Mire jó az energetikai tanúsítvány és mit kell nézni rajta?

Akár eladunk, akár veszünk, 2021 január 1 óta egész biztosan találkozunk az energetikai tanúsítvány kifejezéssel. Eladóként egy kötelezően elkészítendő okirat (ha nem készítjük el, az szabálysértésnek számít és pénzbírságra számíthatunk), vevőként pedig fontos információkhoz juthatunk általa a megvásárolni kívánt ingatlanról.

shutterstock_1254492208.jpg

Mi szerepel benne?

Az energiatanúsítvány egy műszaki dokumentum, ami az eladónak kell elkészíttetnie. Erre több cég és vállalkozó is alkalmas, egy egyszerű kereséssel megtalálhatjuk a neten a nekünk megfelelőt. A szakértő felméri a lakást és elkészíti a tanúsítványt, ami az ingatlan energia fogyasztásáról tájékoztat és javaslatot tesz arra, hogy milyen felújításokkal és változtatásokkal érhetünk el a jobb besorolást, azaz takaríthatunk meg energiát. A tanúsító szakember az energetikai adatokhoz és a korszerűsítési javaslathoz mellékletként csatolja majd a számításokat. Az energetikai tanúsítvány elkészítésének ára függ a lakás méretétől és 10 évig számít érvényesnek. 

Ahogy a műszaki cikkek, pl. hűtők besorolásánál, így itt is egy színes skála halad a legjobb energiafelhasználástól a legrosszabbig. A legjobb besorolás az "AA++", a legrosszabb pedig a "JJ" kategória. 

shutterstock_1477690271.jpg

Fontos javaslatok

Ahogy a mellékelt példán látjuk, a 49 nm-es lakás HH besorolást kapott. A szigeteletlen ház és padló, a régi nyílászárók és az elavult fűtés miatt a hőveszteség nagy, de a javaslat szerint ezek korszerűsítésével elérhető egy magasabb, a lakóépületek nagy részére jellemző CC besorolás. 

Ebből látszik, hogy ha nem végezzük el a javasolt felújítást (ami 2021 őszén igencsak nagy kihívás), a kis alapterülethez képest magas rezsire, főleg gázszámlára számíthatunk. Számos támogatás a rendelkezésünkre áll, a felújítási támogatásokat egy ilyen helyzetben érdemes igénybe venni, hogy egy jobban szigetelt, kisebb energiafelhasználású ingatlanba költözhetünk be. 

Nem állunk jól

A fenti példa nem egyedi, a statisztikák szerint Magyarországon rettenetes az épületek energetikaI helyzete. A magas szén-dioxid kibocsátás jelentős részéért, 36 százalékáért az épületállomány felelős, amit a karbonsemleges törekvésekre nézve egy nagyon rossz arány. 

A statisztikák szerint 2016-2019 között a 4,39 milliós lakásállomány közel 14 százalékának minősítése történt meg, ebből alig több, mint 2 százalék az, ami a legjobb minősítést, azaz, AA++, AA+, AA és BB besorolást kapott. 

shutterstock_1477690271.jpg

Szigorú elvárások az újépítésű épületeknél

Az új építésű ingatlanoknál szigorodtak az energetikai szabályozások, erről itt írtunk bővebben. Közel nulla energiaigényű épületnek az minősül, ami az energetikai tanúsítványban legalább BB kategóriát ér el. Ennek az eléréséhez pedig a legfontosabb a jól szigetelt fal és tető, de sokat számít a korszerű fűtési rendszer és a minőségi nyílászárók is. 

A falak szigetelése  ugyan magasabb költséget jelent, de a kiadás hosszú távon megéri. A fűtési-hűtési kiadásunk csökken, így a hosszú évek alatt a szigetelésre, illetve a korszerűbb fűtési rendszerre szánt többletkiadás sokszorosan megtérül. A hőszigetelés kiválasztásánál érdemes odafigyelni, hogy olyan terméket válasszunk, ami ásványi alapanyagú, hogy elkerüljük a műanyag becsomagolt érzést. 

shutterstock_1021811197.jpg

Fontos a falszerkezet

Egy régi lakásnál fontos, hogy a ház falait utólagosan szigeteltessük, mivel a hőveszteség 30 százalékáért a külső falaink a felelősek. A szigetelés nem olcsó, de több támogatás és pályázat is segít, érdemes igénybe venni őket. 

Új építés esetén pedig nem mindegy, miből építkezünk. A hagyományos tégláknál sokkal jobb hőszigetelés érhetünk el, ha modern, korszerű falazó anyagokat használunk.  

Az Ytong Lambda termékek használatával egyrétegű energiahatékony, környezetbarát falazatok építhetők, ezáltal a kiegészítő hőszigetelések idő és költségvonzata megtakarítható, illetve a páratechnikai problémák is megelőzhetők.  

Sőt, az Ytong Lambda 45 cm vastag falszerkezet tovább növeli a beruházás értékét, hisz már most a jövő évre tervezett szigorodó energetikai előírásoknak (U=0,19 W//m2K) felel meg. 

Az Ytong Lambda 50 cm széles elemeivel már passzívházak mutatóihoz közelítő (U=0,16 W/m2K) hőszigetelő képességű falazatok építhetők egyetlen munkafolyamattal, ami ebben a munkaerőhiányos időkben igen hasznos.

süti beállítások módosítása