Fellélegezhetnek az építtetők? Megszűnik az alapanyaghiány és csökkennek az árak is

A szakemberhiány mellett az anyagok ára és a készlethiány az, amivel az építkezőknek az elmúlt hónapokban leginkább küzdeniük kellett. Akár felújításba, akár új otthon építésébe kezdtünk, biztos találkoztunk ezzel a jelenséggel. Van, hogy nem heteket, hanem hónapokat csúsznak a beszállítók, így ha még lenne is emberünk a munkára, nem tudnak haladni, mert egyszerűen nincs mivel. Körüljártuk az okokat, a különböző termékcsoportokat és hogy mire számíthatunk a közeljövőben. 

shutterstock_1220932237.jpg

Igen, beleöregedtünk

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az állami intézkedések, a járvány, a beruházások számának megugrása, a logisztikai költségek emelkedése mind megtette hatását az építőiparban: elképesztően megdrágultak egyes anyagok, de vannak, amihez hozzájutni is szinte lehetetlen. Ebben a faanyag termékcsoport magasan vezet: az amerikai piac felszippantotta a készleteket, közben a faipar munkaerőhiánnyal küzd, így a faanyagok ára csillagászati lett. 

De ezt tapasztalhattuk szinte minden területen. Bár a tégla ára kisebb mértékben nőtt, mint más építőanyagoké, a növekvő fuvar-, csomagolási és logisztikai díjak miatt itt is árelmekedéssel kellett szembenéznie az építtetőknek. De drágultak a burkoló anyagok, a festékek és jelentősen nőtt a vas ára is, így a betonvas, az ablak- és a bútorvasalat is jelentősen megdrágult.

shutterstock_1724943976.jpg

Vizsgálódott a fogyasztóvédelem is

Az utóbbi hónapokban drasztikusan elszálló anyagárak és a hiány egyre nagyobb csúszásokat eredményezett, ezért az állam is lépéseket tett annak érdekében, hogy normalizálja a helyzetet. Ennek részeként a fogyasztóvédelem is munkához látott. Közel 500 forgalmazónál tartottak ellenőrzést, és több, mint felüknél találtak kisebb nagyobb mulasztást.  

Az adatok szerint a vizsgált kereskedők 74 százalékánál emelkedtek az árak és 34 százalékuknál okozott gondot a készlethiány. A termékek jelentős része 80-120 százalékkal drágult, de volt ahol ez elérte a 130-160 százalékot is. Ezeknél a kereskedőknél a  készletvisszatartás és a túlárazás eredményezte ezt a mértékű emelkedést.  

shutterstock_1747577939.jpg

Sokat jelent az is, hogy a fő nyersanyagok világpiaci ára is folyamatosan csökken. Ennek köszönhető, hogy a fához, a műanyaghoz és az acélhoz már 10–15 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá a gyártók, ennek hatását pedig pár hét múlva a már a fogyasztók is megérzik majd.  

Lassan fellélegezhetünk?

Gyutai Csaba, az építőanyagárak megfékezéséért felelős kormánybiztos tájékoztatása szerint az állami beavatkozások pozitív hatásai már most látszódnak. Az export regisztrációjának köszönhetően már bőven vannak területek, ahol nem kell félnünk az alapanyaghiánytól és van, ahol az árak is csökkentek. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata ami viszont kevésbé jó hírrel szolgált: a téglapiac helyzete továbbra is változatlan, ezen a területen a piaci szereplőknek van tennivalójuk. A médiában nagy publicitást kapó és számos általánosítást tartalmazó cikkekben megjelenített drasztikus árváltozás, meghatározóan világpiaci folyamatok eredményeként jelent meg hazánkban is. 

shutterstock_744304816.jpg

A Xella Magyarország Kft. hazai gyártású termékeinek listaára az elmúlt években is a mindenkori infláció mértékének közelében változott, emelkedett. Az Ytong és Silka falazóelemek nem tartoztak, és most sem tartoznak az érintett termékkörökbe, így extra árváltozás sem valósult meg. Természetesen a vállalat munkájára is hatással vannak a nemzetgazdasági folyamatok. Az extra mértékben növekedett szállítási költségek - történelmi csúcs közelében vannak a üzemanyag árak  - , a forint árfolyamának változása, a nemzetközi szinten kiemelkedően magas ÁFA hatása a leszállított, végfelhasználói termékárában jelentkezik. Ezen költségtényezőkre a termelő szektornak ráhatása nincs.

Ennek ellenére a cég továbbra is a kiszámíthatóságot és a stratégiai szemléletet tartja szem előtt. A termékek árait egy évre előre hirdetik meg, nem módosítgatnak rajta a pillanatnyi kereslet növekedés függvényében.

süti beállítások módosítása