Aktívház, passzívház – melyiket válasszam?

Az elmúlt években egyre többet hallani az aktív és a passzív házakról, azonban nem vagyok biztos benne, hogy mindenki tudja, mi különbözteti meg a kettőt, illetve amikor arra kerül a sor, mi alapján érdemes választani. Ebben próbálok meg ma segíteni.

lanzarotte.jpg

Mindenekelőtt tisztázzuk, miben más egy passzívház, mint egy aktív! Noha a fogalmakhoz kapcsolódó képzetek miatt nyilván a legtöbben azt gondolnák, hogy az aktívház jobb, mint a passzív (és ez bizonyos szempontból persze igaz is), a valóságban azért ez egyáltalán nem így van. Lássuk, miért! 

A passzívház 

Nagyon leegyszerűsítve, passzívház az olyan épület, melynek működtetéséhez csak annyi külső energiát kell felhasználnunk, ami a cserélt levegő fűtéséhez vagy hűtéséhez szükséges.

Meg is határozták ezt az igényt, a passzívház éves fűtési (és hűtési) energiaigénye nem lehet több 15 kWh/m2-nél, a csúcshő-igénye pedig 10 W/m2-nél, ami pedig az úgynevezett kívülről bevezetett teljes energiaigényét illeti (tehát áramfogyasztás, fűtés, melegvíz, stb.), az nem több, mint 120 kWh/m2 – természetesen még mindig évente. 

Összességében egy passzívház azért passzív, mert a lehető legsikeresebben próbálja kiaknázni az épülettel kapcsolatba hozható energiákat, és ha ez nem elég, akkor von be kiegészítő fűtést. (Hogy ezt milyen módon és formában teszi, az megint egy másik kérdés.) 

Nem kell hozzá építésznek lenni, hogy az ember belássa, ahhoz, hogy egy ház passzív lehessen, megfelelő légtömörségű falak kellenek, és még így is valahogyan vissza kell nyerni a szellőztetések során eltűnő energia minél nagyobb hányadát. (Ehhez egyébként speciális hővisszanyerő szellőzőrendszert szoktak alkalmazni, amivel a távozó levegő energiatartalmának akár 90 százaléka is visszanyerhető.) 

Az aktívház 

Nyilván attól aktív egy ház, hogy több energiát termel, mint amit elhasznál. Hurrá és éljen! – kiálthatunk fel egyszeri környezetbarát leendő otthontulajdonosként – ide nekem egy aktívházat! 

Csakhogy a dolog nem ilyen egyszerű. Addig nincs különösebb nehézség, amíg az a feladat, hogy minél inkább energiatakarékos, jó hőszigeteléssel ellátott házat építsünk. Ebben az esetben (némi költői túlzással) szinte mindegy is a ház energiafogyasztása, ha többet termel, mint amennyit felhasznál, azaz nagyobb energiatermelő kapacitást épít be, mint a felhasznált mennyiség. 

Ez viszont a jelen technikai körülmények között nem is olyan egyszerű feladat, mint amilyennek látszik. Ahhoz ugyanis, hogy a felhasználtnál több energiát termeljünk, olyan – egyelőre meglehetősen drága – berendezéseket kell beszerelni a házba (legyen az napelem, napkollektor, vagy hőszivattyú), amelyek megtérülése egyelőre nagyon nehezen bizonyítható. Nincs is belőlük túl sok. 

Az okosotthon 

Fontos persze hangsúlyozni, hogy mindez a jelenlegi állapotot tükrözi, és ma még jó esetben is csak sejthetjük, milyen irányba fejlődik a technika, és nem változik-e meg nagyon sok minden a következő években. 

Az okosotthonok térhódítása például nagyjából borítékolható, és miután ez lehetővé teszi majd egyebek mellett az otthonunkban megtalálható rendszerek központi irányítását, érdekes változásokat hozhat. 

Olyan dolgokról van szó, mint a hűtő- és fűtőrendszer, ablakredőny, háztartási gépek, stb., amiket az interneten (egészen pontosan a „dolgok internetén” - Internet of Things) keresztül hangolunk össze – nem nehéz belátni, hogy egy ilyen rendszer drasztikusan csökkentheti majd az energiafogyasztást is. (Akit bővebben érdekel a téma, itt írtam róla, érdemes elolvasni!) 

Hogyan építsek passzívházat? 

Anélkül, hogy bárkit le szeretnék beszélni az aktívházról, éppen a jelenleg még nem nagyon felmérhető költségek miatt az a gyanúm, hogy az árérzékeny magyar építtetők többsége inkább a passzívház mellett teszi le a garast. 

A nagy kérdés már csak az, hogy ha passzívházat szeretnénk, akkor hogyan fogjunk hozzá. Nyilván mint minden építkezés esetében itt is nekiállhatunk egyedi tervek alapján (ami szép, és remélhetőleg pontosan olyan lesz, amilyennek szeretnénk, de drága), vagy kereshetünk kész terveket. 

Aki inkább az utóbbi mellett döntene, annak tudom ajánlani az Ytong mintaterveit, melyek között van passzívház is (ide kattintva nézhető meg), ráadásul ha nem tetszik, akár át is tervezik.

süti beállítások módosítása