Építkezzünk!

Ősi ösztön az emberben az, hogy megépítse a saját otthonát, ennek megfelelően szinte mindenki eljátszott már a gondolattal: mi lenne, ha belevágna egy építkezésbe? Aztán van, aki visszahőköl, van, aki belevág, ám utóbbi csoport tagjai közül sem mindenki gondolja alaposan végig, mikor mit és hogyan érdemes csinálni. Ez a blog ebben szeretne segíteni hasznos ötletekkel, gyakorlati tanácsokkal.

haz_image2.jpg

Az építkezés egy hosszú folyamat, sok lehetséges buktatóval, más kérdés, hogy ezek egy részét azért elkerülhetjük, ha kicsit tájékozódunk – és lehetőleg nem csak ismerősöktől.

Horrortörténete ugyanis mindenkinek van, rossz tapasztalatokkal tele a padlás, ennek a blognak viszont nem az elrettentés a célja, hanem az, hogy megmutassuk: az ember egyszerűbben, keserű szájíz nélkül is felépítheti az otthonát.

Miért építkezel?

Az első nagy kérdés, amivel az ember szembesül: építsen vagy készen vegyen? Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya is, hiszen ha mi építjük, akkor olyan lesz, amilyennek mi szeretnénk. Annyi szoba lesz és ott, amennyi és ahol mi akarjuk, tervezhetünk zeneszobát a gyereknek, vagy külön helyiséget, ha barkácsolni akarunk, a garázs akkora lesz, amekkorára mi szeretnénk, és a szobák is a mi igényeinknek megfelelő méretűek lesznek.

Az építkezés persze nehézségekkel is jár, hiszen rengeteg szervezést, utánajárást igényel, és tág tere van az idegeskedésnek is.

Ha készen vásárolunk, akkor az építkezéssel járó macerák egy részét megspóroljuk magunknak, viszont kénytelenek leszünk kompromisszumokat kötni, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egy készen vett ház kellemetlen meglepetéseket is rejthet. (Mi például áthelyeztük a mosókonyhát, kiderült, hogy anno rosszul építették meg a lefolyókat, pár kapcsoló teljesen értelmetlen helyen volt és még sorolhatnám…)

Szóval a lényeg: induljunk ki abból, hogy építkezünk.

Hol építenél?

Ez a családtól is függ, attól, hogy milyen idősek a gyerekek és persze attól is, milyen helyen szeretnénk lakni. Hadd induljak ki megint saját példából: ahol én lakom, ott ugyan van tömegközlekedés, de ideálisnak nem nevezném a helyzetet, szóval kell az autó.

Viszont a közelben van több óvoda és iskola is, ami fontos szempont, ha az embernek kisebb gyerekei vannak. Közel laknak a szülők, és a környék úgy kertvárosias, hogy nem kell állandóan a dugóban ülni, ha az ember be szeretne jutni a városban.

Az sem mindegy, hogy mennyi és milyen üzlet van a környéken, a mi házunk ebből a szempontból is majdnem ideális helyen van, ráadásul nem kell messzire menni akkor sem, ha az ember sportolni szeretne.

Mivel házat nem 5 évre építesz, ezért mindezeket alaposan meg kell fontolni, hiszen míg a szomszédos iskola jó dolog, amíg a gyerek oda jár, később zavaró lehet a ricsaj.

Egy dolgot megtanultam mások keserű példáján: soha nem vennék telket olyan helyen, ahol nem lehet biztosan tudni, mi fog a következő 5-10 évben épülni. Láttam már olyat, hogy valaki megvette a telket, felépítette rá álmai házát, majd rá pár évre a szemben lévő beépítetlen részt eladta az önkormányzat és felépítette rá egy lakóparkot, ami nem csak a ház értékét csökkentette, de a tulaj búcsút mondhatott az addig nyugalomnak is.

A szomszédok és a környék

Van egy török mondás: nem házat (esetünkben telket), hanem szomszédot veszel. Amióta ezt hallottam, állandó mantrámmá vált, mert nagyon igaznak tartom. Szóval mielőtt belevágsz az építkezésbe, nézz alaposan körül, kik laknak a környéken, próbálj meg érdeklődni, érdemes többször, több különböző napszakban elmenni a kiválasztott helyre, beszélgetni a környéken lakókkal – rendkívül sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha tudjuk, kik mellé is építjük fel leendő otthonunk.

Ez a poszt inkább csak felvillantani szeretett volna pár dolgot abból, miről is szeretnénk írni a következőkben, lesz még itt szó arról, milyen ügyeket kell elintézned, mit érdemes még figyelembe venni és terveink szerint egészen konkrét ötletekkel is szolgál majd a blog.

süti beállítások módosítása