Elfogyott otthon a kanapé? Így szólt bele az újabb lezárás az otthonteremtésbe

Amikor egyre több helyről hallottuk, hogy a koronavírus járvány harmadik hullámához érkeztünk, sejteni lehetett, hogy újabb szigorú zárás vár ránk. A plázák, áruházak, üzletek tele voltak, a gyerekek iskolába, óvodába jártak, a vírus pedig egyre terjedt.  

Aztán elérkezett március 4-e, a bejelentés napja. Elsőre annyi volt biztos, hogy március 8-tól az iskolák és óvodák közel öt hétre, a üzletek pedig két hétre bezárnak. Másnap pedig kiderültek a részletek is, aminek köszönhetően a hétfőtől zárva tartó üzletek egy részét megrohamozták a vásárlók.  

shutterstock_1663239268_1.jpg

Kék szatyor márpedig kell

Ilyenek voltak például az outlet sport üzletek, amik előtt több száz méteres sor kígyózott, az élelmiszerboltok, de az IKEA is, ahol már korán reggel megkezdődött a roham, ami véget sem ért vasárnap estig. Aki pedig nem épp a lakberendezési áruházhoz állt sorba, csak találgatni tudott: mi olyan fontos, ami két hétig nem ér rá? Csak nem elfogyott a kanapé? 

A mindig okosabbak vagyunk, mint a többiek-mentalitás elsodorta közösségi oldalakat, de szép számmal érkezett magyarázat is. Az otthoni munkához és tanuláshoz van szükség erre-arra, most lesz idő összerakni a bútort, illetve rendesen megakaszt egy felújítást, vagy költözést, ha két hétre bezár a bolt, ahonnan beszerezhetnénk a hozzávalókat.  

Az IKEA szerint ebben a pár napban a legnépszerűbb termékek a kék táska, egy konyhai sarokpánt, egy étkészlet, egy izzó és az elemek voltak. Ezek nagy része nélkül meg lehet lenni két hétig, de a konyhai sarokpánt tipikusan az a dolog, ami pont most kellhet, miért ne? Aki most jutott el a konyhabútor összerakásában addig, hogy felkerülhetnek az ajtók, annál érhető, ha inkább beállt a sor végére. 

ytong_konyha.jpg

Konyhabútor nincs, glett és föld viszont van

Egy facebook bejegyzésben egy hölgy a röhögő kommentekre válaszul azt írta, hogy nem érdemes ítélkezni, mert igenis valakinek fontos az, hogy ott álljon sorban. Ő épp az egy évvel ezelőtti lezárás idején kezdte meg a lakása felújítását. A bezárt üzletek és lelassuló folyamatok miatt végül tavasz helyett ősszel tudott csak költözni, ami óriási plusz költséget jelentett a családjának. 

Egy éve épp a lakásfelújításom legelején kezdődött a karantén, 3-kor zárt minden, és ez még egy olyan rugalmas munka esetében is agyonvágta a felújítást, mint az enyém. Ugyanis volt, hogy napokig nem jutottam el egy kiló glettért/egy szerszámért a boltba, mert mire tudtam volna menni, bezárt.

Emiatt napokig állt a munka, volt, amivel heteket csúsztam, mert pl. ha el is jutottam barkácsboltba, lakberendezési boltba, csomó minden nem volt raktáron.

...

Legkésőbb május elején akartam beköltözni, októberben sikerült. Számold ki nyugodtan, mit jelent egy családnak plusz fél évet albérletben töltenie. Milliós tétel. 

A jelenlegi helyzet ennél szerencsésebb: a barkácsáruházak és építőanyag kereskedések nyitva tartását a két hetes korlátozás nem érintette, így a felújítások és építkezések folytatódhatnak. Több komment is arról szólt, hogy aki nem tud otthonról dolgozni és nincs gyerek a családban (akivel tanulni kéne), pont ezt a két hetet fogja felhasználni a lakása felújítására. Így nem a nyári szabadság megy el a tisztasági festésre és a többi saját kezűleg elvégezhető munkára. 

Az aktuális kertépítésekben sincs fennakadás, hiszen a kertészetek szintén nyitva tartanak, így a szezonális munkát sem kellett félbehagyni a szakembereknek és a hobbikertészeknek. A szükséges alapanyagok és növények gond nélkül beszerezhetőek az áruházakban és online is.  

shutterstock_1703579776_1.jpg

Kieső emberek, lassuló folyamatok

A megbetegedések száma azonban továbbra is magas, ez pedig hatással van az építőiparra is. A szektorban dolgozók kiesése lassíthatja a munkát, de akár meg is állíthat egy teljes építkezést. Különösen nagy az esély erre ott, ahol nem tartják be az előírásokat. 

Pedig a  maszkviselés, a távolságtartás és a rendszeres kézmosás betartásával mi is sokat tehetünk azért, hogy a járvány harmadik hulláma mielőbb alább hagyjon. Ha az építkezésen, felújításon dolgozó szakemberek maszkban és a lehetséges távolságot betartva dolgoznak, sokat tesznek a vírus terjedésének megállításáért.  

A támogatásokban nincs szünet

A kormány támogatási programjainak köszönhetően az építőipar egyébként is felélénkült. A lakásépítés áfáját 5%-ra csökkentették, a 2021. január 1-je után megkezdett felújításokra pedig 3 milliós támogatást vehetnek igénybe a  gyermekes családok. A részletekről itt írtunk bővebben. Aki pedig most, a lezárás heteiben kezdene bele, nincs mitől tartania: a lezárások tervezett feloldásáig ugyan még tíz nap van, de az alapanyagokhoz hozzá tud jutni továbbra is. 

süti beállítások módosítása