Nyolc tipp a stílusos otthonért

Sajnos nem mindegyikünknek áll rendelkezésére vaskos bankszámla, hogy annak felhasználásával stílusos és menő otthont rendezzünk be. Ez azonban nem lehet akadály, hiszen vannak olyan ötletek, melyek segítségével viszonylag olcsón szebbé varázsolhatjuk lakásunkat, házunkat. Ehhez próbálok ma meg ötleteket adni.

lakas.jpg

Az alábbi tippekben több közös is van, az egyik legfontosabb, hogy nem kell hozzájuk bankot robbantani, a másik pedig, hogy természetesen nem kell mindent egyszerre megcsinálni, szépen fokozatosan lehet kialakítani az otthonunk.

1. Függönyök

Függöny minden otthonban van, ám nagyon nem mindegy, hogy milyen. Hihetetlenül sokat számít, rendkívül fel tud dobni egy otthont egy jól megválasztott darab.

Az sem mindegy, miként akasztjuk fel, érdemes olyat választani, ami leér a földig és kicsit az ablak fölé megy, miközben túlnyúlik annak keretén is. Nyilván függönyből is van nagyon drága, ám nem feltétlenül kell kisebb vagyont költeni rá, egy-két apró ötlettel egy olcsóbb darabot is feldobhatunk.

2. A klasszikus semleges festék

A fal színe mindig nagy kérdés. Választhatunk nagyon menő színt és akkor trendi lesz az otthonunk, de erre csak akkor adjuk a fejünket, ha hajlandók vagyunk egy-két évente (amikor a szín kiment a divatból) újrafesteni, különben ott állunk majd egy látványosan idejét múlt lakással.

A magam részéről én nem vagyok lelkes híve a gyakori festéseknek, így szerintem érdemesebb semleges színt választani, ami ugyan elsőre nem olyan menő, viszont sokáig eleganciát kölcsönözhet az otthonunknak.

A szín kiválasztásakor nagyon fontos, hogy vigyünk haza mintát és az otthoni fénynél nézzük meg, hogyan is néz majd ki. Soha ne válasszunk színt pusztán az bolti fényviszonyok alapján!

4. A lámpaernyők cseréje

Ha meguntuk a lámpákat, de nem szívesen cserélnénk őket (egyik-másik kifejezetten drága), akkor érdemes megpróbálkozni a lámpaernyő cseréjével.

Már csak azért is, mert simán előfordulhat, hogy a vásárlás óta eltelt években változott a divat, ám ezért kár lenne kidobni az egész lámpát, elég, ha csak kicseréljük az ernyőt.

5. Stílusos tárolás

Több oka is lehet annak, ha az ember különböző rekeszekben, dobozokban tárolja a holmijai egy részét, mi is így teszünk, ám ettől még lehet ezt stílusosan tenni.

Ha már úgyis a tárolás eme formája mellett döntünk, akkor érdemes megtervezni a vásárlást és jól összeillő darabokat venni, ami (ha ügyesek vagyunk) kifejezetten fel is dobhat bármilyen szobát.

6. A fémek lecserélése

Konyhai fogantyúk, kilincsek, zsanérok – szinte észre sem vesszük őket a hétköznapokban, pedig lecserélésükkel rendkívül nagyot javíthatunk az otthonunk megjelenésén. Nagy előny, hogy akár egyesével is elkezdhetjük cserélgetni őket (nyilván a konyhai fogantyúkat nem árt egyszerre cserélni).

7. Színblokkok

A colorblocking kifejezésre én nem is nagyon tudok magyar megfelelőt, lényege, hogy hatalmas egyszínű felületek találkoznak egymással, ami kifejezetten izgalmas hatást kelt, ha jól választjuk meg a színeket.

8. Az ajtókeret átfestése

Váratlan, éppen ezért kifejezetten stílusos ötlet lehet az ajtókeretek az ajtótól elütő színű átfestése. Dinamikus és vagány érzetet kelt már belépéskor.

(Fotó: Thou Swell)

süti beállítások módosítása