit tehetünk, ha nem tudjuk megoldani a szigetelést? A vastag zokni és papucs mellett válasszunk meleg szőnyegeket, illetve a szőnyeg alá hőszigetelő szőnyegalátétet. Ha van pince, nézzünk körül benne: vizsgáljuk meg az ablakait, pótoljuk a kitört üvegeket és ha lehet, szigeteljük körbe azokat is. 

A meleg viszont fent illan el

A meleg levegő felfelé száll, így érdemes megakadályozni, hogy ott szökjön ki. A padlásra vezető szimpla padlásajtót cseréljük le thermo padlásfeljáróra: itt az ajtó felülete, illetve az illesztés egyaránt szigetelt. Nézzük át a padlást: javítsuk ki az elmozdult cserepeket és ha nincs szigetelve, akár saját kezűleg is érdemes belülről szigetelni a teljes felületet. 

shutterstock_1310136589.jpg

Az oldalsó falak szigetelése

Sok esetben nem megoldható a külső szigetelés, ilyen esetben bevethető az utólagos belső oldali szigetelés. Már egy ágy mellé feltett falvédővel növelhetjük a komfortérzetünket, de ha igazi eredményt szeretnénk, ennél többre lesz szükség. Léteznek hőszigetelő tapéták és festékek is, de a fal belső oldalára szerelt hőszigetelő lapokkal sokkal jobb eredményt érhetünk el. A Multipor hőszigetelő lapokkal saját kezűleg is melegebbé tehetjük az otthonunkat, akár egy szobában alkalmazva csökkenthető a fűtésszámla összege.

süti beállítások módosítása