Beleöregszünk a szakemberhiányba és az árakba? Hogy tervezzen így, aki felújít?

Aki 2021-ben kezdett bele a lakásfelújításba, építkezésbe, szállt be új építésű ingatlanba, vagy ha neadjisten csak egy egyszerű munkát szeretett volna elvégeztetni az otthonán, biztosan találkozott a szektort uraló nyomasztó jelenségekkel: a szakemberhiánnyal és a csillagászati, gyorsan változó anyagárakkal. Amíg pár éve a kivitelezők versengtek a munkáért, most az építtetők és lakásfelújítók vadásznak az elérhető szakemberekre, akik ha vannak is, olyan határidőkkel és áron dolgoznak, amit nagyon nehéz lenyelni.

shutterstock_1805746678_1.jpg

A határ a csillagos ég

2021 egyik kedvenc mémje mindent elmond az építőiparról: az alapanyagok ára pár hónap alatt volt, hogy a sokszorosára nőtt és szinte aranyárban mozog. A fának napi ára van, az egész helyzet olyan, mint a II. világháború utáni hiperinfláció. Kettőt pislogsz, és máris többszöröse a felújítás, vagy az építés költsége ahhoz képest, mint amire készültél. Már ha egyáltalán elérhető az az alapanyag, amit szeretnél: gyakran előfordul, hogy a beszállító be sem tudja árazni, hiszen a termék nem elérhető. Hogy lehet így bármibe is belevágni? És ha már belevágtunk, mire számíthatunk? Az internet tele van horror történetekkel: a felújításra kialkudott árak a munka elkezdésekor már sehol sem voltak, a precíz költségvetések ideig óráig működtek csak. 

Az építőanyagok árának emelkedése mellett ráadásul jelentősen megnőttek a felújítási szolgáltatások kivitelezői díjai is. Így a támogatások is sokkal kevesebbet érnek, mint amikor igényelték őket. Ezért már a kormány is igyekszik közbeavatkozni, októbertől számíhatunk az export leállítására és egyes termékek különadójára, de vajon mire lesz ez elég?  

osb-ta-bla_me-m.jpeg

Okok és okozatok

Az építőanyagok árának hihetetlen emelkedése mögött több dolog is áll. A járvány utáni korlátozások feloldása, a támogatások mind felpörgették az építőipart. Az import összetevőket is tartalmazó termékeknél a világpiacon jegyzett nyers- és alapanyagok árrobbanásának továbbgyűrűző hatása érződik, emellett nőttek a logisztikai költségek, a szállításokban megjelenő fennakadások pedig a gyártási költségekre is hatással vannak. 

Az olcsósággal azonosított Kína szerepe is megváltozott: korábban olcsó exportőrnek számított, de ez a folyamat az utóbbi években már megfordulni látszik. Mivel óriási beruházások zajlanak az országban, elkezdték felvásárolni a nyersanyagokat és építőanyagokat. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is.   

shutterstock_393989602.jpg

Kisebb munka, nagyobb növekedés

Ráadásul a statisztikák szerint a kisebb, tulajdonosok által végeztetett felújítási munkák esetében a kivitelezői munkadíjak jóval nagyobb mértékben nőttek, mint a nagy projekteknél. Az inflációt is meghaladó emelkedés elképesztő: a hidegburkolás 2019-ben még 3500-4000 forint körül mozgott négyzetméterenként. 2021 tavaszán már akár 10 000 forintot is elkértek ezért a munkáért, de a díj júliusban már helyenként elérte a 12 000 forintot is. De nem csak a burkolásra, a festésre, az asztalos munkára és több szakmunkára is igaz ez a mértékű drágulás.  

Rossz szakemberek, drágán?

Új építésű lakások esetén nem gyakori, hogy akár egy évet is csúszik az átadás. A lelassult kivitelezés oka egyértelműen az emberhiány. Az új lakás lassabban készül és drágább lesz, de az építkezéseknek haladnia kell. Tehát ha újépítésű ingatlanra pályázunk, nagyon fontos, hogy megfelelő szerződéssel rendelkezzünk és nagyon nézzük meg, mit írunk alá. Sőt, ha tehetjük, fogadjunk műszaki ellenőrt a munkálatok ellenőrzésére. 

shutterstock_368682911_1.jpg

Az alapanyag drágulás mellett a szakemberhiány a másik, amivel számolni kell. Több weboldal is indult, ahol próbálják összefogni az elérhető embereket, de sajnos több olyan fórumot is találni, ahol a helyzetet kihasználó kóklerekre van panasz. 

Az elkeseredett tulajdonosokat pedig könnyű behúzni a csőbe, úgyhogy nagyon fontos, hogy megbízható kivitelezőt válasszunk. A jó szakembereket egymásnak ajánlják a felújítók és építtetők, így viszont már hónapokra előre le vannak kötve. Van, aki szerint ha valaki most ráér, ráadásul még olcsó is, az több mint gyanús. 

shutterstock_1071894521.jpg

Rémtörténetek és rémes munkák

Burkolók, vizesek, festők, ácsok, mindenkire van panasz a különböző fórumokban.

 “A munka felénél kikönyörögte a maradék pénz, majd szerszámait is itt hagyva lelépett. Az elvégzett munka trehány, minden fázis félbehagyva (fürdőszoba, padlóburkolás, lábazatok).”  

“A kivitelező felvette a pénzt, a munkát nem fejezte be, a meglévő munka minősége is vállalhatatlan, nem tudom tovább folytatni az építkezést, mert ilyen minőségű munka befejezését nem vállalja el egy vállalkozó sem!” 

Egymást érik a hasonló történetek, de nem mindig a kivitelező a hibás, illetve nem szándékosan végzett rossz munkát. A fővállalkozó is nehezen talál embert, így a legjobban azzal a kivitelezővel járunk, aki állandó, kipróbált brigáddal dolgozik. A legtöbben pedig a saját, kétkezi munkára esküsznek. Az biztos, hogy most nagy kihívás egy lakásfelújítás és egy építkezés is, de reméljük a helyzet az év végére normalizálódik és fellélegezhetnek a tulajdonosok is. 

süti beállítások módosítása