Unod a konyhát de nem költenél újra?

A nehéz gazdasági helyzet sokakat kényszerít takarékosabb megoldásokra a lakberendezésben, otthonteremtésben is. Ilyen költségkímélő lehetőség a konyhabútor cseréje helyett az, ha mi magunk festjük át az ajtókat, esetleg a pultot is. 

shutterstock_757818340.jpg

De a környezettudatosság, vagy az alkotás öröme miatt is érdemes kipróbálni a bútorfestést. Kezdjük valami kicsivel, egy éjjeliszekrénnyel, egy polccal, szerezzünk tapasztalatokat és ha már úgy érezzük, hogy felkészültünk egy igazán nagy és látványos munkára, próbálkozhatunk a konyhával is. Ehhez hoztunk most pár tanácsot a tartós, szép végeredményéért.  

shutterstock_1777675664.jpg

Milyen színre és mivel fessünk?

A megunt, vagy megörökölt konyhabútorok korpusza, azaz váza általában fehér és egyszerű. Ha ezek megfelelnek, stabilak és jó helyen vannak, de nem tetszik az összkép, az ajtók cseréje lehet az egyik megoldás. Ám a jelenlegi árak mellett ez nem kis költség, hiszen az ajtók mellett zsanérra és fogantyúkra is szükség lehet. Ha olcsóbb megoldást keresünk, marad az átfestés. Ehhez több típusú és márkájú festéket kínálnak a festékboltok és barkácsáruházak egyaránt, egészen változatos árakon. Speciális konyhabútorfestéket is találunk, ezek általában vízlepergetést, erős felületet és könnyű tisztíthatóságot ígérnek. A költségek kiszámításához mérjük le az ajtók felületét, nézzük meg hány rétegre lesz szükség és úgy kalkuláljuk ki a megvásárolandó mennyiséget. Ne felejtsük ki a költségvetésből az alapozó és a fedő réteget, illetve az eszközöket sem! 

shutterstock_1991737997.jpg

Kötelező befektetés: az alapos előkészítés

Mint minden festésnél, itt is fontos hogy a színezni kívánt felület a lehető legalaposabban elő legyen készítve a munkára. A por és zsírmentesség alapvető, de nem minden. Attól függően, hogy milyen festéket választottunk a munkához, illetve milyen felületre készülünk festeni, a festést előzze meg egy alapos csiszolás és alapozás is. A szükséges előkészítést minden esetben az adott bútorfestékhez igazítsuk, amiről a dobozon biztosan találunk tájékoztatást, illetve az eladótól kérjünk segítséget. 

Mivel az utóbbi években igen divatos lett a bútorfestés, érdemes rákeresni az interneten, vagy akár a Youtube-on a kiválasztott festékre, hátha találunk tapasztalatokat, jó tanácsokat, akár teljes videókat a festés folyamatáról és a felhasznált anyagokról. 

shutterstock_1839579472.jpg

Adjunk időt mindenre

Nagyon egyszerű és gyors megoldásnak tűnhet csak úgy nekiesni a festésnek, de ne tegyük. Ha igazán szép és minőségi végeredményt szeretnénk, szereljük le az ajtókat, vegyük le róla a zsanérokat és a fogantyúkat és az ajtókat fektetve álljunk neki a munkának. Ha több rétegre van szükség, várjuk ki a teljes száradást akkor is, ha nagyon lassúnak tűnik. A hűvös, párás időben ez biztos több időt vesz majd igénybe, úgyhogy ha nem tudunk várni a jó időig, legyen hozzá több türelmünk. 

Ne spóroljuk le a fedőréteget se: egy konyha alapos igénybevételnek van kitéve, ha sokáig szeretnénk élvezni a munkánkat, védjük a festéket a karcoktól. 

A részleteken is spórolhatunk

Ha a fogantyúkat, a világítást vagy az egyéb kiegészítőket is szeretnénk lecserélni, nézzünk körül az bolhapiacokon, vagy az online apróhirdetési oldalakon. Sokan fillérekért árulják a megunt konyhai kiegészítőket, de belefuthatunk olyan ingyen bútorokba, amit már a fogantyúért is érdemes elhozni. De jól gondoljuk át, mit választunk: a fogantyúk színe és formája nagyban meghatározza majd az új konyhánk végső hangulatát. 

süti beállítások módosítása