Forintban is többet hoz a hőszigetelt ház

Maga a tény nem meglepő, mértéke azonban már érdekes lehet: egy hőszigetelt családi ház értelemszerűen több pénzért adható el, mint egy nem hőszigetelt, méghozzá 100 négyzetméter esetében akár 3 millió forint is lehet a különbség, ami nem csekélység.

multipor_tuzbiztonsag.jpg

A hőszigetelés persze pénzbe kerül, viszont egy friss felmérés szerint az energia hatékonyságba fektetett összeg az ingatlan eladási árában akár kétszeresen megtérül, azaz minden elköltött forintra eladáskor kettő jön vissza, ami nem hangzik rosszul. 

A Knauf Insulation és az Otthontérkép.hu közös felmérésében 20 ezer eladó családi ház hirdetését elemezték, és több érdekes megállapítást tettek. Az egyik ilyen, hogy a hőszigetelt családi házak átlagosan 15 százalékkal drágábban értékesíthetők. 

A másik, hogy országos átlagban körülbelül minden ötödik családi házat kínáló hirdetésben tüntették fel, hogy van hőszigetelés, érdekes módon ezen a téren az észak-keleti országrész vezet. 

Itt általában minden harmadik-negyedik hirdetésben jelzik, hogy az ingatlan hőszigetelt, és/vagy van energiahatékonysági tanúsítványa (Szabolcs-Szatmár-Beregben 28,9, Hajdú-Biharban 28,5, Borsod-Abaúj-Zemplénben 23,6, Bács-Kiskun megyében pedig 30 százalékban). 

Különbségek forintban 

Ha az országos átlagot nézzük, akkor a hőszigetelés nélküli családi házakat 204 ezer forintos négyzetméteráron lehet eladni, a hőszigeteltek már 233 ezerért (azaz 15 százalékkal többért) mennek el. 

A hőszigetelés árnövelő hatása a jellemzően rosszabb ingatlanállománnyal bíró régiókban a leginkább szembetűnő. Ezen országrészekben akár 20-25 százalék is lehet a különbség egy azonos tulajdonságokkal bíró hőszigetelt és nem hőszigetelt családi ház ára között. 

Érdekes módon attól is függ az árkülönbség mértéke, hogy milyen településen árulják az adott házat. Míg például egy megyei jogú városban 10, addig a városokban általában 14, községekben pedig már 24 százalék a különbség. 

„Egy átlagos, 100 négyzetméteres, Bács-Kiskun megyében álló ház esetén a hőszigetelés akár 5,5 millió forinttal is növelheti az ingatlan piaci értékét, miközben egy ekkora alapterületű családi ház szigetelése nagyságrendileg 1,5 millió forintba kerül. Az épületeink energiahatékonyságába történő befektetés tehát az ingatlan értéknövekedésében megtérül” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. 

Hiába drágábbak a hőszigetelt házak, nem tart tovább eladni őket, az Otthontérkép kimutatása szerint körülbelül ugyanúgy 90-100 nap telik el a meghirdetéstől a szerződés aláírásáig, mint a nem szigetelt házak esetében. 

Mivel szigeteljünk? 

Szigetelni tehát érdemes, és kifizetődő, a kérdés most már csak az, hogy mit használjunk? Részemről a Multiport ajánlanám, több okból is. 

Az egyik, hogy a Multipor lapok tisztán ásványi eredetűek, ezért nem éghető, tűzállósági osztályba való besorolása A1 (nem éghető). Gondolom mindenki látott már a híradóban paneltüzet, na, az ezzel az anyaggal elkerülhető. 

A másik, hogy a hőszigetelő lapok a kiváló hőszigetelő képességen túl, jó páraáteresztő képességgel bírnak, így gondoskodva a falazat természetes légállapotáról, ezzel biztosítva a kellemes beltéri lakókomfortot. 

Ez szintén az ásványi anyagszerkezetre vezethető vissza. De mit is takar ez pontosan? 

Nem mást, mint a millió apró pórusba zárt levegőt - mely természeténél fogva jó hőszigetelő - továbbá azon természetes anyagokat (mész, homok, cement, víz), ami miatt hazánkban egyedüli hőszigetelésként a Multipor rendelkezik a „Környezetbarát Védjegy” tanúsítvánnyal. 

A Multipor lapok alacsony hővezetési tényezőjükből adódóan nagymértékben javítják a falazat hőátbocsátási tényezőjét. Továbbá alacsony testsűrűsége és nagy pórustartama miatt a keletkező zajok egy részét csillapítja, ezáltal a külső oldali hőszigetelések többségével ellentétben nem rontja a meglévő falazat akusztikai tulajdonságait. 

Egyedi anyagtulajdonságai révén, számos területen felhasználható, legyen szó külső oldali-, alulról hűlő födémek- vagy akár belső oldali hőszigetelésről.

(Belső oldali hőszigeteléssel kapcsolatosan bővebben itt.)

süti beállítások módosítása