Nagyváros, kis lakás

A nagyvárosok már csak olyanok, hogy helyszűke, drágaság és egyéb okok miatt bőven akadnak bennük extrém kicsi lakások. Ezekben ugyan az olyan metropoliszok állnak vezető helyen, mint London, New York vagy Tokió, de Budapesten is lehet elképesztően kicsi ingatlanokat találni. Ma megpróbálok pár megoldási javaslattal élni, hátha valaki kap pár ötletet.

feher.jpg

Ha lehet kiindulni a saját példámból (mégiscsak ez áll a legközelebb hozzám), én a klasszikus kis panel – tégla társasház – családi ház utat jártam be, ami négyzetméterben a 40-72-100+ méretet jelenti.

Őszintén szólva nagyon jól éreztem és érzem magam mindegyik változatban (igaz, a kezdetekkor egyedül élve kényelmes volt a 40 négyzetméter is), ám a méretekből az is kiderül, hogy extrém kis lakásban azért nem éltem.

Ezért aztán nagyon nehezen tudom elképzelni, milyen lehet egy olyan helyen „életvitelszerűen” élni, ahol összesen 10 négyzetméter áll az ember rendelkezésére, oda kell bezsúfolni mindent, ott kell megoldani a főzést, tisztálkodást, alvást.

Mindenesetre arra gondoltam, ebben a posztban érdemes lenne megnézni, milyen megoldások léteznek, akár egy-egy példán keresztül szemléltetve. (Nem vagyok lakberendező, csak olyasvalaki, akit érdekel a téma, és maga a poszt is inkább vitaindító, azaz várom az ötleteket!)

Lássuk hát, mivel lehet és érdemes játszani!

Színek

Talán nem mindig kap megfelelő hangsúlyt, pedig a színvilág nagyon sokat jelent egy otthonban. Még egy nagyobban is, hát még egy kis helyen, ahol fokozott jelentősége van.

A kis tereket érdemes világos színekkel ellensúlyozni, értelemszerűen sokat segít az is, ha sok természetes fény áramlik be a lakásba, mert ezzel oldani lehet a bezártság érzetet, ami néhány minilakás esetében komolyan fojtogató tud lenni.

Érdemes megfontolni az élénk színek használatát is, amelyek vidámmá és élettel telivé képesek varázsolni egy otthont.

szinek.jpg

Ha szeretnénk túllépni az egybefüggő színvilágon, és mondjuk csíkosra festeni a falakat, akkor figyeljünk arra, hogy alacsony belmagasság esetén függőleges csíkozással operáljunk, egyéb esetekben jöhetnek a vízszintes csíkok, mert azok az oldalméretet növelik meg.

Kiegészítők

Egy-egy jól megválasztott minta, kiegészítő is rendkívül sokat dobhat a lakáson, a tükrök pedig köztudomásúlag nagyítják a teret.

Hasonlóképp sokat jelenthet, ha minél több képet (figyelem, inkább egy nagyot, mint több kicsit!), rajzot, virágot helyezünk el a lakásban, persze ebben az esetben is fokozottan kell ügyelni arra, nehogy túlzsúfoljuk az otthonunk.

Az alábbi nekem már kicsit határeset, de azért még a vonalon innen van.

viragok.jpg

Ha mégis sötét bútorokkal, tárgyakkal akarunk dolgozni, akkor azokat érdemes a bejárattól távolabb tenni, hogy a belépő embernek jusson egy kis levegő, „ne nyomja agyon”.

Ha már ajtó: ahol lehet, lakáson belül felejtsük el az ajtókat, inkább minél tágabb nyílásokkal dolgozzunk, ezekhez nyugodtan lehet OSB-lapokat vagy gipszkartont használni.

Tárolók

A legnagyobb gondot egy kis lakásban a holmink tárolása jelenti. Nekem például jó sok könyvem van, ezek egy részét alighanem máshol kellene elhelyeznem, de komoly bajban lennék akkor is, ha csak a legkedvesebb darabokat kellene átvinnem egy kis lakásba (és akkor a ruhákról, egyebekről még nem is beszéltem).

Az ötletesen elhelyezett tárolók viszont sokat segíthetnek. Meglepően sok kihasználatlan hely van egy lakásban, akár olyanok is, amikre nem is gondolnánk, például a bejárati ajtó fölötti rész, a falak, a mindenhol meglévő kisebb-nagyobb zugok.

De tárolóvá lényegülhet az ágy (láttam már olyan lakást, ahol az ágy alatt egy egész ruhásszekrény rejtőzött), a kisasztal (sőt, speciális megoldással a polc) alja, a komód és még sorolhatnám. Rengeteg helyet takaríthatunk meg a beépített, nappalra a falra felhajtható ággyal is, de ötletes megoldás a plafonra felhúzható fekvőalkalmatosság is.

Ha pedig nagy a belmagasság és galériát építünk bele, akkor bátran használhatjuk a lépcsőket is tárolónak, mint az alábbi példa is mutatja.

lepcsotarolo.jpg

Itt a trükk az, hogy a tervező kihasználta a belmagasságot, méghozzá teljesen kompakt módon. A nagy belmagasságú, kis alapterületű helyeken (mint már említettem) érdemes megfontolni egy galéria beépítését, itt is ez történt, a kivitelezés pedig túlzás nélkül nagyszerű lett.

A kifejezetten ide épített lépcsősor minden egyes foka egyben tároló is, rengeteg helyet nyerve ezzel, ráadásul ugyanabból a fából készült, mint a kompakt konyha és miniétkező rész. Ettől az egész hely nagyobbnak tűnik. Itt is érdemes megfigyelni, milyen sokat jelent a természetes fény.

Összegezve ezt a kis kóstolót: a kis lakás sem feltétlenül jelent zsúfoltságot, megfelelő tervezéssel, pár jó ötlettel nagyon kellemes, élhető tereket hozhatunk össze. Persze nem árt, ha a fenntartható kis lakások felé mozdulva előzőleg tartunk egy nagy szortírozást, és nem feltétlenül ragaszkodunk egyes tárgyakhoz, de kedveljük a letisztultságot.

(Fotók: home-designing.com és freshome.com)

süti beállítások módosítása