Egy nehéz év után jött egy még nehezebb?

A 2020-as év végén mémek milliói születtek arról, hogy ha végre vége ennek a világjárvánnyal sújtott évnek, akkor minden hirtelen mennyivel jobb lesz. Aztán 2021 ránk rúgta az ajtót. Azért, mert más évet írtunk, a járvány még ugyanúgy pusztított tovább, a hatásait pedig nyögte mindenki. 

Az várva várt évből eltelt 5 hónap, és talán látszik a fény, de a világ sok részén még mindig küzdenek a koronavírus közvetett és közvetlen hatásaival. 

shutterstock_1729850125.jpg

A blog elmúlt egy évét is a vírus határozta meg, hiszen a gazdaságra és így az építőiparra is nagy csapást mértek a kényszerű leállások és a szektorban történt változások. A posztok tervezésénél folyamatosan figyelnünk kellett az előrejelzéseket, a gazdaság helyzetét és vártuk a statisztikákat az első hónapokról.

Amikor elfogyott otthon a kanapé: a lezárás hatása

Persze az élet, bár egy kissé más mederben, így is ment tovább. A lezárások ugyan jócskán beleszóltak az otthonteremtésbe, de aki eladott és vásárolt, akinek felépült a háza, annak költözni és haladni kellett. A járvány harmadik hulláma március elejére ismét lezárást hozott magával, bezártak az iskolák és az óvodák, és a bejelentésből kiderült, hogy a következő munkanapon már bizonyos boltok sem lesznek nyitva. Ennek köszönhető a legendás sor az IKEA előtt, amin lehetett nevetni is, de ahogy mi is megírtuk, nem mindenki jókedvében és unalmában  rohamozta meg a két hétre bezárt bútoráruházat. 

A barkácsáruházak, építőanyag kereskedések és kertészetek nyitva tartását a kéthetes korlátozás nem érintette, így a felújítások és építkezések folytatódtak, bár a kieső emberek miatt jócskán lelassultak a folyamatok.

shutterstock_1163120776.jpg

Amit nem állít meg egy világjárvány sem

De az aktuális témáink nem álltak meg a járványnál, sőt a klímaváltozás kérdése égetőbb, mint valaha (gondoljunk csak a májusi időjárásra) és fontos, hogy ne csak az építőipar, de mi is kivegyük a részünket a negatív folyamatok elleni küzdelemből. Így hát feltettük a kérdést: valóban akkora áldozattal jár egy fenntartható ház építése? Körüljártuk a lehetőségeket, a zéró emisszió fogalmát és bemutattunk egy nagyon izgalmas, természetes, de modern építőanyagot is, a Ytong fehér tégláját. 

Segítség és jó hírek egy rossz év után

Ahogy 2020 októberében megírtuk, a lakásépítés áfájának 5%-ra csökkentése új lendületet adott. Az új lakás és családi ház építési kedvet jelentős növekedését várhattuk ettől az intézkedéstől. Emellett az otthonfelújítási program is biztató fordulatokat sejtetett, illetve további segítség volt az építtetőknek is, hogy kitolták egy fontos szigorítás határidejét: ha egy  épület nem közel nulla vagy annál kedvezőbb energiaigényű, és a használatbavételre 2020. december 31-ét követően kerül sor, akkor a legújabb módosítás szerint a követelményeknek csak 2022. június 30. utáni használatbavétel esetén kell megfelelni. Ez a könnyítés sokat segített a járvány miatt megcsúszott átadásoknál. 

shutterstock_236029696.jpg

Az első negyedév statisztikái pedig már a felpörgő lakáspiacról szóltak. A piacot fellendítő állami intézkedések, mint az 5%-os áfa, a felújítási támogatás és a CSOK illetékének elengedése a válság ellenére fellendülést hoztak 2021 elejére, erről itt írtunk bővebben. 

És egy különösen jó hírrel is szolgálhattunk azoknak is, akik még csak a folyamat elején állnak: közeledik az elektronikus ingatlan-nyilvántartás! Egy ideje vártunk rá, de most a parlament elé került az új elektronikus ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény jogi szabályozásának ügye is, ezzel remélhetőleg felgyorsul a folyamat.

shutterstock_426500653.jpg

Miből és hogyan épül az álom otthonunk?

Igyekeztünk segíteni azoknak is, akik még a tervezési fázisban vannak és azon gondolkoznak, miből és hogyan építsék fel a házukat. Bemutattuk a készházak típusait és előnyeit, hiszen az utóbbi idők bizonytalanságai miatt nehéz jól képzett munkaerőt találni, így gyakran elakadások, csúszások nehezítik a kivitelezést és az átadást, amire a legjobb válasz a típus házas építkezés. A gyorsan és egyszerűen felépíthető, egyre népszerűbb házakról itt írtunk bővebben. 

De a ház körüli kertről is született egy poszt, hiszen a tervezési fázisban fontos, hogy ne csak az épületre fókuszáljunk. Sőt, a homeoffice éveiben ebben a posztban megvizsgáltuk azt a kérdést is, hogy milyen legyen egy jó otthoni iroda és hogy készüljünk fel arra, ha a házunk már nem csak az otthonunk lehet, de az irodánk és akár a gyerekeink tanterme is.

shutterstock_1704130414.jpg

Eladás és vásárlás

Segítséget nyújtottunk abban is, hogy egy eladás esetén mik azok az egyszerű, pénztárcabarát lépések, amikkel milliókat is nyerhetünk. A könnyebb és gyorsabb eladáshoz 5 tippet adtunk, érdemes őket átolvasni. 

Ha pedig eljutottunk a vásárláshoz, érdemes átgondolni a lehetséges rejtett költségeket és mindent, amire vevőként szükségünk lehet. A vásárlás buktatóiról itt írtunk bővebben

süti beállítások módosítása