Az egyrétegű falszerkezet előnye

Az elmúlt másfél évtized hőszigetelési és energetikai előírásainak jelentős szigorításai magával hozták az ipari termelés, és ezen belül a téglagyártók koncepcióinak módosítását is. A legtöbb, családi házak tervezésével foglalkozó építésziroda érzékelte ezt a váltás, amely fokozatosan jelentkezett az egyre inkább környezettudatos megrendelők részéről felmerülő igényként, illetve a minél költséghatékonyabb házépítés miatt. Ezen kettős elvárásnak eleget téve fejlesztették ki az olyan falszerkezeteket, melyek önmagukban is teljesítik a szerkezeti és energetikai követelményeket, de még kiselemes építési rendszernek minősülnek.

nagyito_hazak_1.jpg

Kevesebb stressz, idő- és pénzmegtakarítás

Ezek közül kiemelkedően jó az Ytong Lambda elnevezésű tégla. A  Lambda a hővezetési együtthatóra utal, ami az anyag hőszigetelő képességét jelzi. A falazóelem kifejezetten jó hőszigetelő tulajdonságokkal bír, ami azt jelenti, hogy kevésbé vezeti át a hőt, és jobb szigetelést nyújt, mint a hagyományos téglák vagy egyéb építőanyagok azonos fal vagy szerkezeti vastagság esetén. Az egyrétegű falszerkezetből adódóan az építkezés egyszerűen és gyorsan megvalósítható, jelentős idő- és költségmegtakarítást eredményez, hiszen nem kell külön-külön a falra kerülő technológiai lépéseket elvégezni, gondolunk itt a külső vagy belső hőszigetelés elhelyezésére, dübelezésre, hálózásra, simító rétegek elkészítésére. Azonban fontos megjegyezni, hogy az egész épület megfelelő hőszigetelésének biztosítása érdekében szükséges az egyes csomópontokat alaposan átgondolni, megtervezni, egyéb energiahatékonysági szempontokat is figyelembe venni, amiben a terméket jól ismerő építésziroda készségesen segít, megfelelő megoldásokat javasol.

nagyito_1.jpg

Beteg Épület Szindróma

Az építészet és az építőipar fejlődése során egyre inkább felmerültek olyan kérdések, melyek az emberi egészség, a környezetvédelem és a fenntarthatóság közötti kapcsolatot vizsgálják. Az egyik ilyen a Beteg Épület Szindróma, ami lassan 30 éve él a köztudatban, mégsem hallani róla túl sokat.

„Az épületben lévő szennyező anyagok közül egyiknek a mennyisége sem közelíti meg az egészségügyi határértékeket, de hatásuk összeadódva mégis kellemetlen tüneteket idéz elő" - határozza meg az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által sick building syndrome (sbs) néven becikkelyezett beteg épület tünetegyüttest Jack Rostron brit orvosprofesszor a témáról írott könyvében.

A kifejezéshez tartozó kellemetlenségek listájába tartozik az orr- és torokszárazság kezdve, a bőrpíron át a hányingerig, valamint az asztmás tünetek. Tovább okozhat fáradtságot, letargiát, szellemi kimerültséget, fejfájást és szédülést is. A jelenségért egyértelműen a vegyi eredetű építőanyagokat teszik felelőssé, hisz a szennyező anyagok jelenléte az épület levegőjében minimális szintű stressz-reakciókat váltanak ki az egyénből, ami halmozódva hozzájárul a diszfunkciós egészségügyi állapothoz. Egy modern otthonban számos olyan anyag előfordulhat, ami gyengítheti az immunrendszert. Ilyenek lehetnek például a szigetelőhabok, vinyl burkolatok, a belső terekben használt festékek, lakkok, favédő szerek, a vízzáró- vagy tűzgátló tulajdonságot biztosító rétegek, szigetelések.

ytong_referenz_efh_1.jpg

Építhetsz rá!

Az Ytong pórusbeton a fa rendkívül előnyös tulajdonságaival rendelkezik, miközben ipari technológiával, nagy mennyiségben állítják elő. Az Ytong tégla ásványi összetétele és minimális gyártási környezetterhelése miatt Környezetbarát Védjegy Tanúsítvánnyal rendelkezik, ami garanciaként szolgál arra, hogy a termékből megvalósult szerkezet nem károsítja a benne élők egészségét, valamint hozzájárul a kellemes lakóklíma megteremtéséhez.
Sőt, az Ytong Lambda alkalmazásával a ház falára nem kerül fel az a rengeteg műanyag, ami a termék fenntarthatósága miatt fontos nemzeti és nemzetközi környezetvédelmi szempont.

Napjainkban kiemelkedő topik az egészséges életmód, ami alapvető emberi szükséglet, főleg a jellenlegi légszennyezettség, zajterhelés és elektroszmog mellett. Ezért a család védelme, és a harmónia megteremtése az elsődleges célkitűzés házépítési terveink során. Ma már kiemelt szerepet játszanak - a fentiek ismertében - a kivitelezés megkezdése előtt a finanszírozási és ütemezési témák mellett az ökológiai és a hosszútávú fenntarthatósági szempontok is.

okologia.jpg

A jövőbeni környezetvédelmi kihívásokkal szemben elengedhetetlen követelmény, hogy az építőipar már most megtegye a szükséges lépéseket, hiszen a jelenben formáljuk a jövő nemzedékének életterét.

süti beállítások módosítása