CSOK újratöltve

Hivatalosan itt a tavasz, hiszen visszatértünk, azaz folytatódik a blog, reményeim szerint idén is tudok nektek elegendő érdekességgel és tanáccsal szolgálni az építkezések, felújítások és az ingatlanpiac terén.

nagyito_hazak.jpg

Utóbbi esetében megint lépett egy nagyot a kormány, amikor alaposan újratöltötte a családi otthonteremtési kedvezményt. Ugyan a pontosítások folyamatosan érkeznek, de a legfontosabb változásokat már össze lehet foglalni. 

A miniszterelnök február 10-i évértékelő beszédében jelentette be az új elemeket, amiket aztán a kormány tagjai folyamatosan (és valamilyen oknál fogva kisebb részletekben) pontosítottak és fejtettek ki. 

Mielőtt belevágnék a legfontosabb változások ismertetésébe, egy nagyon fontos dolgot szeretnék hangsúlyozni: az Orbán Viktor (és Novák Katalin, Gulyás Gergely…) által bejelentett módosítások többsége július elsejétől lép életbe, amit mindenkinek célszerű figyelembe venni, aki mostanában kezdene vásárlásba, építkezésbe, felújításba. (Mindez azt is jelenti, hogy jelenleg a tavaly decemberben életbe lépett módosítások érvényesek!) 

Mi a CSOK? 

Mielőtt azonban belevágnék a változásokba, nem árt röviden átismételni, mi is az a CSOK. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény 2015. július 1. óta létező lakáscélú támogatás. 

Célja nyilván kettős: egyrészt segíteni a családokat az ingatlanvásárlásban, másrészt meglökni a piacot és élénkíteni az építőipart. A támogatást új és használt ingatlan vásárlásához, építéshez és bővítéshez egyaránt igénybe lehet venni. 

A kedvezmény áll egy vissza nem térítendő állami támogatásból, valamint egy kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből. Mindehhez különböző családtámogatási intézkedések is kapcsolódnak. 

Mi változik júliustól? 

Kamatmentes 10 millió forintos hitel 

A szabad felhasználású hitel kamatmentes lett a házas és gyermeket vállaló nőknek. Ami a Portfolio számításai szerint azt jelenti, hogy 20 éves futamidő mellett 50 ezer forint alatt maradhat a havi törlesztőrészlet. 

Három évig igényelhető 

A program nem fut a végtelenségig, a jelenlegi állapot szerint 2022 júliusáig (azaz három évig) igényelhető. 

Nem csak újonnan házasulóknak jár 

A hitelnek nem feltétele, hogy az igénylő friss házas legyen, mi több, már lehet gyermeke is, igaz, a törlesztés felfüggesztését és a tőketartozás elengedését csak a július elseje után született gyermekekre lehet igényelni. 

Eltűnik a 35 milliós összeghatár 

Használt lakások esetében eddig 35 millió forint volt az összeghatár, ezt most eltörlik. (Új lakás vásárlása esetén ez már január elsejétől megszűnt.) 

Mitől függ az összeg? 

A vissza nem térítendő támogatás összege tulajdonképpen három tényezőtől függ: a gyermekek számától, az ingatlan méretétől és attól, hogy új vagy használt. 

Mint kicsit feljebb írtam, a kedvezmény egyrészt egy vissza nem térítendő állami támogatásból, másrészt egy kedvezményes kamatozású jelzáloghitelből áll. 

A kettő együtt akár 25 millió forintot is kiadhat, most nem mennék bele az összes létező variáció részletezésébe (ez itt egy elég jó összefoglaló, táblázatba szedve), de röviden annyit, hogy két gyermek után 10 millió, 3-4 gyermek után 15 millió forint kedvezményes hitel jár 50 négyzetméteres új lakás vagy 80 négyzetméteres új ház (ezek a méretek 3 és 4 gyermek esetében 60 és 90 négyzetméterre módosulnak) esetében. (Használt ingatlan esetében vannak kisebb eltérések a négyzetmétereknél.) 

A vissza nem térítendő támogatás új lakásnál vagy háznál 1 gyermek esetében 600 ezer, 2 gyermek esetében 2,6 millió, efölött 10 millió forint, a négyzetméterek ugyanazok, mint új ingatlan vásárlásakor. Használt lakás vagy ház vételekor 600 ezer (1 gyerek), 1 millió 430 ezer (2 gyerek), 2,2 millió (3 gyerek) és 2 millió 750 ezer (4 gyerek) az igényelhető összeg. 

További változások 

A megelőlegező CSOK-ot kizárólag házaspárok vehetik igénybe, egyiküknek 40 év alattinak kell lennie és 10 éven belül meg kell születni a vállalt gyermekeknek. 

A maximum 15 millió forintnyi kamattámogatott kölcsön futamideje nem lehet több 25 évnél, a kölcsön kamata pedig államilag garantálva nem haladhatja meg a 3 százalékot. 

A nekem nem túl szimpatikusan a köznyelvbe „asszonyhitelként” bevonult kedvezménnyel 10 millió forintnyi kamatmentes, szabad felhasználású személyi hitelt lehet igényelni. 

Ennek esetében azért akadtak ellentmondó információk, a jelenlegi helyzet szerint a kamatmentes személyi kölcsönt minden első házasságukat kötő, 18 és 40 év közötti nő vagy férfi igényelheti, akik legalább 3 éves munkaviszonnyal vagy felsőfokú oktatásban eltöltött ugyanennyi idővel rendelkeznek. Ha nincs közös gyerek, akár lehetnek elváltak is az igénylők. 

Amikor az első gyerek megszületik, akkor 3 évre fel lehet függeszteni a törlesztést, a másodiknál pluszban elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadik után pedig a teljes hátralévő összeget. 

Ami miatt nagyon (hangsúlyozom: nagyon!!) érdemes megfontolni a felvételét, az az, hogy ha öt éven belül nem születik legalább egy gyermek, akkor a felvett hitel piaci kamatozásúvá válik, ráadásul nem csak a tőketartozást, hanem a kamattámogatást is vissza kell fizetni. 

Bennem ezzel kapcsolatban bőven akadnak kérdőjelek, kezdve azzal, hogy mit jelent a piaci kamatozású? Az általunk felvett személyi kölcsön esetében vált vissza vagy átlagolnak, de akkor is milyen hitelről van szó? Mert a spektrum azért elég széles… 

Mentőövet jelenthet, hogy ha orvosi igazolásunk van arról, hogy egészségügyi okok miatt nem született gyermek, akkor nem kell megfizetni a piaci kamatot. 

A lakáscélú jelzáloghitelek esetében a második gyermeknél 1, a harmadiknál 4, utána minden gyereknél 1-1 millió forintot vállal át az állam, ráadásul nem csak a CSOK-hitelből. 

A falusi CSOK 

Közben az is kiderült, hogy az 5000 lakosúnál kisebb településeken, ahol a lakosságszám az országos átlagnál jobban csökkent az elmúlt 15 évben, immár használt ház és lakás vásárlására, bővítésére és korszerűsítésére is fel lehet használni a CSOK-ot. 

Ami még változik, hogy azok az összegek lesznek érvényesek, mint amiket az új lakás vagy ház esetében fent leírtam. 

Jó nagy nekifutással lendülünk tehát a tavasznak, lehet kezdeni építkezni, felújtani! 

süti beállítások módosítása