Egyre több a feszültség a lakáseladások körül

Az ingatlanpiac bővülésével a tét is nő, hiszen egy-egy adásvétellel egyre nagyobb pénz mozog, így értelemszerűen a jutalékok is magasabbak. A több pénz viszont több feszültséggel jár, olyannyira, hogy a legfrissebb hírek szerint komolyan felmerült a terület újraszabályozása.

lakasbelso_foto_pixabay_com_mikesphotos.jpg

Az utóbbi egy-két évben igencsak belendült a magyarországi ingatlanpiac, aminek egyik következménye, hogy egyre több az ingatlanos, és persze az üzlet is, ami viszont oda vezetett, hogy megszaporodott a bírósági esetek száma – elsősorban a kizárólagos szerződések miatt. 

Én szerencsére még nem futottam bele ilyen helyzetbe, de az ember sok mindent hall, és a történetek között akadnak meglehetősen kacifántosak. Nem véletlen, hiszen az átlagos jutalék 3-3,5 százalék (plusz áfa, persze), és noha vidéken előfordul ennél jóval alacsonyabb is (akár 2 százalék plusz áfa), a fővárosban az ellenkező irányba lendült ki az inga: Budapesten nem ritka az, hogy egy közvetítő akár 5 százalékot is elkér. 

A közvetítői piac vagy a minőség, vagy a kialkudható jutalék mértéke felé bővülhet – mondta Sándor Viktória, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége elnökségi tagja. 

A közvetítők és az ügyfelek között még mindig a teljesítés és a kifizetés terén van a legnagyobb vita, azaz vagy az ügyfél nem hajlandó kifizetni a megállapodott összeget, vagy a közvetítő nem látja el a szerződésben foglaltakat – vagy ennek megfelelően vagdosnak ilyen vádakat egymás fejéhez. 

Mit jelent a kizárólagos szerződés? 

Egyre jobban terjed az a konfliktus, amikor a kizárólagos szerződések körül van félreértés, és emiatt fordul ügyvédhez a két fél. A probléma ebben az esetben is (mint az élet oly sok területén) legalább részben a jogszabályokkal van, azok ugyanis nem eléggé részletesek. 

A törvény ugyanis csak annyit mond ki, hogy a kizárólagos szerződésben a közvetítő vállalja, hogy igyekszik vevőt találni az ingatlanra, a megbízó pedig más közvetítővel nem szerződik le – hangsúlyozta Nagy Zoltán ügyvéd. Azt viszont fontos tudni, hogy ez nem jelenti azt, hogy mi magunk ne hirdethetnénk a lakásunkat, házunkat. 

A kizárólagos szerződés ezzel együtt alapvetően nem rossz konstrukció, hiszen a megbízó a jutalékok terén kaphat kedvezményt, a közvetítő pedig plusz szolgáltatásokat vállalhat, legyen az értékbecslés, vagy megfelelő fotók készítése az ingatlanról. 

(Nem állom meg, hogy utóbbi kapcsán egy mondatban ne térjek ki arra az egészen elkeserítő helyzetre, ami a magyar netes ingatlanhirdetéseket jellemzi, egyszerűen botrány, hogy néha egymillió forintos négyzetméteráron kínált házakról milyen fényképek kerülnek ki a netes hirdetőoldalakra. Ez akár egy külön posztot is megérne.) 

Visszatérve a kizárólagos szerződésre, ha teljesen nyilvánvalóan a tulajdonos találta a vevőt, akihez az ügynöknek semmi köze, akkor nem lehet behajtani a közvetítő díjat – hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán. 

Ezen persze aztán nagyon hosszan el lehet vitatkozni (szerintem a legtöbben hallottunk már olyan esetről, amikor az eladó és a vevő ugyan a közvetítőn keresztül találtak egymásra, de különböző praktikákkal megpróbálták őt kizárni az üzletből – egy 50 milliós ház esetében 5 százalék már 2,5 millió (plusz áfa), ami nagyon nem mindegy. 

Átfogóbb szabályozás jöhet 

Szóval nem csoda, hogy az elmúlt fél évben az ügyvéd szerint egyre több dolga van a bíróságoknak az ilyen ügyekkel és a tisztességtelennek tartott kizárólagos szerződésekkel, olyannyira, hogy állítólag komolyan felmerült egy, a jelenleginél átfogóbb szabályozás szükségessége. 

Kérdés, ez mennyit segít majd azon, hogy a szerződések néha meglehetősen furcsa körülmények között születnek meg, így az sem biztos, hogy a megbízó alaposan megismerheti a szerződést vagy előzetesen ügyvéddel konzultálhat - mutatott rá a szakember. 

Ráadásul Nagy Zoltán szerint a vitás helyzeteket csak a legritkább esetekben sikerül peren kívül elintézni, a leggyakrabban a bíróságon csatáznak tovább a felek, ami őszintén szólva senkinek sem hiányzik.

(Fotó: pixabay.com/MikesPhotos)

süti beállítások módosítása