Járvány és háború: nehéz hónapok vannak mögöttünk

Újabb szakasz zárult le a blog életében: ismét eltelt három hónap, ami igazán mozgalmasnak volt mondható. A világban történt események olyan hullámokat vetettek, ami az építőipart is súlyosan érintették, így sajnos nem csak pozitív változásokról írtunk. A nyári hónapokban ismét szünetelünk, úgyhogy zárásként nézzük át az eddigi témákat.  

shutterstock_1955966782.jpg

Háborús helyzet és bizonytalanság

A szomszédban zajló háború február végén vette kezdetét, amikor Oroszország hadműveletet indított Ukrajna ellen. Európa a második világháború óta nem tapasztalt ilyen hagyományos katonai konfliktust. A harcok azóta is tartanak, hatásai pedig világszerte tapasztalhatjuk

Mivel Oroszország és Ukrajna nagy beszállítónak számít fémek és egyéb nyersanyagok (fa) tekintetében, a rövid távú hatások azonnal jelentkeztek az építőiparban is. Mindkét ország Európa fontos réz beszállítója, de nikkelt, platinát, illetve egyéb ásványokat és vegyi anyagokat is küldenek exportra.  

Az ellátási láncok megszakadása áruhiányt és drágulást okozott. A réz az építőiparban különösen fontos szerepet tölt be: a fűtési rendszerek kiépítésénél, a vezetékeknél is szükség van rá, illetve a szaniter csőhálózatánál szintén. És ha ezek drágulnak, akkor drágul a kivitelezés és a felújítási munka egyaránt. 

Ugyan a hazánkba érkező menekültek nagyobb része csak átutazott Magyarországon, a nálunk maradó szakemberek egy kisebb csoportja nagy eséllyel az építőiparban talál munkát. A szektorban jelenleg fennálló munkaerőhiány kedvez ennek a helyzetnek: segédmunkásokra és szakmunkásokara egyaránt szükség lenne. De ha a háború tovább húzódik és a nálunk dolgozó ukrán építőipari munkást is behívják katonának, akkor akár tovább súlyosbodhat az élőmunka hiánya. 

Az infláció és a kamatok emelkedése sem könnyítette meg a lakáshitelen gondolkodók életét. Egy évvel ezelőtt még tágabb keretben gondolkodhattak a hitelből lakást vásárlók, mint idén. Ennek okairól itt írtunk bővebben. 

multipor_raklap.jpg

Jó hírek az építkezőknek

A sok nehézség mellett akadtak pozitív témáink is. A drágulás és a fennakadások ellenére az építőipar továbbra sem állt le, de a gyors áremelkedés, a nyersanyag- és munkaerőhiány rendesen megkeserítette a felújításba, építkezésbe kezdők életét. Nekik próbáltunk segíteni, amikor a költséghatékony építkezésről, a szigetelésről és a válaszfalakról írtunk.  

Egy modern építési technológiáról, az Ytong vasalt pallós építési rendszeréről itt írtunk részletesen azoknak, akik ilyen körülmények között kezdtek neki az építkezésnek. Ezzel a technológiával rövidíthetjük az építkezés idejét és csökken a szükséges élőmunkaerő mennyisége is. 

Az egyik legnépszerűbb anyagunk volt a hőszigeteléssel foglalkozó poszt. Érthető, hiszen a jó szigetelés a jelenlegi árakat tekintve jelentős összeget jelent, így fontos tudni, mikor és mivel érdemes a falakat leszigetelni. A Multipor pedig nem csak egy kiváló hőszigetelés, de környezetbarát is. A Multiport gyártó Xella vállalati stratégiájának szerves része a környezetvédelem. A vállalat célja az épületek fenntarthatóságának javítása a teljes életciklus során, így hozzájárulva az alacsony szén-dioxid-kibocsátású építőiparhoz. Erről és az ESG rendszerről itt írtunk bővebben

A válaszfalakat is körül jártuk, szerették is az olvasók. A hagyományos tégla és a sláger gipszkarton falak mellett bemutattuk az Ytong elemeket is és azt, hogy miért érdemes ezt választani, ha jó minőségű, jól szigetelő válaszfalak építése a cél. 

robbantott_vasalt.jpg

Praktikus tanácsok mindenkinek

A nyár közeledtével a nyaralók és hétvégi házak körképe is nagyon népszerű volt. Az ingatlanpiac is követi az évszakok változását: tavasszal mindig megnő a nyaralók iránti  kereslet, nincs ez másképp idén sem. Szokás szerint most is népszerűek a Balaton parti települések, a Tiszta-tó és a Budapesthez legközelebb eső Velencei-tó is. A trendekről és az árakról itt írtunk bővebben

De nem csak a vásárlóknak szóltak az írásaink, az eladóknak és lakást kiadóknak is igyekeztünk segíteni. Az árak csökkenéséről és a kínálatról is írtunk, illetve a népszerű városokról és megyékről egyaránt említést tettünk. Végezetül amennyiben megtaláltuk álmaink otthonát és már csak a fészekrakás lesz a legnagyobb gondunk, körül jártuk 2022 lakberendezési trendjeit is.

süti beállítások módosítása