Raklapbútorok – a divat ára

Itt az ősz, megkezdődött az iskola és lassan már hagyomány, hogy mi is megkezdjük az őszi évadot a blogon. Remélem, mindenkinek kellemesen telt a nyár (az időjárásra nem lehetett panasz, bár építkezni, felújítani a hőségben nem a legkellemesebb), úgyhogy vágjunk is bele!

raklapbutor.jpg

Apropó, felújítás, nálunk egy kevésbé kellemes teljes házfestés vitte el a nyár egy részét. Sikerült egy nagyszerű szakembert kifognunk, aki pontosan, szépen és gyorsan dolgozott, ami az általam is oly sokszor megénekelt munkaerőhiány idején nem kis dolog. Mindenesetre a dobozokat még kerülgetjük, de a nehezén túl vagyunk.

Egy-egy ilyen felújítás idején persze felmerül a bútorok részleges cseréjének kérdése, nem volt ez másként nálunk sem. A lehetőségek közül válogatva elég sokszor futottam bele a manapság meglehetősen divatos raklapbútorokba.

Nagyon jópofa megoldásokat lehet látni szerte a neten, készül raklapból ágy, dohányzóasztal, kanapé, ülőgarnitúra, gyerekbútor – tényleg csak a fantázia szab határt a lehetőségeknek.

A loftból indult

Éppenséggel érthető a lelkesedés, egyrészt a raklapbútorok nagyon jól illeszkednek az elmúlt évek (egyik) divathullámának tekinthető indusztriál (vagy kevésbé előkelően: ipari) dizájnba.

Ennek lényege, hogy a jellemzően iparban használatos elemeket hozza be a lakásba. A divat nem új, olyannyira nem, hogy az Egyesült Államokban már a 80-as években népszerű volt.

Kialakulásában nagy szerepet játszott a loft lakások elterjedése, hiszen ezek jellemzően korábbi ipari ingatlanokból lettek kialakítva, így szinte adta magát az ipari stílus bevitele ezekbe a helyiségekbe.

A dizájn aztán terjedt tovább a közösségi építészetre, irodákban, éttermekben, bárokban, különböző szórakozóhelyeken is elkezdték használni.

A vasúti kerekektől a raklapig

Az indusztriál dizájn persze nem csak raklapokat jelent. Olyan, elsőre meglepőnek tűnő kiegészítők kerültek be a nappalikba, mint mondjuk a vonatkerekek vagy a nagy, csarnokokban használt lámpák.

Ezek azonban egy átlagos otthonban elég furcsán nézhetnek ki (pláne Európában, ahol az Egyesült Államokkal szemben azért jellemzően kisebbek az ingatlanok), a raklap viszont nagyot ment.

Ennek több oka van: egyfelől a kicsit kopottas, természetesnek tűnő deszkák elég jól ellensúlyozzák a belső terek letisztultságát, másrészt nagyon jól lehet velük legózni, azaz nagyon változatosan és egyszerűen lehet variálni a raklapokat.

Mennyi az annyi?

A harmadik tényező sokak szemében az ár lehet (a mai bútorárak mellett nem csoda), ám ha az ember alaposabban végigszámolja egy raklapbútor költségeit, lehet, hogy nem olyan egyértelmű már az árelőny.

A raklapot ugyanis le kell csiszolni, amihez gép kell, majd a lecsiszolt bútoralapanyagot kezelni kell (például szúölő szerrel), majd jöhet a festék, amiből elég sok kell, hiszen egy csiszolt raklap rendesen issza a festéket.

Még mindig nem vagyunk készen, hiszen a raklapbútor aljára görgő is kell, lehetőleg a nagyobb fajtából és ez már több ezer forintos tétel is lehet, majd jöhet rá a szivacs, a huzat…

Egyszóval mire összeáll a raklapbútor, elég szép pénzt kifizettünk, ami persze jó eséllyel még mindig alatta lesz egy új bútor árának, de nem is filléres tétel.

Van múltja

A raklapok komoly hátránya még a múlt. Ha használt raklapot veszünk, akkor annak bizony múltja van, ki tudja, mit szállítottak rajta, milyen természeti hatások érték, és ha ez még nem lenne, az eleve ipari felhasználásra készült raklapot vegyszerekkel kezelik.

Vehetünk persze újat, ám nem árt tudni, hogy ezeket is mindenféle növényvédő szerekkel kezelik, márpedig ezek nem távolíthatók el csiszolással vagy festéssel.

A kérdés tehát az, szeretnénk-e az otthonunkba olyan bútorokat, amiket például kifejezetten erős gombaölő szerekkel kezeltek.

Raklapbútor másként

Ezeket a problémákat kerülheti ki egy olyan magyar fejlesztés, ami papírból gyárt raklapokat. A világújdonság előnye, hogy teherbírása hasonló a klasszikus raklapéhoz, ugyanakkor könnyebb, környezetbarátabb, ráadásul gomba- és csíramentes.

Akad olyan magyar cég is, amelyik feltalálta a fából vaskarikát, azaz raklapbútort készít prémium faanyagból. Magyarán olyan bútort vehetünk, ami olyan, mintha raklap lenne, de nem az. Ezt azért még emésztgetem kicsit…

A raklapbútor tehát otthonunk üdítő színfoltja lehet, ha illeszkedik a stílusba, de érdemes észben tartani, hogy messze nem annyiról van szó, hogy pár raklapot egymás mellé vagy egymásra teszünk. Viszont ha illeszkedik a lakásunk stílusába, akkor érdemes lehet belevágni.

süti beállítások módosítása