Rettenetes állapotban  hazai épületállomány: a te lakásod is egy energetikai rémálom?

Ahogy arról már mi is írtunk, 2021 január 1 óta ha veszünk, építünk, eladunk, biztosan találkozunk az energetikai tanúsítvány kifejezéssel. Ez a műszaki dokumentum mutatja meg, hogy milyen energetikai besorolású az ingatlan, azaz milyen az energiafogyasztása. Magyarországon a magas szén-dioxid kibocsátás jelentős részéért, 36 százalékáért az épületállomány felelős, amit a karbonsemleges törekvésekre nézve egy nagyon rossz arány. Ha a cél a zöld jövőt építése, akkor jobb minőségű alapanyagokkal, jobb szigeteléssel, korszerű fűtési rendszerekkel és jobb nyílászárókkal kellene javítani rossz besorolású ingatlanokon. De mire van szükség ehhez és milyen áron?

shutterstock_1708258063.jpg

Lassan javuló statisztikák

A felmérések szerint 2016-2019 között a 4,39 milliós lakásállomány közel 14 százalékának minősítése történt meg. Ennek elenyésző része, alig több, mint 2 százaléka kapta a legjobb minősítést, azaz, AA++, AA+, AA és BB besorolást. A rossz energetikai besorolású épületek helyzete Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében a legrosszabb. De nem csak nálunk jelent ez problémát: Európa több országában hasonlóan siralmas a helyzet. 

A meglévő ingatlanoknál ahhoz, hogy a néhány éve még elfogadhatónak számító CC-s minősítés BB, pláne AA besorolású legyen, rendesen a zsebünkbe kell nyúlni. Ez viszont nagyon költséges, főleg a jelenlegi megnövekedett alapanyagárak és munkadíjak mellett. 

shutterstock_788807767.jpg

Bár egy korszerű otthonnak a rezsiköltsége is kisebb és így az ország energiaszükséglete is csökken, ezek a korszerűsítések igen költségesek. Egy ilyen felújítás ára 4-5 %-al magasabb akkor, ha a BB besorolás a cél. A falak hőszigetelése, a fűtéskorszerűsítés és a nyílászárók cseréje egy kis lakásnál is nagyobb összeget jelent, de egy nagyobb családi háznál már jelentős különbség lehet. De a helyzet itt sem reménytelen, a statisztikák szerint ugyanis a CC besorolású lakások aránya is csökkent: 27,36 százalékról 20,22 százalékra. 

A statisztikát igazán az újépítésű ingatlanok javítják, hiszen ott már elvárás a magasabb minősítés: 2022 június 30-tól  a használatbavételi engedélyhez minimum BB besorolással kell rendelkeznie minden új épületnek. 

shutterstock_1902999148.jpg

Új épületek, új szabályok

Az új építésű ingatlanokra vonatkozó energetikai szabályozások szigorodtak, és a határidőt ugyan a járvány miatt végül 2022-re tolták, az új épületek jelentős része már ennek megfelelően épül. A szigorodó szabályokról itt írtunk bővebben. 

Az új épületeknek köszönhetően a BB szint aránya a 2016-os 0,37 százalékról 2021-re 4,7 százalékra nőtt. Ebben a kategóriában a szabályozások miatt az energiahatákony épületeknek köszönhetően további növekedés várható. 

shutterstock_221723158.jpg

Segíthet a Zöld Otthon Program

A statisztikák növelésében segíthet a 2021 októberétől elérhető új lakáshitel, a Zöld Otthon Program. A program célja a környezettudatosság növelése és a zöld célok elérése. Ehhez kínálnak a kereskedelmi bankok kedvezményes hitelt. 

A hitelt legalább BB besorolású új építésű ingatlan vásárlásához vagy építéséhez igényelhetjük. Az maximum 70 millió forintot maximum huszonöt év futamidőre igényelhetjük, nagyon kedvező feltételek mellett. A hitelről és a feltételekről itt írtunk bővebben.

süti beállítások módosítása