Építs saját otthont kényelmesen!

Meglehetősen sajátos nyár ért véget, hiszen a koronavírus-járvány sok mindent megváltoztatott az életünkben. Vannak azonban szerencsére állandó dolgok, ilyen például az, hogy szeptember elején ismét elindul a blogunk, e jó szokásomat most is folytatom, méghozzá rögtön egy nem is akármilyen poszttal. Korábban már írtam a legkényelmesebb építkezési módról, ami nem más, mint a Kész Ház program. A járvány miatt ez talán ma még aktuálisabb, mint korábban, ezért a Xella Magyarország Kft. segítségével gondoltam, bemutatom, hogyan is működik pontosan az Ytong Kész Ház rendszere.

7052297b04500d4a30bd0c507e8ec8c0.jpg

Annál inkább, mert a Xella Magyarország Kft. közel 20 éve dolgozik a SzeRaKo Csoport Építész Irodával közösen, akik az egész program gerincét jelentik, hisz szakértelmükön keresztül komplex, az építés teljes folyamatát lefedő rendszert kínál. Az Építész Iroda a tervezést, a kivitelezést, építőanyagok beszerzését, az építkezés bonyolítását, fogják össze, kezelik a helyi adottságnak és az építtetői igényeknek megfelelően. Számos megvalósult projekttel a hátuk mögött készítettünk egy rövid interjút a SzeRaKo két tervezőjével, Szemere András és Rákos Bertalan építészekkel: 

- Tapasztalataitok alapján, milyen szempontok szerint választ építész-tervezőt a Megrendelő?

Nagyon változatos képet mutat az építész vagy építész iroda kiválasztása. Ma már alapelvárás egy színvonalas honlap megléte, amin keresztül látható a tervező portfoliója. Ezt legtöbbször előszűrőként használják az Építtetők, mielőtt kiválasztanák a megfelelő szakembert. Ilyen esetben az építész stílusa a döntő, megelőzve a konkrét személyes kapcsolatfelvételt. Sok esetben ajánlás útján keresik fel a tervezőt, ekkor talán könnyebb a közös hangot megtalálni, hiszen már sok információhoz előzetesen hozzájutottak. Sajnos még mindig van olyan Megrendelő, aki csak és kizárólag a kifizetett díj alapján dönt, figyelmen kívül hagyva a tervezési szolgáltatás tartalmát és annak minőségét. Ilyen esetben sokszor csak több hónap után derül ki, hogy mit tartalmaz, jobban mondva, mit nem tartalmaz a projekt munka, a létrehozott "végtermékről" a család saját házáról már nem is szólva… 

- Számítanak a referenciamunkák az Építtetők részére?

Igen, egyértelműen számít! Átnézik a hasonló nagyságrendű, stílusú munkákat, sőt régi-új trend, hogy az adott településen már megvalósult családi ház is említendő szempont. Fontos az Építtetők részére, hogy a kiválasztott építész megfelelő gyakorlattal bírjon, ismerje a jogszabályi környezetet, az energetikai és hőtechnikai kívánalmakat. Továbbá alapvető elvárás, hogy tájékozott legyen az építőanyagok, építési rendszerek tekintetében. Az egyes gyártók termékeire pro és kontra indokolni kell, hogy melyikre miért teszünk konkrét javaslatot. 

- Van lehetőség referenciaházak megtekintésére?

Természetesen van. Tudunk mutatni építés közben lévő házakat, illetve bejárást biztosítani már lakott épületekbe előre egyeztetett módon. A referencia házak megléte az egyik legfontosabb döntési szempont, de a partner cég kiválasztását befolyásolja az is, hogy milyen múlttal rendelkezik, mennyire megbízható illetve az emberi szimpátia sem elhanyagolandó tényező. 

- Milyen elvárások fogalmazódnak meg az építésszel illetve a szakági tervezőkkel kapcsolatosan?

Az építésszel szemben a gyakorlottság, jó kommunikáció, kreatív alkotói oldal, határidőre való teljesítés az elvárás. Mindenkinél más és más a prioritás és megjelenhetnek egyedi igények is: ismerje a legújabb korszerű szerkezeti megoldásokat vagy vegyen részt a kivitelezés során valamelyik státuszban (tervezői művezető, felelős műszaki vezető vagy műszaki ellenőr). A szakági tervezőknél a gépészet esetén elvárás a korszerű gépészeti rendszerek ismerete és alkalmazása, a korábbi megoldások mellett. 

- Számít, hogy az az építésznek van kivitelezői kapcsolata és, hogy résztvevőként közreműködik a terv megvalósításában?

Ez a tényező nem minden esetben kap döntő szerepet. Vannak építtetők, akik látják az előnyét, mert megbízható ajánlás útján kerülnek kapcsolatba a kivitelezővel. A mi cégcsoportunkon belül 4 generálkivitelező csapat dolgozik, területenként elosztva a Közép-magyarországi régióban, de építünk a Velencei tó és a Balaton mellett is. 

- Milyen szempontok alapján választ építési rendszert az Építtető?

Nagyon sok információ megtalálható a gyártó cégek honlapján, ami alapján már számos ismerettel felvértezve keresik fel az építészeket. Természetesen további kérdések is terítékre kerülnek, ahol az építész-tervező felelőssége nagyon fontos, hiszen a lehető legpontosabban tájékoztatnia kell az ügyfelét. Amennyiben nincs elég tudás birtokában, akkor támaszkodhat a kivitelezők és a gyártó, pl. a Xella tanácsadóira, műszaki kollégáira egyaránt (mi is ezt tesszük - és hálás köszönet a mindenkori szakmai segítségért!). 

- Ismert az Ytong és a Silka az Építtetők körében?

Az Építtetők elég jól ismerik a Xella Magyarország Kft. termékeit. Sok esetben már előre megalapozott ismeretekkel keresnek meg bennünket, megerősítést kérve az Ytong vagy a Silka kiválasztása mellett vagy ellen. Építész irodánkban az utóbbi években jelentősen megnőtt az Ytong, de még nagyobb mértékben a Silka szerkezetek utáni kereslet. Ennek fő oka az értékállóság mellett a jó nettó/bruttó területi arány vagy éppen a kiemelkedő, páratlan hőtároló/hőcsillapító képesség van. 

- A tervezési munka indítása előtt és alatt milyen információkat ad az építész és a szakági tervező az Építtetők részére?

A legfontosabb feladat a tervezési munka elindítása előtt az építészeti program összeállítása, ami a Megrendelőkkel közösen zajlik. Számtalan szempont és műszaki adat összehangolása során lehet véglegesíteni a családi ház tervezési adatait, ami: szintek, négyzetméterek, stílus és egyéb adatok írásos összefoglalása. Részét képezi a fő szerkezetek meghatározása is. A tervezési munka folyamán a kiegészítő, nem fő szerkezetek és technológiák szintén rögzítésre kerülnek. A rétegrendek, burkolatok, fűtési megoldások, színek és anyagok kiválasztásra kerülnek, több hónapnyi közös munka a teljes tervdokumentáció elkészítése. 

- Mi a tapasztalata a beruházóknak, szakembereknek a Ytong és a Silka termékekkel kapcsolatosan?

Kifejezetten jó visszajelzéseket kapunk! Az Ytong előnyeit messzemenőkig kihasználják: jó vághatóság és alakíthatóság, kevés hulladékkal való építkezés. Gondoljunk bele, ez utóbbi milyen fontos közérdek, hiszen kevesebb szemét termelődik! Vannak olyan kivitelezőink, akik pl. az összes belsőépítészeti elemet Ytong szerkezetből valósítják meg, még tégla ház esetén is… Az Ytong rendszerből épített épületeinknél további pozitív visszajelzést kaptunk a méretpontosság és a keskeny falvastagság miatt, hiszen így azonos alapterület mellett nagyobb kihasználható nettó területet hasznosíthatnak. Természetesen a Silka elemek vágása megköveteli az ahhoz szükséges berendezések és szaktudás meglétét, azonban ez napjainkban egy kivitelezővel szemben támasztott alapelvárás. 

Eddig tartott rövid beszélgetésünk, amiből nekem az volt a legérdekesebb, hogy nem gondoltam volna, hogy ilyen szoros együttműködés van a megrendelő és az építészek között – szóval a Kész Ház kifejezése egyáltalán nem azt jelenti, hogy ne szólhatnánk bele, milyen otthon valósul meg a legvégén. 

süti beállítások módosítása