Ne menj a falnak!

Legutóbb a penész kapcsán volt szó arról, hogy mennyire fontos a falak esetében előre eldönteni, miből és hogyan is építsünk, különben ronda meglepetések érhetnek bennünket. Ma kicsit azt próbáljuk megnézni, miért érdemes komplett rendszereket használni.

szerkezet.jpg

Újramelegítve csak a töltött káposzta jó, keverve meg maximum a koktélok, de egy építkezés, azért mindkettőnél komolyabb dolog, és ennek megfelelően komolyabb tervezést is igényel. 

Az már a penész esetében is kiderült, hogy ha nekiállunk különböző építési módszereket, anyagokat keverni, abból nem biztos, hogy jól jövünk ki. Ennek több oka is van, az egyik például az, hogy ezzel olyan szerkezeti problémákat generálunk, melyek a különböző rendszerek együttéléséből adódhatnak (pl. vakolás), másfelől anyagilag sem biztos, hogy jobban jövünk ki a dologból, arról már nem is beszélve, hogy ezeket a szerkezeteket utólag javítani nem olyan egyszerű, mint mondjuk egy törött mosdókagylót kicserélni. 

Miért válassz építési rendszert? 

A kérdésre elsőre nem is olyan bonyolult választ adni: logikusan azért, mert egy hasonló tulajdonságú anyagokból, nagy sorozatban készített elemekből, kifejezetten célirányosan összeállított épületszerkezettel sokkal könnyebb és olcsóbb dolgozni. 

Ráadásul a teljes rendszerek alkalmazása esetében nem mi leszünk azok, akiknek a házán próbálnak ki egy-egy műszaki megoldást, hiszen ki szeretné, hogy álmai otthona holmi kísérleti egér legyen. Magyarán pontosan tudjuk, mit kapunk a pénzünkért. 

A magam részéről én az élet más területén is szeretem, ha a dolgok nem keverednek, de egy építkezés esetében ennek már csak azért is különös jelentősége van, mert az ugyanabból az anyagból készült (és gyártótól beszerzett) szerkezet sok mindent felgyorsít és leegyszerűsít.

Például az Ytong tömör és homogén anyagszerkezetéből adódóan minden irányban ugyanolyan jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Ezen előny az építési rendszerben megtalálható kiegészítő termékeire is érvényes. Így az áthidalók és födémek beépítésével - a könnyű és gyors megmunkálás mellett- hőhídmentes szerkezeti csomópontok alakíthatók ki.

Sőt, ha már most igazán előrelátóak vagyunk és passzívházban gondolkodunk, az Ytong építési rendszer erre is megoldást nyújt az anyagszerkezetével azonos Multipor hőszigeteléssel, így annak ellenére, hogy többrétegű a falszerkezet mégis homogén marad. 

 

Egy szó mint száz, építkezés előtt (és ez fontos, tehát nem közben, hanem jóval előtte) is érdemes rendszerben gondolkodni. Nyilván ennek a blognak megvan a maga javaslata arra, hogy mit használjunk, és mi mellett érdemes letenni a voksunk, de bármi mellett is dönt az ember, érdemes ragaszkodni hozzá és nem elcsábulni egy-egy beeső akció vagy jónak tűnő ajánlat esetén. 

Végül is fal (és az otthonunk) készül, nem koktél.

süti beállítások módosítása