Erre számíts, ha most vennél nyaralót

Itt a jó idő, közeledik a nyár és a vakáció. Egyre többet vágyunk ki a szabadba és tervezgetjük a szabadságokat. Sokakban ilyenkor merül fel, hogy milyen jó lenne egy saját nyaraló, vagy legalább egy kis házikó, ahová akár hétvégenként is kimozdulhatnánk élvezni a napot, a vízpartot vagy a hegyeket és a jó levegőt. Nézzük, mik a lehetőségeink, ha vízparti hétvégi ház, nyaraló vásárlását fontolgatjuk. 

shutterstock_1288028548.jpg

Az ingatlanpiac is követi az évszakok változását: tavasszal mindig megnő a nyaralók iránti  kereslet, nincs ez másképp idén sem. Szokás szerint most is népszerűek a Balaton parti települések, a Tiszta-tó és a Budapesthez legközelebb eső Velencei-tó is. Ám ahogy a lakóházakra és családi házakra, úgy ezekre az ingatlanokra is hatással voltak az elmúlt évek. A koronavírus járvány, a szomszédban dúló háború okozta bizonytalanság és a kamatok emelkedésének következtében ezen a területen is érezhetően csökkent a vásárlási kedv. 

Balaton

Ha a Balatonnál szeretnénk egy kis házikót, először érdemes átgondolni, hogy melyik partot szeretjük jobban. A sekélyebb vizű, hagyományosan bulisabb környékekkel kísért délit, vagy a dombokkal, hegyekkel övezett, vadregényesebb északi partot. Az északi part tavaly nagyon népszerű volt, sokan a homeoffice elterjedésének köszönhetően nem csak a nyári pár hétre kerestek itt házat akár a parttól távoli, csendes, nyugodt településeken. 

shutterstock_1055817683.jpg

De bármelyik oldalon is keresünk, ha közvetlen saját vízkapcsolatos nyaralót szeretnénk, számoljunk a 100 millió körüli árakkal. Ennél persze jóval kevesebbért is találhatunk ingatlant: a víztől távol eső, kisebb pincékből átalakított hétvégi lakok ára 15-20 millió forint körül mozog. 

A balatoni nyaralók piacán árnövekedést jósolnak az elemzők, hiszen az alapanyagárak emelkedése és a munkaerőhiány erre a területre is hatással lesz. A kamatok növekedése viszont a kereslet csökkenését okozza. 

Velencei-tó

A főváros közelsége miatt a mindig nagyon népszerű Velencei-tónál is érezhető a kereslet csökkenése. A szinte Budapest agglomerációnak számító településeken elsősorban az 50 millió alatti, 50-70 négyzetméter körüli, felújítandó házakat keresik. A tavalyi évhez képest ez 20%-os áremelkedést jelent, de várhatóan ennél tovább már nem emelkednek az árak. 

shutterstock_149062046.jpg

Tisza-tó 

A Tisza-tó körüli árak is nagymértékben drágultak az utóbbi években. Az egyik legnépszerűbb település Tiszafüred, itt ugyanaz az ingatlan akár a dupláját is érheti, mint egy évvel ezelőtt. De ahogy minden tó körül, itt is számít a víz közelsége, illetve az épület állapota egyaránt. Így akár 350 ezres négyzetméter áron is találhatunk ingatlan, de ha jobb állapotú, jobb elhelyezkedésű nyaraló a cél, számolhatunk ennek a duplájával is. 

Mire számítsunk, ha mégis belevágnánk?

Ha úgy döntünk, a magas árak és a kamat emelkedés ellenére belevágunk a nyaraló vásárlásba, nem árt tudni, mire számíthatunk. 

  • Nyaralók esetében magasabb lehet az ingatlan adó.
  • Az családi házból vagy lakásból vásárolunk nyaralót, nem csökken az illeték mértéke. 
  • A támogatások jelentős része (pl a CSOK) nem jár, ha nyaralót vagy hétvégi házat  vásárolunk.
  • Az otthonfelújítási támogatások és támogatott hitelek sem igényelhetők nem lakóingatlan esetében.
  • Hitel esetén nagyobb önerőre lesz szükség, de még így sem biztos, hogy megkapjuk rá az igényelt összeget.
süti beállítások módosítása