Tanácsok a felújítástól a hőszigetelésig

Immár hagyomány, hogy szezonzárásként összefoglalom, mi történt az elmúlt hónapokban a blogon, melyek voltak a legérdekesebb témák, azok a posztok, amiket a legjobban szerettetek. Az elmúlt hónapokban sokat újítottunk fel, házat is, fürdőszobát is, válaszfalat építettünk, tetőteret varázsoltunk lakhatóvá, emellett hőszigeteltünk – szóval egy csomó praktikus tanácsot próbáltam megosztani veletek.

karacsonyfa_foto_pixabay_com_publicdomainpictures.jpg

Az alábbiakban mindegyikből adok egy kis ízelítőt, hogy legyen mit olvasgatni addig, amíg tavasszal remélhetőleg ismét találkozunk. 

Így újítsd fel a házad szerkezetét 

A házfelújítás nem egy fáklyásmenet általában (én kifejezetten fázom tőle), de ha muszáj, akkor muszáj, nincs mese. Ha például a tetőt is cserélni kell, akkor érdemes végiggondolni, milyen anyagból legyen a cserép, ami nem csak esztétikai kérdés. 

Egy (egyébként nagyon szép, viszont törékeny) kerámia- vagy betoncserépnek komoly súlya van, így kérdés, hogy a faszerkezet elbírja-e. A cserepeslemezek egyszerre könnyűek és erősek, ellenben általában nem tartoznak a legmutatósabb darabok közé. Köztes megoldás lehet a kőszórt tetőlemez, ami elég jól néz ki, ugyanakkor kifejezetten könnyű, azaz némileg ötvözi a kettő előnyeit. 

Ajtó- és ablakcsere esetében arra is érdemes figyelni, hogy egyszerűen cserélhetők-e (ha igen, akkor az nagyjából egynapos munka), vagy a tokot is cserélni kell, mert akkor az ég irgalmazzon nekünk. Azt már meg sem említem, mert ez mindenkinek a saját ízlése, hogy vajon illik-e az adott házhoz a műanyag ablakkeret. Egyáltalán nem biztos, hogy a csere a leginkább költségkímélő megoldás, lehet, hogy érdemesebb a régit felújítani. 

Ha fűtéskorszerűsítés, akkor a legtöbb embernek egyből a kazáncsere jut az eszébe, amitől garantáltan azonnali lábrázást lehet kapni. Ugyanakkor nem feltétlenül van szükség a cserére, komoly összegeket tudunk megtakarítani az automatizálással is. 

Olyannyira nem ördöngösség a dolog, hogy a termosztátok adatait már vezeték nélkül is képes továbbítani a központi szabályozóhoz, így még csak különösebb rumlival sem jár a rendszer beszerelése, ami ráadásul gyorsabban megtérül, mint egy kazáncsere. (A teljes posztot itt találod.

Így építs válaszfalat 

Egy fokkal egyszerűbb történt, ha válaszfalat akarunk építeni, például azért, mert bővült a család és egy nagyobb szobából két kisebbet szeretnénk csinálni. Ha veszünk egy nagy levegőt és belevágunk, akkor először azt kell eldönteni, miből szeretnénk felhúzni a válaszfalat. 

Sok embernek a gipszkarton jut elsőként eszébe, ami voltaképpen érthető, hiszen viszonylag kevés kosszal jár, meglehetősen könnyen kivitelezhető, ráadásul gyors is. Hátránya, hogy nem túl stabil. 

A tégla macerásabb, eleve csak méretezett alapra, illetve szilárd és jó teherbírású födémre építhető. Előnye, hogy masszív, nem kell külön hangszigetelés, hátránya viszont, hogy komoly felfordulással és kosszal jár, ráadásul nem fogjuk megúszni, hogy kőművessel végeztessük el a munkát. 

Az Ytongnál is a válaszfalak építésére ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a teherhordó falak kialakítására. Muszáj, hogy legyen például megfelelő alapszerkezet, csak úgy ne kezdjünk el valahova falat építeni, mert abból sok jó nem sül ki. 

Önmagában persze a válaszfal megépítése egy dolog, nagyon fontos az is, miként csatlakoztatjuk a főfalhoz és a födémhez. A főfal esetében ha az Ytongból épült, akkor csorbázattal, falhoronnyal vagy tompa ütközéssel csatlakozhat, ha a főfal tégla, akkor a csorbázat nem játszik. 

Összességében tehát a válaszfal építése számtalan élethelyzetben reális megoldás lehet, de érdemes alaposan megfontolni, milyen anyagból és hova húzzuk fel – valamint hogy a végeredmény megfelel-e majd előzetes elvárásainknak. (A teljes posztért ide kattints!

A tetőtér-beépítés trükkjei                              

Amikor az embernek szűkös lesz az otthona (például azért, mert bővül a család a gyerekek érkezésével, esetleg már olyan nagyok, hogy külön szobát szeretnének), akkor vagy új után néz, vagy elgondolkozik azon, miként bővíthetné a már meglévőt.

Ha olyan szerencsés és van módja az utóbbira, akkor jó ötlet lehet a tetőtér beépítése. Mielőtt azonban lelkesen belevágnánk, érdemes néhány dolgot figyelembe vennünk (túl azon, hogy egyáltalán a tető formája és a ház szerkezeti állapota egyáltalán alkalmas-e a beépítésre.) Mindenekelőtt persze azt, hogy sokat kell majd lépcsőzni, másrészt a tető ferde síkját is szokni kell. 

A tetőtér-beépítés legnagyobb előnye az, hogy „kitágul” a ház, kényelmesebb lesz az életünk. A tetőtérnek van valami sajátos romantikus hangulata, mintha lenne egy saját kuckónk, ahol senki sem háborgat (nem véletlen, hogy a tinédzserek annyira szeretik). 

Ugyan a tető ferde síkját szokni kell, középen a belmagasság egészen nagy lehet, amitől tágasabbnak tűnhet a tér. Ha elég ablakot teszünk be, akkor semmi sem akadályozza majd a fény beáramlását. 

Hátránya viszont az, hogy jó eséllyel egyedi bútorokra lesz szükség és ez nyilván drágább, mint a kész. A tetőtéri ablakok esetében is érdemes nagyon odafigyelni, pláne, ha le szeretnénk látni az utcára. 

Ami ennél még fontosabb az a szigetelés, és itt nem csak az esőről-hóról van szó, hanem a hideg és a meleg elleni védelemről. Az Ytong falazóelemek és válaszfal lapok a belső klíma szinten tartását is segítik. (Trükkök és tippek bővebben ebben a posztban.

Hőszigetelési kisokos 

Ha már a szigetelésnél tartunk, kifejezetten népszerű volt a hőszigetelés témája. Talán azért is, mert egy jó hőszigetelés meglepően rövid idő alatt visszahozza az árát, hiszen csak homlokzati hőszigeteléssel a fűtésszámla mintegy harmadával csökkenthető.

Hatalmas felületről van szó, ami hagyományos épületek esetében általában ragasztott hőszigeteléssel burkolnak, ami lehet (grafitos) EPS vagy kőzetgyapot. (Csak szólok, hogy 2020-tól egyébként a minimális hőszigetelésnek legalább 20 centi vastagnak kell lennie. Megjegyzem, például Skandináviában előfordul ennek a duplája is, viszont nem is fizetik ki az alsónadrágjukat rezsire.) 

Nyilván minél vastagabb a szigetelés, annál többe kerül, ezzel együtt sem érdemes túlságosan vékonyat választani, különben pár év elteltével azon találhatjuk magunkat, hogy a szigetelésünk nem sokat ér és kezdhetjük elölről az egészet. 

A tető szigetelésénél elég sok tényezőt kell figyelembe venni, például rögtön azt, hogy lapos-e vagy magas. Utóbbi esetben az sem mindegy, hogy hol szeretnénk szigetelni (azaz a szarufák alatt és között, vagy csak felettük). 

Mindenesetre az első esetben (azaz a szarufák alatt és között) jellemzően kőzet- vagy ásványgyapotot szokás használni, felettük pedig EPS, XPS vagy PUR szigetelést. Utóbbiakat használhatjuk lapos tetők szigetelésekor. 

A lábazat esetében az egyik legnagyobb kihívás a nedvesség, ami ha beszivárog az épület szerkezetébe, komoly bajokat (penészedést, hogy mást ne mondjak) okozhat. 

Ami az anyagot illeti, a magam részéről én olyat választanék, ami nem csak hőszigetelésben jó, de természetes, kellően stabil szerkezetű, nem éghető, akusztikailag kedvező tulajdonságú és egyszerűen felhasználható is. 

Több ilyen van a piacon, például a Multipor lapok, amelyek azért érdekesek, mert tulajdonképpen a legegyszerűbb módon, levegővel hőszigetelnek. Kicsit az „öltözködj rétegesen” elvét követve a millió apró pórus közé zárt levegővel teremtik meg a szigetelést. Éppen ezért a párát is áteresztik, ami nagyon nem mindegy, ha a lakásban vagy házban bent megfelelő természetes klímát szeretnénk. (Bővebben is olvasnál róla? Kattints ide!

A hőszigetelés azon munkálatok egyike, melyeket házilag is el tudunk végezni, persze nem árt nagyon odafigyelni. Ebben a posztban a tanácsok mellett a leggyakrabban előforduló hibákra is próbáltam felhívni a figyelmet. 

A vízszigetelés kihagyása egy hiba, figyeljünk arra, hogy csak kiszáradt helyiségben álljunk neki a munkának! 

A hőhidakat már többször megénekeltem én is, utálatom kiemelkedő célpontjai ők. Nagy hiba azt gondolni, hogy egy-egy apró felület kihagyása nem akkora probléma, ezzel majd az első penészfoltok megjelenésekor szembesülünk. Márpedig ahol egyszer a penész megjelent, onnan szinte lehetetlen kiirtani. 

Arról nem beszélve, hogy a hő meg fogja találni ezeket a réseket és angolosan távozik, mi meg majd nem értjük, miért kerül mégis annyiba a fűtés, ha egyszer csomó pénzt elköltöttünk a szigetelésre. 

Portalanítás (a lehetőségekhez képest), az egyenetlenségek kitöltése, megfelelő alapozás, a fal egybecsiszolása – ezek mind elengedhetetlen lépések ahhoz, hogy megfelelően rögzítsük a hőszigetelő lapokat. Ha nem végzünk alapos munkát, akkor kis túlzással inkább bele se kezdjünk. 

A fürdőszoba felújítása 

Ha vannak nehéz ügyek, akkor a fürdőszoba felújítása mindenképpen közéjük tartozik, elsősorban a vele járó rumli miatt. Csak hát néha nincs mit tenni, muszáj belevágni. 

Mint az építőiparban manapság oly sok minden, a fürdőszoba felújítása is drága. Viszont ha ügyesek vagyunk és nagyon odafigyelünk (esetleg egy-két dolgot mi magunk is meg tudunk csinálni), akkor egy kisebb fürdőszobát megúszhatunk félmillió forint magasságában. 

Ami a felújítás menetét illeti, alap, hogy ki kell pakolni a fürdőszobát, kádastól, csapostól, csempéstől és ha már itt tartunk, akkor a csöveket is érdemes kicserélni. Bízvást állíthatjuk, hogy a helyzet ebben a pillanatban elkeserítő és tragikus, viszont jó hír, hogy innen már csak felfelé vezet az út. 

Vannak olyan döntések, amelyeket nem hozunk meg szakember segítsége nélkül (klasszikusan ilyen a csövek, vezetékek megvásárlása), emellett nyilván a kádat, csapot, stb. maga választja ki az ember, ugyanez a helyzet a burkolattal. 

Apropó burkolat! Amikor kiválasztjuk, fontos, hogy tisztában legyünk az optikai hatásokkal, például kis fürdőszobába ne vegyünk nagy csempét, pláne ne vegyünk sötétet és lehetőleg kerüljük az élénk mintákat. (Ha nagyobb a helyiség, akkor mehet bele nagyobb lap, attól elegánsabb lesz.) 

A legújabb trend a kevesebb burkolat, inkább vízálló festékek és dekorvakolatok kerülnek a fürdőszobákba a mennyezetig futó csempék helyett. 

Hasonló divat a fa járólap, ami nem baj, csak nagyon észnél kell lenni a választáskor (nyilvánvalóan vízállót vegyünk), különben egy-két év és cserélhetjük le az egészet. 

A saját fürdőszobámban vettem észre, hogy milyen jó meleg a padló ott, ahol a melegvizes cső fut (tudom, nem nagy felfedezés). Viszont az is eszembe jutott, hogy ha legközelebb felújíttatom a fürdőszobát (ami vészes közelségben van), akkor a cső kicserélésekor simán érdemes lenne kicsit megtekerni az aljzatban, ezzel melegítve a padlót. (További tippeket itt olvashatsz.

Építsünk bútort! 

Végül de nem utolsósorban egy kicsit lazább, de nagyon érdekes téma: a bútorépítés. Az épített bútornak több előnye van, az egyik, hogy pontosan olyan lesz, amilyennek szeretnénk (mondjuk ha én csinálom, akkor nem biztos, de megfelelő gyakorlattal és kézügyességgel biztosan), a másik pedig, hogy nagyszerűen illeszthető az otthonunk hangulatához. 

Ráadásul mivel sokkal inkább beleolvad a lakásbelsőbe, nagyszerűen illik a manapság divatos kissé minimalista stílushoz. Arról nem beszélve, hogy még ha ugyanakkora is, sokkal kecsesebbnek és kisebbnek tűnik, mint a sima bútorok. 

Emellett a beépített szekrényekkel rengeteg hasznos tárolóhelyet teremthetünk, akár egy egész falat beépíthetünk velük anélkül, hogy a helyiség jelentősen kisebbnek nézne ki. További előnyük, hogy segítenek egységes megjelenést adni az otthonunknak, miközben nagyszerűen lehet összekombinálni a belső többi elemével. 

A kérdés persze az, hogy miből építsünk. A lehetőségek tárháza meglehetősen széles, de nagyon nem mindegy, hogy mondjuk hagyományos téglát vagy Ytongot használunk – mindkettőnek más a hangulata, a formálhatósága. 

Ami engem illet, polcokat, pultokat, egyszerűbb bútorokat inkább Ytongból építenék (erről részletesebben írtam már itt). Egyszerűen azért, mert nagyon jól alakítható (erre mindjárt kitérek), az így készült „bútorok” egészen sajátos minimálhangulatot árasztanak, ami kifejezetten egyedivé teszi a belső terünket. 

Amire érdemes figyelni, hogy az elemeket minden esetben rögzíteni kell a mellette álló falhoz. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha hornyot készítünk, és egy 8-10 mm átmérőjű, 20-30 cm hosszú betonacél tüskét fúrunk a falba, majd habarcsba rakhatjuk az elemeket. Az elemsorokat a sarkoknál biztosított kötésbe kell falazni. 

Polcok, munkalapok esetében is habarccsal rögzítjük a kiválasztott elemeket a falazat tetejére, majd csempével, járólappal érdemes leburkolni. (Ha szívesen olvasnál még arról, hogyan építhetsz bútort, kattints ide!

Ez persze csak egy kis ízelítő volt az ősz terméséből, olvasgassátok nyugodtan az eddigi posztokat – reményeim szerint tavasszal ismét találkozunk! Kellemes ünnepeket és sikeres, építkezéssel megbolondított új évet mindenkinek!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

süti beállítások módosítása