Mit ne csináljunk az otthonunkban?

Természetesen még véletlenül sem szeretném megmondani, ki mit csináljon otthon, mi több, azt sem, milyennek álmodja meg az otthonát, ugyanakkor az ember időről időre lát finoman fogalmazva is kérdőjeles megoldásokat.

nappali3.jpg

A trendekkel persze nem könnyű lépést tartani (és őszintén szólva nem is mindig kell), aminek jó példája lehet, ha az ember visszatekint kicsit az elmúlt évtizedekben elkövetett, ízlés elleni ötletekre. 

Az alábbiakban megpróbálok megosztani pár, belsőépítészek által összeszedett, megkérdőjelezhető megoldást. Figyelem, az alábbi lista nem jelenti azt, hogy valamelyik ne tetszhetne nekünk és ne lehetne az otthonunkban! (Nekünk például van kihúzható rekamié, nem mintha nagyon használnánk, de szükség esetén jól jöhet.) 

Általában az otthonról 

Zsúfolt, lelakott szobák 

Rögtön egy nagy kihívással kezdünk, hiszen az évek során bizony jó sok holmi össze tud gyűlni a lakásban. Mi a nyáron végeztünk egy kisebb felújítást, amihez minden holmit el kellett pakolni. 

Még mindig nem pakoltunk ki teljesen, mert kiderült, hogy az összerakott holmik nagy részére voltaképpen semmi szükség nincsen. Szóval időről időre érdemes szigorúan átnézni a szobákat és kegyetlenül megszabadulni a fölösleges holmiktól. 

Üresen álló szobák 

A másik végletet az üresen tátongó szobák jelentik. Akadnak dizájnerek, akik szerint ezek egyszerűen elszívják az otthon energiáját. Ehhez nem értek, de saját tapasztalatból azt tudom mondani, kevés lehangolóbb dolog van az üres szobáknál. Találjunk ki mindegyiknek valami funkciót! 

A szállodai szobák másolása 

Már maga az ötlet is rémes, hogy a saját lakásunk egyes részei mondjuk egy szállodára hasonlítsanak, pedig egy időben divat volt a „hotel dizájn”. Nekem ez valahogy mindig ridegnek tűnt. 

A századközepi stílus 

Az 50-es és 60-as években születtek nagyszerű dolgok, ám ez nem jelenti azt, hogy minden, amit akkor találtak ki, szuper lenne és illene a lakásba. Őszintén szólva elég sok furcsaságot alkottak azokban az évtizedekben (is), úgyhogy csak óvatosan! 

Bútorok 

Bőrgarnitúra 

Igen, beleállok az elején – nekem nem jön be a bőrgarnitúra, mert szerintem több hátránya van, mint előnye (ettől még persze semmi gond nincs azzal, akinek van): akinek tapadt már bőrfotelhez a bőre, az talán egyetért. 

Kihúzhatós rekamié 

Akadnak dizájnerek, akik szerint a kihúzhatós, fémvázú szófa erősen a tiltott zóna, elsősorban azért, mert borzalmasan kényelmetlen, nehezen mozgatható és kinyitva nem túl esztétikus. 

Ezzel mind egyet lehet érteni, nekünk mégis van otthon, egyszerűen praktikus okokból: nagyon ritkán használjuk, de ha esetleg vendég jön, akkor rendkívül praktikus tud lenni ott alvás esetén. 

Egy éjjeliszekrény 

Francia- vagy ikerágy esetén nem túl praktikus és nem is túl barátságos, ha csak az egyik oldalon van éjjeliszekrény, nyilván elsősorban annak, aki egy könyvet vagy egy pohár vizet sem tud letenni maga mellé. 

Dekoráció 

A témáról könyvtárnyi irodalmat írtak már, ráadásul annyira ízléstől függ, hogy nehéz okosat mondani, így én is az Elle által megkérdezett dizájnerekre támaszkodom és mosom kezeim. 

A több nem mindig jobb 

Stíluson belül is könnyen túltolhatja az ember, sokszor elég nehéz ugyanis nem átlépni a határt. A mennyiség helyett inkább a minőségre törekedjünk. 

Tapétavariációk 

Vannak olyan otthonok, melyek lakói valamiért úgy gondolták, jó ötlet minden szobába különböző tapétát tenni. Nos, nem az, inkább felejtsük el. 

Érzelmi alapú tárgyak túltengése 

Mindenkinek az életében vannak olyan tárgyak, melyekhez szentimentális okokból ragaszkodik. Ezzel nincs is semmi baj, csak arra figyeljünk, hogy ez ne tengjen túl. A nagyi nippjei biztosan felidézik bennünk gyermekkorunk legszebb pillanatait, de túl sok belőlük túl jól látható helyen nem biztos, hogy a kívánt hatást éri el. Csak óvatosan! 

Családi fotók mindenhol 

Igen, legyenek kint családi képek, naná, nálunk is akadnak szerte a házban. Arra azonban érdemes figyelni, hogy ne minden szabadon álló felületet árasszunk el velük, mert a túl sok ebben az esetben is nyomasztó lehet a hozzáértők szerint.

süti beállítások módosítása